Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dnes je nejnižší tlak za dvacet let. Hrozí potíže se srdcem!

Dnes je jeden z nejnižších tlaků za poslední desítky let. Působí i na vás?
30. ledna 2015 | 06:00

Dnešní počasí, přesněji řečeno atmosférický nízký tlak, atakuje rekord, který se drží od roku 1989. Ti, kteří jsou na výkyvy počasí citlivější, by si dnes měli dát pozor a svůj tlak příliš nepokoušet. Víte, jak si s tímto zdravotním problémem poradit po svém? 

Bolí vás hlava, jste unaveni, cítíte každý kloub v těle a vůbec – celý den byste raději strávili v posteli? Není se čemu divit. Dnes je totiž nejnižší tlak za posledních pětadvacet let. Podle meteorologů dokonce aspiruje na rekord! Dávat pozor by si tak dnes měli lidé, kteří mají nějaké zdravotní problémy. Nejohroženějšími skupinami jsou kardiaci, lidé s výkyvy krevního tlaku oběma směry a jedinci s chronickými bolestmi. 

Neohrožuje pouze tlak, ale i teplota
Teď už se nemusíte bát žádné nehody!
Autor: Shutterstock

Kardiaci by se neměli příliš přepínat a fyzicky se namáhat více než obvykle. Což naštěstí v tomto počasí příliš nehrozí. I tak však na sebe musí být opatrní a příliš se nepřepínat. Společně s venkovním nízkým tlakem se mají objevit i nižší teploty, což paradoxně může kardiakům vadit mnohem více než teploty vysoké.

Přesněji řečeno, vadí střídání teplot a velký rozdíl mezi tím, co člověka čeká uvnitř a venku. Pro lidský organismus, zejména srdce a cévy, je velkou zátěží, pokud člověk jde z domu, kde je relativně teplo, ven a najednou ho praští mráz. Pacient má v takovou chvíli větší náchylnost ke zúžení cév.

Pozor by si měli dát i lidé s nízkým tlakem. Můžou být podráždění, nepříjemní, neustále si stěžovat na bolest hlavy a únavu. Při tlakové níži totiž klesá i jejich krevní tlak. I když se radí, že je dobré dát si šálek pořádné kávy, není vždy úplně dobré se tím řídit. Kofein v této podobě vás na chvíli nakopne, ale zase přijde rychlý útlum. Proto je lepší dát si silný černý nebo zelený čaj. Podobné je to s alkoholem. Naopak lidé s nízkým tlakem by se alespoň pro dnešní den měli vyhnout cigaretám, při jejichž požívání dochází k zúžení cév. 

Jste meteosenzitivní a vnímáte změny počasí?

Poslední dobou se také často mluví o lidech, kteří jsou takzvaně meteosenzitivní. Jde o vlastnost organismu reagovat různou intenzitou na počasí a jeho změny, včetně aktuálního snížení tlaku. Citlivost na počasí se projevuje hlavně u lidí s výrazným narušením vyšší nervové činnosti (=vegetativní systém) a s neplnohodnotnými regulačními mechanismy organismu – děje se to kvůli nemocím, vyčerpání, narušení režimu práce a odpočinku a podobně.

Káva může zhoršit bolestivé křeče během menstruace.
Autor: Shutterstock.com

Pro takové lidi platí, že by hned po ránu do sebe měli dostat co nejvíce kvalitních bílkovin. Po celý den by měli popíjet minerální vody, bohaté obzvláště na draslík a hořčík. Tyto minerály můžou ale doplnit i ze stravy, hořčík je hojně zastoupen v rybách, luštěninách, banánech nebo fících. Je tedy jasné, co dnes budete svačit?

Naopak meteosenzitivní lidé by pro dnešní den měli vynechat všechno tučné a červené maso. Omezení pohybu zde žádné není, spíše naopak. Měli by se pořádně rozhýbat, rozcvičit, aby se jim v krvi pořádně rozproudila krev. 

Pokud máte nějaké staré zranění, bolavý kloub nebo jizvu, je dost možné, že se vám dnes ozve. Pro vás máme jedinou radu – vydržte to, dejte si čokoládu na nervy, která vás také probere (ale pozor, musí být vysoceprocentní!), a říkejte si, že je dnes už pátek. Uvidíte, migréna odezní a bolavá stará zranění o sobě taky přestanou dávat vědět.