Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Primářka plastické chirurgie: Umíme přesunout tuk tam, kde ho chcete mít!

Video se připravuje ...
Primářka plastické chirurgie Věra Šatánková mluvila o budoucnosti použití tuku v medicíně
VIDEO: Adam Balažovič
11. března 2015 | 06:00

„Kéž by mi tak někde ubrali trochu tuku a přidali ho jinam, kde ho potřebuji mnohem více!" Věta, nad kterou se někdy ve svém životě zamyslela snad každá žena. Ovšem toto zbožné přání se může stát realitou. Lékaři dnes umějí s tukem zázraky a dokážou jej přesunout například z břicha do prsou. 

Kdo by nechtěl přijít na kliniku s velkým břichem a malými prsy, a odcházet naopak s plochým břichem a velkými ňadry? Tedy – pokud to hodně zjednodušíme. Celý proces je mnohem složitější. Pomocí přístroje Vaser Lipo lékaři odsají tuk z jedné části těla a přesunou ho jinam. 

Věra Šatánková, primářka plastické chirurgie na klinice Iscare, v tuku vidí velkou budoucnost v medicíně. Kromě toho, že může lidem napomáhat k získání sebevědomí právě modelací těla, prospěšný je i ve vážnějších případech. Tuk má totiž blahodárné účinky. „Ačkoliv ještě není úplně tak prokázáno, jakými mechanismy umí tuk zlepšovat kvalitu kůže," vysvětluje primářka. 

Návrat ztraceného sebevědomí

Tuk navíc může navrátit ztracené sebevědomí nejen ženám, které celý život trpí mindráky z malých ňader, ale i těm, které podstoupily mastektomii čili odstranění prsu a potřebují jeho rekonstrukci. Navíc jde o přirozenou tkáň, proto se dá i lépe vyhodnotit na mamografu nebo ultrazvuku. „Podobně to bude jednou možné využít i u lidí, kteří mají třeba různé deformace v obličeji. Tyto defekty se pomocí tuku dají velmi dobře dotvarovat," mluví o budoucnosti tuku v medicíně Šatánková.

Kromě přesunu tuku z jedné části těla do druhé lze pomocí přístroje Vaser Lipo odsávat tuk, podobně jako při běžné liposukci. Rozdíl je v tom, že u klasické je tuk „vytrháván", zatímco touto formou jsou tukové buňky pomocí vody a ultrazvuku rozvolněny. Což je k organismu mnohem šetrnější a nedochází při tom k takovému poškozování okolních tkání. 

Video se připravuje ...