Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stáří začíná ve třiceti. Můžeme ho zpomalit?

Stárnutí nezastavíme, ale můžeme ho zpomalit.
23. února 2015 | 06:00

Všimli jste si, že někteří lidé vypadají a cítí se staře už třeba v pětadvaceti letech? A jiní vypadají v šedesáti na čtyřicet? Stárnout začíná tělo už od třiceti let. Tento proces můžeme hodně zpomalit. Zastavit se bohužel nedá. 

Jestliže má patnáctiletý syn plešatého otce, je pravděpodobné, že ho stejný handicap postihne taky. Když matce šedivějí vlasy už od čtyřicítky, potká totéž nejspíš i její děti. Platí to také pro vzhled pokožky, sklon k tvorbě vrásek a podobně. Dědičnost tu zkrátka hraje hlavní roli. 

Biologický a kalendářní věk

Nejspíš v ordinaci lékaře jste už mohli slyšet o rozdílu mezi biologickým a chronologickým věkem. „Byla jsem na pravidelné kontrole u gynekologa. Kromě jiného mi řekl, že můj biologický věk je nižší než kalendářní. Vyplynulo to prý z několika vyšetření, včetně krevních testů a klasické gynekologické prohlídky,“ mluví o svých zkušenostech Magdalena z Prahy.

Náš biologický věk může být skutečně odlišný od toho kalendářního. Existují testy a postupy, jak rozdíl zjistit zcela jednoznačně, nejde o žádné odhady a spekulace. Dobrý lékař a diagnostik vás ale o něm bude informovat i bez speciálních testů – zjistí stav vašeho organismu po běžné preventivní prohlídce.

Autor: shutterstock.com

Nezestárnout nelze

Přestože může kdokoli z nás vypadat skvěle i v pozdějším věku, stárnutí úplně zastavit nelze. To je zákonitost přírody. Říkáte si ale – co kdyby...? „Proti tomu, kdo objeví elixír mládí, bude Bill Gates žebrák (B. Gates – nejbohatší muž světa, pozn. red.),“ říká plastický chirurg Tomáš Hradecký z kliniky estetické medicíny v Praze. „To budeme moct svou práci zabalit,“ dodává lékař s úsměvem.

Ani plastika neumí zázraky

Kdybychom před dvaceti lety plastickým chirurgům předvedli něco z umění jejich pokračovatelů, možná by ani nevěřili vlastním očím. Přesto má i nejmodernější estetická medicína své hranice a limity.

„Umíme opravdu dost věcí opravit. Nedokážeme ale zázraky,“ přiznává doktor Hradecký. I v estetické medicíně je vždy lepší dvakrát měřit a jednou řezat. Věk není něco, za co bychom se měli stydět. Nemá proto smysl chtít nemožné a kvůli honbě za věčným mládím se měnit v loutky. 

Proč stárneme?

Teorie opotřebování

Naše tělo a buňky poškozuje neustálá námaha. Jak stárneme, tělo už nezvládá rychle „opravovat“ různá poškození (například z dietních příčin, kvůli špatnému prostředí, z virů, bakterií).

Teorie akumulace odpadků

Chraňte se proti stárnutí kůže.
Autor: Shutterstock.com

Naše buňky postupem času ukládají odpadní látky, které vznikají během jejich života. Nahromadění „odpadků“ vede k pigmentaci kůže, změnám v orgánech a podobně.

Teorie chyb a oprav

Proces stárnutí částečně vyplývá z toho, že je poškozená molekulární struktura DNA. Naše buňky dokážou během života opravit tisíce různých chyb, které v DNA vznikají, ale nezvládají všechno. Chyby se hromadí, a to vede ke stárnutí.

Teorie přebytku kalorií

Vychází z pokusů na zvířatech: ta, která dostávala méně kalorickou stravu, se dožívala vyššího věku.

Teorie volných radikálů

Buňky prý začínají stárnout, když jsou poškozené volnými radikály. Ty jsou toxické a vznikají během života buňky (při jejím metabolismu). Tělo naštěstí dokáže produkovat tři účinné antioxidanty. Věkem nám tato schopnost ubývá a tělo začíná „rezavět“ kvůli hromadění volných radikálů.

Autor: rie
Video se připravuje ...