Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Je menstruace proti přírodě? Je opravdu nutné krvácet každý měsíc?

Břicho jako balon a navíc bolavé a k tomu několikadenní krvácení. Má smysl se ho snažit zbavit?
12. března 2015 | 06:00

Každý měsíc je to stejné. Nejdřív vás bolí břicho, natečou prsa, vyjedla byste celou lednici, náladu máte pod psa a nakonec „to“ dostanete. Je nutné tenhle kolotoč každý měsíc roztáčet?

Kdyby bylo na nás, jednou provždy bychom zahodily vložky i tampony a menstruaci vyškrtly ze slovníku. Podle některých průzkumů by 40 procent žen v plodném věku radši nekrvácelo. Nebo ne?

Někteří odborníci tvrdí, že každý měsíc krvácet je nesmysl, který zbytečně zvyšuje riziko onemocnění některým typem rakoviny, a nabízejí ženám hormony, které jim menstruaci omezí nebo ji odstraní úplně. Druhá část populace tvrdí, že nechat si rozbít přirozený cyklus podivnými lékařskými preparáty je zločin proti ženskosti. Co si myslíte vy?

Proti menstruaci: je nepřirozená

Možná vás to překvapí, ale lékaři zastávají názor, že menstruovat je vlastně proti přírodě. „V přírodě je normální těhotenství, po kterém v dávno minulých dobách lidstva následovaly asi čtyři roky kojení. Žena po tu dobu neměla ani ovulaci, ani s tím spojené menstruační krvácení,“ vysvětluje gynekolog Hans Uwe Feldmann.

Chválí proto užívání antikoncepčních pilulek tak, aby zabránily krvácení, což podle něj má podobný účinek jako kdysi kojení. Zabraňují nejen nechtěnému těhotenství a zmírňují premenstruační syndrom, ale podle gynekologa i chrání před rakovinou vaječníků.

Pro menstruaci: organismus ji potřebuje

Zastáncům ženské přirozenosti a energie z tvrzení Hanse Feldmanna naskakuje husí kůže. „Menstruace nám dává vnitřní sílu. Pomáhá nám zbavovat se starého a nefunkčního, mít hluboké vhledy a najít vnitřní klid. Zbavujeme se fyzických i psychických nečistot. Je to očistný proces,“ tvrdí Kateřina Kučírková z webu menstruacevpohode.cz. A že jsme během menses unavené, podrážděné a potřebujeme klid? No a co. „Já celý den věnuji jen sobě. Jsem sama a klidně celý den ležím v posteli, čtu si nebo jen rozjímám či medituji. Kdo by se netěšil na jeden den jenom pro sebe," říká žena, která tvrdí, že by si menstruaci, ovulaci a svobodu být sama sebou nenechala vzít.

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...