Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 znamení, že jsou vaše hormony v nerovnováze

  • Pokud jste často unaveni, ačkoliv máte dostatek spánku, pak za to může přebytek kortizolu.
    16. února 2015 | 06:00

    Hormony si můžete představit jako takové malé chemické poslíčky, kteří nám běhají všude možně po těle a rozdávají orgánům funkce, případně reagují na nejrůznější změny a ovládají nás. Často také tahají za nitky našich emocí a hýbou s ručičkou na váze. A to hlavně ve chvílích, kdy jsou v nerovnováze. Náprava většinou nebývá nijak extra složitá, stačí upravit životosprávu a dodat dělu potřebné vitaminy a minerály.

  • Přibírání na váze

    Jestliže jste v poslední době přibrali, nemusí to nutně být způsobeno jen nezkrotným přejídáním se. Je možné, že mají tuto změnu na svědomí hormony, konkrétně jeden – kortizol. To je hormon stresu, který je vylučován z nadledvinek. Pokud není produkován tak, jak má, a jeho hladina se zvýší, začnou se v těle ukládat tuky. Tento malý záškodník totiž umí tuky i nevzhledně umístit na jednom místě, nejčastěji v okolí břicha. Kortizol také zvýší produkci inzulinu, což vede k tomu, že má člověk větší chuť na sladké.
    Autor: Shutterstock.com
  • Sexuální zdrženlivost

    Není to tak dlouho, co jste si bez sexu nedokázali představit pár dnů, natožpak třeba měsíc? A najednou vedle vás leží partner a vy nemáte nějak moc náladu s ním cokoliv dělat? Pak to nemusí být způsobeno ochladnutím vášní a citů, ale rozhozením pohlavních hormonů, které se tvoří u muže ve varlatech a u žen ve vaječnících. Pokud tento problém přetrvává delší dobu, navštivte lékaře.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Autor: Shutterstock.com
  • Pocity únavy

    Únava je další z příznaků toho, že něco s vašimi hormony není v pořádku. Jestliže máte dostatek kvalitního spánku, a i přesto máte co dělat, abyste přes den neusnuli, opět se můžete obrátit na kortizol. Tento stresový hormon je totiž produkován ve zvýšené míře, pokud jste ve stresu, máte nějaké problémy nebo řešíte závažnou situaci. Drží tak člověka stále v napětí. Lidé, kteří jsou často ve stresu, tak mají zvýšenou hladinu kortizolu, což právě vede k únavě. V takovou chvíli je důležité snažit se stresu zbavit, poté poklesne i hladina hormonu a vy se opět budete cítit mnohem více odpočinutí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nespavost

    Druhý extrém je ten, že člověk nemůže spát, případně se v noci několikrát budí a dělá mu problémy znovu usnout. Toto prožívají převážně ženy v období menopauzy, kdy v jejich těle propukne extáze hormonů. Nejvíc nás však ovlivňuje estrogen, který s postupem věku začne ubývat. A právě on má na starosti zajišťovat nám klidné snění. Paradoxní je, že většina hormonů se uvolňuje právě během spánku, takže pokud ho máme nedostatek, rozhodí nás to. Je to takový začarovaný kruh. Kudy z něj ven? Poraďte se o tomto problému se svým lékařem.
    Autor: Profimedia.cz
  • Nadměrné pocení

    Nadměrné pocení může být způsobeno samozřejmě více aspekty. Jedním z nich je ale i hormonální nerovnováha. Do tohoto stavu se opět dostávají nejčastěji ženy po padesátce, když se do jejich života vloudí menopauza a prožívají návaly horka. Endokrinní systém totiž nezvládá vylučovat hormony, hlavně serotonin, v takové míře, v jaké je potřeba, což vede právě k nadměrnému pocení. 
    Přehnané pocení může být způsobeno problémy s endokrinním systémem.
    Autor: Shutterstock.com
  • Chuť na sladké

    Už jsme to tu jednou nakousli, ale pokud máte enormně větší chuť na sladké než obvykle, může to být způsobeno nerovnováhou hormonů štítné žlázy, kdy dochází k její nedostatečné aktivitě. Touha po cukru může být ale způsobena také zvýšenou produkcí hormonů v nadledvinkách. Když tělo vylučuje příliš mnoho adrenalinu a kortizolu, tak předpokládá nějaké větší vytížení, tudíž si žádá více energie, která se získává právě z cukru. Bohužel tělo tu energii pouze přijímá, ale nevydává, takže to vede akorát k nabírání na váze.
    Autor: Shutterstock.com
  • Vypadávání vlasů

    Při každém česání končí v hřebenu čím dál tím více vlasů a vy máte nad touto skutečností chuť akorát tak rvát si vlasy. Zastavte! Ačkoliv se dlouhou dobu mělo za to, že vypadávání vlasů způsobuje hormon testosteron, poslední výzkumy zjistily, že na vině je hormon dyhydrotestosteron, který může za řídnutí hřívy zejména u dam.
    Za vypadáváním vlasů může být jejich styling, strava i nemoc.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...