Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zapomeňte na to, že je víno zdravé. Co dalšího už také neplatí?

  • Pití vína rozhodně uvolňuje napětí a přispívá k příjemné náladě. S kladným vlivem na srdce a jeho kondici to ale asi tak slavné nebude.
    13. března 2015 | 06:00

    Milujete víno? A s chutí ho pijete o to více, že se roky mluví o tom, že je vlastně, pokud to s ním člověk nepřehání, zdravé? Bohužel, nové vědecké studie to nepotvrdily – pití vína podle nich srdci či kostem nesvědčí o nic víc, než když si dáte sklenici vody. Mimochodem, ani s jejím pitím se to nemá přehánět. Poslední dobou padla i jiná tvrzení – třeba to o tom, že vejce škodí, u těch je to naštěstí přesně naopak. Zdá se také, že ani sůl není tak škodlivá. 

  • Víno není tak zdravé, jak jsme doufali

    Být singl je fajn, ale občas si musíte zvyknout na nové situace.
    Autor: Shutterstock.com
    Dlouho se tvrdilo, že víno je zdravé, a to jak červené, tak bílé. S tím, že to červené svědčí zejména srdci a cévám, zatímco bílé mělo mít pozitivní vliv na hustotu, a tím pádem i pevnost kostí. Bohužel, asi to není pravda. Přinejmenším pokud jde o teorii, že víno chrání srdce – zdá se, že jediný, u koho to jakžtakž platí, jsou ženy starší 60 let. Britská studie zveřejněná v časopise British Medical Journal ukázala, že lidé, kteří občas pijí víno, trpí úplně stejnými neduhy jako ti, kdo ho nepijí. A co hůř, další studie, tentokrát švédská, prokázala, že kdo pije jen trochu více než malé množství, je ohrožen mrtvicí.  

  • Kakaové boby obsahují zdravé látky, čokoláda bohužel nikoli

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    S tím, že čokoláda je spíše pamlsek než zdravé jídlo, je člověk ochoten se smířit. Ale když se čas od času objevily zprávy o tom, že je přece jen zdravá, potěšilo to. Bohužel to asi není pravda. Web zdravotnickýdeník.cz teď přinesl informaci pocházející od vědců z Výzkumného centra Alzheimerovy choroby na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, podle níž jsou prospěšné látky v kakaových bobech, ale při přípravě čokolády se nenávratně zničí. Jmenují se flavanoly a prospívají cévám a mozku, konkrétně paměti. 

  • S pitím vody to nemá smysl přehánět

    Jestli vaše tělo zadržuje více vody, než by mělo, měli byste zásadně omezit sůl a cukry.
    Autor: Shutterstock.com
    Není to tak dávno, co se jako vyvrhel mohl cítit každý, kdo do sebe denně nedostal alespoň tři litry vody, či ten, kdo vyrážel do města či na krátkou procházku, a přitom s sebou nevláčel alespoň malou lahev s pitím. Lékaři však tvrdí, že pro mnoho lidí se z neustálého upíjení stal zlozvyk, který nemá se zdravím nic společného, a že pokud někdo vypije denně čtyři až pět litrů tekutin, aniž by je zase vypotil v horku nebo při námaze, přetěžuje si ledviny. Navíc se do denního příjmu tekutin mají počítat polévky, čaj i káva. 

  • Sláva, vajíčka jsou zase na výsluní

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Není tak dávno doba, kdy se zvláště u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi doporučovalo, aby jedli nejvýše jedno dvě vejce týdně. Dneska se naopak právě vejce považují za skvělý zdroj bílkovin a takzvaně "hodného" neboli HDL cholesterolu, který naše tělo potřebuje. Žloutek kromě toho obsahuje lecitin, který pomáhá tělu hospodařit právě s cholesterolem. Britští a američtí vědci se ve svých studiích navíc shodli na tom, že cholesterol riziko infarktu nezvyšuje, vadí zvýšený příjem tuku jako takového. 

  • Sůl, které není třeba se zase tolik bát

    Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné
    Autor: profimedia.cz
    Změny týkající se soli jsou ještě poměrně nové, a proto jsou lékaři spíše opatrní a drží se doporučení, že by se to s ní nemělo přehánět. Nicméně se zdá, že bude potřeba přehodnotit tvrzení o tom, že přemíra soli zvyšuje krevní tlak, a tím pádem stoupá riziko infarktu a mrtvice. Renomovaný zámořský časopis JAMA totiž přinesl studii o tom, že sůl tlak nezvyšuje, kromě toho se objevily další menší odborné zprávy o tom, že lidé, kteří to se solením přehánějí, nemají s tlakem větší problémy než ti, kdo solí málo. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...