Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z barvy moče se dá vyčíst cukrovka, ale i rakovina ledvin

  • Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    21. února 2024 | 06:00

    Když vykonáte toaletu, otočíte se pak a díváte se, jakou má vaše moč barvu? Jestliže ne, pak byste s tím měli začít. Její barva, struktura i množství toho mohou říct hodně o vašem zdraví a upozornit na zdravotní problémy, o kterých ještě nejspíše nevíte. 

  • Pokud voní sladce

    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com

    To, že vaše moč může mít nasládlou vůni, nemá nic společného s vaší chutí na sladké. Značí to, že můžete mít cukrovku. Při diabetu se totiž tolik zvýší hladina cukru v krvi, že ledviny nejsou schopny ho udržet, a tak ho propouštějí přímo do moči. Mimo to lidé, kteří mají cukrovku, avšak ještě nediagnostikovanou, chodí na záchod častěji než ostatní. Pokud však o své nemoci člověk ví, a přesto je moč cítit sladce, poukazuje to na fakt, že diabetik nemá svůj krevní cukr v hladině, jak by měl mít. 

  • Pokud je zakalená

    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže nevidíte v záchodě průzračnou tekutinu, ale zakalenou, s největší pravděpodobností trpíte nějakým zánětem. Zákal způsobují bakterie a leukocyty, to jsou buňky spojené právě s infekcí. Jestliže kromě toho na sobě nepozorujete žádné další příznaky, stejně buďte opatrní, a ideálně navštivte lékaře. Může to být totiž první varovná vlaštovka toho, že infekce pevně zakotvila ve vašem těle.

  • Pokud je narůžovělá nebo červená

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže zrovna nevíte, že jste snědli kilo červené řepy nebo ostružin, které mohou způsobit změnu barvy moči, a přesto ji máte narůžovělou nebo červenou, pak to berte jako znamení. Krev v moči totiž značí infekční onemocnění močových cest, ledvinové kameny, v nejhorším případě i rakovinu močového měchýře nebo ledvin.  

  • Pokud silně zapáchá

    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdo netvrdí, že by měla vonět po fialkách, ale na druhou stranu extrémní zápach také není v pořádku. Ve chvíli, kdy vám samotným bude připadat, že vaše moč má skutečně divný zápach, navštivte lékaře. Jestli je k tomu ještě zakalená, můžete si být jistí, že jde o infekci. Zápach je totiž také jedním z prvních příznaků infekčního onemocnění. 

  • Pokud se vám chce, i když vlastně nechce

    Žena je schopna zadržovat moč v průměru 3-6 hodin. Nikdy by však neměla cítit bolest.
    Autor: Shutterstock.com

    Každých pět minut máte pocit, že už to nevydržíte a počuráte se, tak utíkáte na záchod? Tam z vás ale vypadne jen pár kapek, které vlastně musíte vytlačit skutečně silou vůle. A takto celý den dokola... I tohle je příznak onemocnění močových cest. Trubice a močový měchýř jsou totiž zanícené a podrážděné, což se projevuje právě tím neustálým pocitem potřeby vyčurat se. Nemusí to být ale jen zánět, pocit močení a tlak v oblasti močového měchýře mohou být způsobeny intersticiální cystitidou. 

  • Pokud musíte chodit pořád

    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco jste vždycky byla zvyklá chodit na záchod párkrát denně, nyní na něj běháte každou chvilku. No, možná je to první příznak vašeho těhotenství! Tím, jak se v těle změní hormony, urychlí se průtok krve z ledvin, což způsobuje právě častější močení. Jestli jste si jistá, že těhotná být nemůžete, pak se zamyslete nad vaším denním přísunem alkoholu a kofeinu. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...