Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oteklý obličej? Možná máte nemocnou šťítnou žlázu či ledviny!

  • Oteklý obličej neschovávejte, ale raději vyhledejte odbornou pomoc, může jít i o vážnější nemoc.
    23. března 2015 | 06:00

    Zatímco zbytek těla vypadá normálně, obličej máte oteklý a nepomůže ani opláchnutí studenou vodou, ani žádný ze zázračných krémů. Spíše než o kosmetickou vadu jde o zdravotní problém, který signalizuje, že něco s vaším tělem není v pořádku. I když je otok příznakem nějaké nemoci, přesto si můžete v první řadě pomoci doma sami. Přiložte si na obličej studený obklad namočený v mléce nebo ve vašem ozkoušeném pleťovém krému, který zklidní vaši podrážděnou tvář. Dříve nebo později se ale lékaři stejně nevyhnete.

  • Dehydratace

    Autor: profimedia.cz
    Jednou z nejčastějších příčin oteklého obličeje je dehydratace. Pokud má tělo nedostatek vody, ledviny s ní začnou šetřit tak, že si ji v těle prostě zadržují, a čekají tak na horší časy. Jedním z míst, kde se voda hojně udržuje, je právě obličej. V takové chvíli ale stačí zvýšit příjem tekutin a po pár dnech by vám tvář měla opět splasknout. Kromě jiného můžete na sobě pozorovat i další příznaky, jako je třeba suchá pokožka.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
  • Špatné stravovací návyky

    Ovoce se spoustou vitaminu C je nejlepší lék na únavu.
    Autor: shuterstock.com
    Některé potraviny a nápoje se vám prostě vrazí do tváří. Tedy ne doslova. Ale pokud budete konzumovat samá tučná jídla nebo nápoje s vysokým obsahem kofeinu, váš organismus bude dehydratován a opět si bude svou vodu pečlivě hlídat, aby nepřišla nazmar. Kromě toho mohou být oteklé tváře také příznakem nedostatku vitaminu C. 
  • Příliš mnoho alkoholu

    Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv my sami máme pocit, že nás pití alkoholu uklidňuje a cítíme se po něm uvolněněji, naše tělo s tím rozhodně nesouhlasí. Naopak se dostává do stresu, kdy začne produkovat hormon kortizol. Ten ukládá v obličeji tuk, který zase zadržuje vodu. Jediným řešením je tedy omezit zásadní přísun alkoholických nápojů.
  • Onemocnění ledvin

    Bolest zad v bedrech může poukazovat na nemocné ledviny.
    Autor: Profimedia.cz
    Oteklý obličej je pouze jedním z příznaků, že můžete mít nemocné ledviny. Problémy s ledvinami bohužel ve většině případů nijak nebolí, případně bolest, která se objeví ve spodní části zad, si s orgány často nespojíme. Jestli ale sledujete nějaké změny ve svém obličeji, zkontrolujte si i moč, která může poukazovat na to, že je něco v nepořádku. Pokud je tmavší než obvykle, objeví se v ní pěna nebo chodíte na záchod častěji, než jste zvyklí (nebo právě naopak), měli byste zpozornět a vyhledat lékařskou pomoc.
  • Snížená funkce štítné žlázy

    Váha
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud je něco v nerovnováze s vašimi hormony, konkrétně s těmi ze štítné žlázy, pak se to projeví i tím, že vám oteče obličej. Je to ale opět pouze jeden z příznaků. Kromě obličeje vám totiž pravděpodobně oteče i zbytek těla – lidé, kteří mají sníženou funkci štítné žlázy, totiž často přiberou na váze. Mezi další znaky patří třeba zácpa, suchá pokožka, neobvyklá únava nebo porucha menstruačního cyklu.
  • Cushingův syndrom

    Neskrývejte obličej a raději problém řešte.
    Autor: Profimedia.cz
    Nemusí jít ale pouze o hormony štítné žlázy, jejichž nerovnováha se nám podepisuje v obličeji. Jestli vám otéká obličej, aniž byste si byli vědomi toho, že za to může ta neodolatelná touha po čokoládě, může to být způsobeno i tzv. Cushingovým syndromem. Ten se projevuje nadměrnou produkcí steroidního hormonu kortizolu. K tomu dochází u lidí, kteří berou kortikoidy (například na artritidu nebo lupénku), případně u jedinců s nádorovým onemocněním. Kortizol totiž napomáhá ukládání tuků, speciálně v oblasti obličeje, krku a břicha.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...