Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Největší mýty o rakovině prsou. Neuchrání vás malá prsa ani věk

  • Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, není nutné všem ale věřit.
    18. prosince 2014 | 06:00

    Rakovina prsou je jedna z nejčastějších karcinogenních nemocí. Každý rok postihuje tisíce žen v naší republice. Ze strachu si často vymýšlíme nejrůznější mýty, které po chvíli proměníme ve skutečná fakta. Je tedy dobré si občas uvést věci na pravou míru a přestat se děsit něčeho, co nemusí být vůbec pravda. Třeba jako to, že deodoranty a antiperspiranty mohou způsobit nádorové onemocnění prsou. 

  • Rakovinu prsu měla máma, já ji budu mít také

    Rakovina prsou může být sice genetická, ale to, že ji prodělala vaše maminka, ještě neznamená, že se s tímto problémem budete muset potýkat i vy. Nehledě na to, že co se týče dědičných genů, u rakoviny je klíčové číslo dvě. Tedy že zvětšenou pozornost byste tomu měla začít věnovat až ve chvíli, kdy toto onemocnění prodělaly dvě a více žen po vaší nejbližší linii, což je matka a sestra, matka a babička. Samozřejmě tím neradíme podceňovat prevenci, to v žádném případě. Jen říkáme, že rakovina, kterou prodělal někdo ve vaší rodině, ještě není predispozicí k tomu, že ji budete mít i vy. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Jako vejce vejci. Naše mámy bezmezně milujeme, ale i přesto nás dokážou perfektně rozhodit některými jejich výčitkami. Ale proč se rozčilovat, jednou budeme stejné.
    Autor: Shutterstock.com
  • Mám malá prsa, hrozí mi menší riziko

    Velikost vaší podprsenky skutečně nehraje roli v tom, zda se u vás rakovina projeví, či nikoliv. Rakovina se totiž vyvíjí v buňkách kolem bradavek, kterých máme všechny přibližně stejně, bez ohledu na to, jaké košíčky máme. To, co dělá naše prsa velká či malá, je množství tukových buněk, jež naše přednosti vyplňují a které mají pouze nepatrný vliv na rakovinové bujení. 
    Malá prsa lze zvětšit push-up, velká ničím nezmenšíte.
    Autor: Shutterstock.com
  • Rakovina se projevuje pouze bulkou

    Pravidelně se prohlížíte a saháte si na prsa, zda neobjevíte nějakou bulku? To je sice chvályhodné, ale pouhým pohmatem neodhalíte vše. Nehledě na to, že nějakých 75 až 80 % všech bulek, které si ženy objeví, jsou pouhé cysty. Proto byste měly dbát i na další projevy. Zvýšenou pozornost věnujte změnám ve vzhledu prsou či na bradavkách, bolesti prsou či větší citlivosti, šupinatému či červenému otoku prsou, drobným ďolíčkům podobným celulitidě nebo výtoku z bradavek.
    Za bolestí prsou se může skrývat i jiný důvod než hned rakovina.
    Autor: Shutterstock.com
  • Mamograf může způsobit rakovinu

    I když se to může zdát naprosto absurdní, některé ženy zastávají názor, že záření z mamografu, kterému se žádná z nás při kontrole nevyhne, může právě způsobit rakovinu. Jenže radiační dávky jsou tak nízké, že stejné množství přijme člověk v každodenním životě během zhruba tří měsíců. Je samozřejmě regulován jejich počet tak, aby ženám při pravidelných kontrolách nepůsobil potíže, ale naopak je chránil. Nebojte se tedy chodit na kontroly! Faktorů, které onemocnění mohou způsobovat, je mnohem více, proto se raději poraďte se svým lékařem o tom, na co byste si vy sama konkrétně měla dát pozor, a nesbírejte informace na internetu v diskusích. 
    Vyšetření u mamografu je v případě rakoviny prsu nezbytné, léčba rakoviny však složitá: pro pacientky, ale i pacienty s různými rakovinovými nálezy však svítají nové naděje (ilustrační foto).
    Autor: Profimedia.cz
  • Antikoncepční pilulky mohou vést k nádoru

    Další z mýtů, které jsou některými ženami brány jako naprostá samozřejmost, je to, že nádor můžou způsobit i antikoncepční pilulky. V devadesátých letech sice byly provedeny výzkumy, které ukázaly, že uživatelky hormonální antikoncepce jsou vystaveny zvýšenému riziku vzniku, ale od té doby se toho mnoho změnilo, včetně složení prášků. Jenže tyto výzkumy také ukázaly, že je rozdíl i mezi etnikem zkoumaných žen a dobou používání antikoncepce, takže vlastně ani tak výsledky nebyly relevantní. Pokud jste i tak přesvědčena o této spojitosti, poraďte se o užívání prášků se svým gynekologem.  
    Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
    Autor: Shutterstock.com
  • Mladé ženy rakovinu dostat nemohou

    Pravda je ale taková, že až 25 % pacientek s rakovinou představují ženy do padesáti let. Bohužel tato skupina žen onemocnění i častěji podléhá. To je způsobeno tím, že mladší ženy mají hustší prsa, respektive tkáň uvnitř ňader, skrze kterou není vždy jednoduché nádor odhalit. 
    Rakovina prsu
    Autor: Shutterstock.com
  • Deodoranty a antiperspiranty způsobují rakovinu

    Osvěžení je důležité i pro pokožku.
    Autor: profimedia.cz
    Kdysi se nesla fáma, že za rakovinu prsu můžou i antiperspiranty, které používáme v podpaží. Údajně prý obsahují škodlivé látky, které se dostávají do našeho lymfatického systému, a umožňují tak volné bujení rakovinotvorných buněk. V roce 2002 byl v Americe proveden výzkum, který toto tvrzení vyvrátil.
  • Za zdravotní problémy může i podprsenka s kosticemi

    Často se o tom mluví a ženy, které trpí panickým strachem z jakékoliv nemoci, věří i tomuto mýtu. Ale v žádné studii ani výzkumu nebylo doposud potvrzeno, že by existovala spojitost mezi kosticemi v podprsence a rakovinou. Jsou to tedy všechno řeči, které nejsou ničím podloženy. Důvod, proč se rakovina prsou může častěji objevovat u žen s kosticemi, je ten, že ženy s kosticemi mají pravděpodobně větší prsa, a mohou tak častěji trpět obezitou než ty s malými prsy. A obezita je jedním z aspektů, které můžou vést k rakovině.
    Ženy s nadváhou mají vyšší riziko vzniku rakoviny prsou.
    Autor: Shutterstock.com
  • Měla jsem mamograf v pořádku, rakovina mi tedy nehrozí

    Samovyšetření prsu trvá pár minut, ale může vám zachránit život.
    Autor: profimedia.cz
    To, že jste byla na mamografu, ještě neznamená, že máte vyhráno. Pokud je ve chvíli prohlídky rakovina v zárodku, nemusí být nic ještě vidět, případně může být někde schovaný. Proto i poté choďte na pravidelné kontroly a hlavně se stále hlídejte sama, pozorujte se a ve chvíli, kdy spatříte byť zanedbatelnou změnu, začněte to ihned řešit. 
  • Rakovině prsu lze předejít

    I když se snažíme žít zdravě, nejsme obézní, samy se hlídáme a chodíme na pravidelné kontroly, ještě to neznamená, že se nám rakovina vyhne. Stejně tak existují metody, které se uplatňují u žen s opravdu vysokým rizikem vzniku, jako jsou různé léky či mastektomie obou prsů. Ale i v tomto případě není prevence 100%. Rozhodně ale stojí za to se proti tomu bránit všemi možnými cestami a dělat vše pro to, aby nás rakovina nezaskočila.
    Samovyšetření prsu může odhalit včas rakovinu prsu.
    Autor: Shutterstock.com
     

Diskuse ke článku
.