Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šest znamení, která byste neměla při menstruaci podceňovat

  • Věděla jste, že silné krvácení může způsobit chudokrevnost a že PMS se může léčit antidepresivy?
    31. ledna 2015 | 06:00

    Ten jeden týden v měsíci by většina z nás raději úplně vymazala. Anebo ho alespoň strávila zahrabaná v peřinách, s hezkým filmem a pořádně velkou tabulkou čokolády. Řekla bych, že tam by si nás přála vidět i většina lidí kolem nás, kteří musí snášet naše náladové výkyvy. Při tom všem je těžké ještě vnímat, zda v našem těle vůbec všechno funguje tak, jak má. Přesto se na to snažte dbát, protože všímavost může rozhodnout o vašem zdraví. 

  • Občasné vynechání cyklu

    Když začne mít menstruace týdenní zpozdění, začíná se vám zdát o těhotenství, všude kolem vidíte maminky s kočárky, případně ženy s bříškem. A jste natuty přesvědčená o tom, že i vy jste v tom. Těhotenství ale není jediným důvodem, proč se nemusí menstruace dostavit. Ve chvíli, kdy vynecháte dva cykly, měla byste zbystřit a začít to řešit.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy

    Můžete mít totiž rozhozené hormony nebo také problémy se štítnou žlázou. Někdy si ale problémy působíme samy, aniž bychom si to uvědomovaly. Hormony v našem těle můžeme mít rozhozené častými dietami a následným prudkým úbytkem na váze, přehnaným posilováním, nějakou stresovou situací nebo i menopauzou. I když se zdá, že to vlastně není tak hrozné, vězte, že je. Bez výměny vajíček se nebude obměňovat ani děložní stélka a může to vést k nebezpečnému bujení buněk.

    Nedostala jste to, těhotná nejste, tak co se děje?
    Autor: Shutterstock.com
  • Objeví se náhlé nebo intenzivní křeče

    Pokud jste do té doby neměla při menstruaci nějaké větší komplikace, necítila jste žádné velké bolesti ani křeče, věnujte těmto změnám pozornost. Může jít o endometriózu, kdy buňky začnou růst i mimo dělohu, což způsobuje právě bolest v pánevní oblasti.

    Tento stav je nutné řešit, protože se výstelka může rozšířit i na další orgány. Ale kromě výrazné bolesti při menstruaci žena pozoruje určité změny třeba i při pohlavním styku, který se stává nepříjemným, nebo dlouhodobější bolesti v pánevní oblasti. Objevit se může kdykoliv, ale většinou se endometrióza objeví u žen, které měly zhoršený průběh menstruace už od dětství. 

    Máte menstruační křeče? Nemusíte hned sahat po lécích.
    Autor: Shutterstock.com
  • Krvácení mimo menstruaci

    Kvasinková infekce může být skutečně nepříjemná.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli se slabé krvácení objevuje i mimo cyklus, neznamená to pouze, že máte nepravidelnou menstruaci. Příčin, které to mohou způsobovat, je více, ale žádnou z nich není dobré podceňovat. Může jít o děložní cystu, myom nebo i o rakovinové bujení. Nemusí jít hned o to nejhorší, ale i cysta vám může v těle nadělat neplechu. V některých případech je útvar nutné odstranit chirurgicky. Není ale důvod se ničeho bát. Někdy může být nepravidelné krvácení způsobeno i infekcí.
  • Silné krvácení nebo krvácení delší než 10 dnů

    Máte tampon či vložku do hodiny úplně nasáklé? Pak je krvácení považováno za skutečně silné. U některých žen takové může být první půlden, den cyklu, pokud však přetrvává i v dalších dnech, měly byste to začít řešit se svým lékařem. Důvody můžou být polypy, myomy, cysta nebo třeba endometrióza. Jestliže silné krvácení budete přehlížet, může po určité době dojít k chudokrevnosti. 
    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz
  • PMS, který narušuje běžný život

    Je těžké odhadnout, co je ještě v pořádku a co už by mohlo narušovat váš život. Protože, co si budeme povídat, při menstruaci máme pocit, že nás to narušuje až až... Zpozornět byste ale měla, pokud se přejídáte více než obvykle, máte opravdu citelné změny nálad, kdy pláčete nebo jste extrémně zlostná, trpíte těžkými úzkostmi. Tento stav přichází zhruba týden před začátkem menstruace. Může to být ale skutečně vysilující. V některých chvílích stačí nasadit na pár měsíců antidepresiva a vše se zase srovná. Nejde totiž jen o to, že byste byla hysterická, ale hlavním strůjcem problémů může být premenstruační dysforická porucha.
    Nepřibližujte se, mám PMS!
    Autor: Shutterstock.com
  • Hormonální nerovnováha

    Pokud trpíte astmatem, cukrovkou, depresí nebo máte třeba podrážděný tračník, je možné, že během menstruace a v době kolem ní se vaše zdravotní problémy lehce zhoršují. Tento stav se nazývá "premenstruační zhoršení", kdy má změna hormonů vliv i na vaše ostatní nemoci, které se můžou zdát horší než obvykle. Promluvte si o tom se svým ošetřujícím lékařem, bylo by asi vhodné v tomto období zvýšit dávkování léků, aby se vám ulevilo. 
    Během menstruace se některé další nemoci mohou zhoršit.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.