Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nějak vám to uniklo? Poradíme, jak zatočit s inkontinencí!

  • Inkontinence je věc, která trápí mnoho žen, ačkoliv by to však nepřiznaly.
    11. ledna 2015 | 06:00

    Stane se vám, že si občas „učurknete“ do kalhotek? Nebo nedejbůh častěji? Asi pro vás není novinkou, že se tomu říká inkontinence. Je to nepříjemné, trapné a stává se to v nejnevhodnějších chvílích. Existují ale způsoby, jak se potíží zbavit. Jak?

  • Zhubněte

    Nadváha je jednou z příčin, proč inkontinence vůbec vzniká. Spousty kil tukové tkáně tlačí na pánevní dno, a to povoluje svou pevnost – moč pak unikne daleko snadněji. Nehledě na to, že čím víc kil máte navrch, tím méně se vám chce cvičit a posilovat (včetně pánevních svalů!).2204389:gallery:true:true
    Přibírání na váze může být způsobeno zdravotním problémem, o kterém třeba ani nevíte.
    Autor: Profimedia.cz
  • Pořiďte si deník

    Zapisujte si, kolik tekutin jste za den vypily a kolikrát jste musely na toaletu, případně za jakých okolností jste moč neudržely (při smíchu, při poskočení a podobně). Když byste potom šly k lékaři, zápisky si vezměte s sebou, jsou pro lékaře důležité.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    diář
    Autor: Profimedia.cz
  • Omezte kávu a alkohol

    Pokud v noci často chodíte na malou, tak alkohol a kafe opravdu pijte co nejméně, především v pozdějších hodinách. A ještě důležitá věc: přestože únikem moči trpíte, přes den hodně pijte. Ale ne alkohol nebo kávu. Nejlepší je voda bez bublinek. Je to proto, že měchýř se musí pořádně proplachovat.
    Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nechte se elektricky dráždit

    Jde o takzvanou elekrostimulaci. Do pochvy nebo konečníku se dají sondy, které elektrickými impulzy nepřímo způsobí stahy pánevních svalů a zpevní je. Je třeba, abyste kvůli tomu navštívily specialistu – urogynekologa. Sondy se za poplatek půjčují domů a používají se půl hodiny každý den, celý měsíc.
    Tajemství, které skrývá ženskost.
    Autor: shutterstock
  • Sežeňte si vaginální kužely

    Koupíte je ve zdravotnických prodejnách, na e-shopu nebo v lékárně a mají různou váhu. Kužel zavedete do vaginy a vestoje se ho snažíte v sobě udržet co nejdéle. Když to budete zvládat bez potíží, vyměňte lehčí za těžší (vyrábějí se v různé váze). Tím posílíte svaly okolo močového měchýře. Kužely se zavádějí denně na dvacet minut.
    Tajemství, které skrývá ženskost.
    Autor: shutterstock
  • Kupte si speciální vložky nebo pesary

    Jestliže vás menstruace překvapí dříve než obvykle, je načase nad tou změnou uvažovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi další možnosti, jak si při inkontinenci pomoci, patří například „obyčejné“ pesary, které dokážou podepřít sestupující močový měchýř. Hodí se ale jen dočasně, například do operace, kdy inkontinenci vyřeší až chirurg. Dlouhodobě se dají využívat silně vsakující speciální vložky, které jsou celkem diskrétní a jež můžete používat dlouhodobě.
  • Můžete zvolit operaci

    Když je to nezbytné a únik moči vám ztrpčuje život, zvolte operaci. Dneska mají tyhle výkony skvělé výsledky a pomůžou více než 90 procentům postižených žen. Jednou z operačních technik je použití poševních pásků. Jde o operaci, která zatíží jen minimálně. Speciální páska vytvoří podporu pro močovou trubici. Nahradí ochablé svaly pánevního dna a zabrání volnému úniku moči. Nehrozí nehezké jizvy, během dvou dnů může jít pacientka domů. Páska časem vroste do pánve, takže není třeba operaci opakovat. Výhodou je, že ji hradí pojišťovny.
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Autor: sie
Diskuse ke článku
.