Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékaři varují: Přibývá dětí s cukrovkou, může za to chemie v jídle

Cukrovka vůbec nemusí souviset se sladkostmi ani s nadváhou. Studie ukazují, že za ni mohou také průmyslově vyráběné potraviny.
22. ledna 2015 | 06:00

Zapomeňte na to, že cukrovka vznikne tak, že někdo jí mnoho sladkého. To neplatí už dávno. Ale pravda není ani to, že riziko rozvoje této choroby souvisí jen s přejídáním jako takovým, kromě genů samozřejmě. Protože nové studie ukazují, že velký vliv má také složení toho, co jíme – konkrétně chemie v průmyslově vyráběných potravinách. Právě ty viní lékaři z alarmujícího vzestupu počtu nemocných mezi dětmi. 

Zatímco donedávna žilo v Česku kolem pěti set dětských diabetiků, poslední roky jich lékaři napočítali už dva tisíce – prudký vzestup nemocných přičítají stále vyšší spotřebě průmyslově vyráběných potravin, při jejichž produkci se používají všelijaké konzervační látky, bělidla a podobně.

Samozřejmě, počet dvou tisíc nemocných se někomu nemusí zdát vysoký, ale jednak je pravděpodobné, že nemocných dětí bude v průběhu let přibývat, jednak další nemocní se mohou rekrutovat z dospívajících a dospělých, a přibýt tak k cukrovkářům, kterých je v zemi neuvěřitelných tři čtvrtě milionu. Většina z nich trpí diabetem II. typu, který se rozvíjí v důsledku životního stylu.

Chemie v potravinách nebo třeba pesticidy používané v zemědělství přitom pravděpodobně zvyšují riziko obou typů diabetu, tedy i toho prvního, který se často rozvíjí už v raném dětském věku. 

Ke zjištění, jak moc souvisí počet nemocných s používáním chemie v zemědělství a potravinářství, nezávisle na sobě dospěly dvě studie, americká a polská. Problém se pravděpodobně týká všech vyspělých zemí. 

Americká studie, kterou koncem loňského roku otiskl prestižní medicínský časopis JAMA, doložila, že mezi lety 2001 a 2009 stoupl počet dětí do deseti let trpících diabetem I. typu v USA o 21 procent, a počet dospívajících s diabetem II. typu dokonce o více než třicet procent. Nemoci se od sebe částečně liší – u I. typu nedokáže slinivka produkovat dostatek inzulinu a je nutno ho podávat injekčně, u II. typu bývá jeho produkce narušená, nicméně někdy stačí úprava stravy a léky. 

Vadí zejména pesticidy a možná i ftaláty

Autor: Shutterstock.com

Chemie v potravinách nebo ta, která se používá v zemědělství, každopádně podle vědců tvorbu inzulinu ovlivňuje – zhoršuje jeho zpracování v těle, případně poškozuje geny, které jsou odpovědné za jeho tvorbu a distribuci. Viníky mají být podle vědců zejména pesticidy, dioxiny nebo bělidla, jako je například alloxan. Zdá se dokonce, že mají větší vliv na rozvoj cukrovky než obezita, ačkoli ta byla dlouho pokládána za tu hlavní příčinu. 

Podezření padá i na další látky, například na ftaláty a další plasty používané v obalech na potraviny, nádobí nebo obsažené v hračkách, ačkoli se od jejich používání ustupuje. 

Pozor na příznaky

Cukrovka nebolí. Přesto na sebe dokáže upozornit několika zjevnými příznaky, kterým by rodiče vždy měli věnovat pozornost, protože neléčená cukrovka ohrožuje zdraví – škodí například cévám a očím – a může dokonce způsobit smrt. Typické jsou následující čtyři:

  • časté močení, mnohem častější než dříve
  • neustálý pocit žízně
  • únava, dítě nezvládá to, co dříve
  • hubnutí, které se nedá vysvětlit nijak jinak, například tím, že se dítě náhle vytáhlo do výšky

Pokud podobné příznaky zpozorujete u svého potomka, měli byste je probrat s jeho praktikem.