Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Historické rozhodnutí: "Postinor" bez předpisu bude v celé EU!

Jeden prášek může ovlivnit ženinu budoucnost, zda se stane matkou, či nikoliv.
15. ledna 2015 | 10:26

Ještě před dvaceti lety se zdála hormonální antikoncepce jako úplné sci-fi. Jeden prášek mne může ochránit před nechtěným těhotenstvím? V posledních letech se věda v oblasti gynekologie posunula ještě dále. Ženy mají možnost vrátit omyl z předešlé noci a vzít si prášek po nechráněném sexu. Ode dneška takto o své budoucnosti mohou rozhodovat všechny ženy v Evropské unii.

Jedna hodina ráno a na gynekologické pohotovosti zvoní u dveří pár. Mladík vypadá mnohem nervózněji než holka, přitom jde vlastně více o ni. Když jim otevře rozespalá sestřička, svěří se jí, že se jim při pohlavním styku stala nehoda a praskl jim kondom. A že by tedy potřebovali "ten prášek, co se dává po". S nevolí je tedy zdravotnice pošle dál a ženě napíše recept na některou z nouzových antikoncepcí. 

Tuto situaci v českých nemocnicích už dva roky nevídáme, protože léky Postinor či Escapelle jsou volně prodejné. Ode dnešního dne si pro "pilulku po" nebudou muset na předpis k doktorovi či na pohotovost ani ostatní ženy ze zemí Evropské unie. Evropská komise totiž rozhodla, že bude volně k dostání nouzová antikoncepce ellaOne, která byla dodnes jen na předpis ve všech státech EU, včetně České republiky. Její výhodou je, že se dá použít až pět dní po styku. Týká se to samozřejmě i turistek, které se bojí, že náhodně otěhotní právě na cestách. 

Až pět dnů po styku

Jako nejlepší nouzovou antikoncepci zvolil Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské lékové agentury právě ellaOne, protože je nejúčinnější a zároveň dostatečně bezpečná pro to, aby ji mohla žena užít bez předešlé konzultace s gynekologem.

"Při užití do 24 hodin po nechráněném styku je účinnější než stávající alternativy, protože je prokázáno, že působí v době, kdy je riziko těhotenství nejvyšší, tedy těsně před ovulací," vysvětluje účinnost léku výkonná ředitelka společnosti HRA Pharma Erin Gainerová.

Lék lze použít až do pěti dnů po nechráněném pohlavním styku, ale s každou hodinou se nepatrně snižuje jeho spolehlivost. Po užití léku poslední den jeho účinnosti otěhotní v průměru dvě ženy ze sta.

Autor: shutterstock

Možnost rozhodnutí

Ovšem lékaře upozorňují, aby si ženy nepletly klasickou antikoncepci a nouzovou antikoncepci. Na tu by se měly spoléhat pouze ve chvíli, kdy nastane problém. V první řadě by měly myslet na jinou formu ochrany a do lékárny pro zachránce spěchat až ve chvíli, kdy ta původní antikoncepce selže. 

U nás mají možnost rozhodovat se o své budoucnosti ženy už dva roky, v ostatních zemích budou mít tuto výsadu všechny dámy od jara tohoto roku. V některých evropských zemích bude lék ellaOne k dostání od února 2015, v ostatních bude uváděn postupně.