Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chce se vám na WC? Jděte hned, jinak si koledujete o zánět

Žena je schopna zadržovat moč v průměru tři až šest hodin. Nikdy by však neměla cítit bolest.
19. února 2015 | 06:00

Sedíte u počítače a jste natolik zabraní do své práce, že nevnímáte, jak moc se vám chce na záchod. Anebo to možná vnímáte, ale nechce se vám zvedat, dokud to nebude úplně akutní. Pak na poslední chvíli vyskočíte a na záchod si musíte skoro popoběhnout. Jestli je to i váš případ, čtěte dál. 

Ať už je to způsobeno tím, že se vám nechce chodit na veřejné záchodky a chcete si počkat na klid domova, nebo prostě jen zrovna nemáte, kde se vyčůrat, nemusí to být příliš zdravé pro vaše močové cesty.

Zdravá žena dokáže po většinu života zadržovat moč 3 až 6 hodin, samozřejmě s narůstajícím věkem tato doba klesá. Je to ale skutečně individuální a záleží na tom, kolik tekutiny se v močovém měchýři člověka tvoří, jak velký orgán je, jak moc je člověk dehydratován a tak dále.

Při častém zadržování moči může dojít k narušení těchto návyků. Nikdy bychom neměli otálet s návštěvou záchoda až do té míry, kdy začneme pociťovat bolest. Jestliže to budete dlouhodobě ignorovat, může – ve spojení s dalšími aspekty – dojít i k zánětu močového měchýře. Kromě toho si můžete přivodit hyperaktivní měchýř nebo syndrom bolestivého měchýře. 

Infekce se může dostat do ledvin
Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci.
Autor: profimedia.cz

U žen je riziko zánětu močového měchýře větší než u mužů, protože močová trubice u něžného pohlaví je mnohem kratší, takže má infekce větší šanci se rozvinout. Klasickými příznaky je bolest při vyprazdňování, která může ale vystřelovat až do břicha. Je důležité co nejdříve navštívit lékaře. Pokud to zanedbáte, infekce může napadnout třeba i ledviny, což představuje mnohem závažnější problém. 

Jestliže jste byli zvyklí zadržovat moč až do poslední chvíle, a najednou máte pocit, že nevydržíte déle než pár minut, bolí vás břicho, případně cítíte píchání za stydkou kostí, můžete si být jisti, že máte co do činění s nemocí zvanou hyperaktivní močový měchýř.

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: Archiv online Blesk pro ženy

Ačkoliv nejde o tak závažný fyziologický problém, působí velké problémy hlavně z psychologického hlediska. Dotyčný cítí paniku, kdykoliv se vzdálí od záchodu, že se mu bude chtít, a nemá si kam odskočit. V takovém případě je skutečně nezbytné navštívit lékaře a problém s ním řešit. Hyperaktivní močový měchýř totiž může být způsoben nejen zadržováním, ale také třeba rakovinou močového měchýře.

Časté noční výlety na záchod

Časté zadržování moči může mít přesně opačné důsledky, než jaké jsme zamýšlely, a to, že na záchodě pak strávíme mnohem více času.
Autor: Shutterstock.com

Podobné příznaky můžete pozorovat i u syndromu bolestivého měchýře. V místech tohoto orgánu se vyskytuje bolest, která se zvyšuje s jeho postupným zaplňováním. I proto se zintenzivní cesty na záchod, dokonce i v noci, ačkoliv na to člověk nebyl dřív zvyklý. V každém případě je nutné podstoupit vyšetření, které odhalí pravou příčinu bolesti. Může jít buď o vřídky, které se objeví na močové trubici, nebo o zánětlivou sliznici. 

I když jste možná slyšeli, že zadržování moči je dobré pro cvičení svalů pánevního dna a má to co do činění s tzv. Kegelovými cviky, které slouží preventivně proti inkontinenci, nedejte na tyto "rady". Tato dezinformace vznikla jednoduše tak, že při vlastní kontrole toho, jak moc má žena pevné svaly pánevního dna, měla by zkusit při močení proud na chvíli zastavit. Ale rozhodně ne zadržovat moč. 

Video se připravuje ...