Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Letos řádí úporné zápaly plic. Poznáte ho od obyčejného kašle?

Zápal plic se letošní zimu šíří mezi dětmi i dospělými více než jindy.
7. ledna 2015 | 06:00

Dlouhotrvající vyčerpávající kašel, vysoká horečka, antibiotika. Tak vypadá realita posledních dnů nebo týdnů v mnoha rodinách s malými dětmi, přičemž kromě běžného nachlazení se letos objevilo poměrně hodně případů těžkých zánětů průdušek a také zápalů plic. Obě nemoci se navíc nevyhýbají ani dospělým, přičemž někdy se lékařům nepodaří hned napoprvé zvolit správná antibiotika, a léčba se tak protahuje. 

Lékařské pohotovosti měly letos na přelomu roku ještě více napilno než obvykle. Zvláště v Praze a okolí k nim mířilo mnoho rodin s dětmi, které trápily vysoká horečka a úporný kašel, někdy spojený dokonce se zvracením.

Verdikt? "Moji tři synové postupně všichni ulehli s bronchitidou neboli zánětem průdušek, přičemž mi lékařka řekla, že letos je těchto případů více než jindy a jsou také komplikovanější," popsala Lucie Žáčková z Prahy, jejíž nejmladší dvouletý syn nakonec skončil v nemocnici dokonce se zápalem plic. Matka ho naštěstí mohla doprovázet, zatímco se prarodiče spolu s otcem starali o starší děti. "V nemocnici byli se zápalem plic i několikaměsíční kojenci," doplnila matka. 

Vysoká horečka není tak nebezpečná jako problémy s dýcháním

Autor: Shutterstock.com
Lékaři jí vysvětlili, že u jejího syna se na původní, vcelku banální virózu nabalil virus, který využil oslabení organismu a rozvinul se v zánět průdušek a posléze i v zápal plic. Zatímco v prvním případě zánět postihuje jen stěny průdušek, zápal plic se projevuje postižením plicních sklípků, což výrazně zhoršuje dýchání.

Právě dušnost je alarmujícím příznakem, při němž by rodiče neměli na nic čekat a odvézt postiženého, ať už jde o dítě či o dospělého, na pohotovost. Nejde sice o minuty (na rozdíl třeba od zánětu hrtanové příklopky), ale co nejrychlejší nasazení léků bývá potřeba také.

Samotná horečka zvláště malým dětem celkem rychle vystoupá a může se i u virózy nebo zánětu průdušek držet poměrně vysoko, ale u zápalu plic bývá obvykle vyšší. 

Pozor na celkovou zchvácenost a studený pot

Autor: Shutterstock.com
Přesto je dobré znát příznaky, jimiž se liší od méně závažného zánětu průdušek. V obou případech nemocný kašle, paradoxně někdy více u průduškového zánětu, protože ho kašel více dráždí. Stoprocentně lze zápal plic jakožto život ohrožující stav potvrdit například RTG vyšetřením a krevními testy. Neléčený zápal plic je nebezpečný především pro seniory a nejmenší děti, hrozí kvůli němu až kolaps organismu.

V případě zápalu plic se však kromě vysoké horečky objevují také bolest na postižené straně plic, celková zchvácenost, někdy také studený pot, zvláště v noci, přidává se také bolest kloubů a svalů. 

Zápal plic bez horečky

Autor: Shutterstock.com
V některých případech se horečka vůbec objevit nemusí. "Syn loni v listopadu celkem nenápadně pokašlával, ovšem budil se s tím, že je hodně vyčerpaný. Odvedla jsem ho proto k lékaři s tím, ať si ho doktorka raději poslechne, protože je zároveň astmatik a je u něj potřeba všechny infekce včas léčit," líčí Markéta Kunešová. 

Než došli k lékařce, synovi se přitížilo, takže ho rodina musela odvézt na pohotovost – tam rentgen potvrdil zápal plic v kombinaci s astmatickým záchvatem a vzhledem k prokázané bakteriální infekci z toho byla antibiotika na téměř tři týdny. 

Léčba zápalu plic totiž obvykle trvá déle, než tomu je v případě zánětu průdušek. Lékaři někdy nasazují antibiotika i u zápalu plic, který byl původně virového původu a vyvolal ho podobný virus, jaký může i za chřipku. Činí tak například tehdy, když už je člověk natolik oslabený, že mu hrozí rozvoj druhotné bakteriální infekce, případně když už se u něj nějaká taková komplikace objevila.