Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Intimní tajemství z našich kalhotek, o kterém se nám nechce mluvit

Výtok je přirozený, pokud ale pozorujete nějaké změny, navštivte lékaře.
7. prosince 2014 | 06:00

I když se říká, že my ženy před sebou nemáme žádná tajemství, jsou věci, o kterých se nám moc mluvit nechce ani s nejlepší kamarádkou. Jde většinou o tak intimní záležitosti, že při jejich vyslovení nahlas se často neubráníme zčervenání. Jedním takovým tabu je pro spoustu žen i poševní výtok, zvláště pokud je nějakým způsobem anomální. 

Nahlas se dovedeme bavit o nejintimnějších věcech z naší ložnice, ale jakmile jde o zdraví, z de facto stejného oboru, už tak sdílné nejsme. Přitom je poševní výtok tak přirozený, jako je tvorba slin v našich ústech nebo třeba pocení. Ještě ke všemu funguje jako takový uklízeč v našem reprodukčním systému. Tekutina ze žláz uvnitř pochvy a děložního hrdla vyplavuje všechny nečistoty, čímž tak pomáhá předcházet infekcím. 

Po většinu času je výtok naprosto normální a nijak nás neobtěžuje. V průběhu života a hlavně během různých životních etap se mění jak jeho množství, tak i barva a vůně. Celý měsíc se nám upravuje podle toho, v jaké části menstruačního cyklu se zrovna nacházíme. Například při ovulaci nebo během vzrušení ho tělo produkuje, stejně jako při kojení. Co se týče zápachu, ten je ovlivněn zásadně dle naší osobní hygieny. Ale pozor, nepřehánějte to s ní. Používání běžných parfémovaných mýdel může být příčinou zánětů. 

Vliv na sekret má i cukrovka
Poševní výtok nemusí nic znamenat, ale také může být příznakem nějaké choroby.
Autor: Shutterstock.com

Žádná z těchto změn ale není důvodem k obavám. Do chvíle, než se vám to začne zdát neobvyklé. Zvláště pokud je výtok doprovázen vaginálním svěděním nebo pálením. To můžou být příznaky infekce nebo jiného zdravotního problému. Ne vždy to musí být závažné, změna poševního výtoku může být pozorovatelná i třeba při braní antibiotik nebo nošení špatného spodního prádla.

Vliv na vaginální sekret může mít třeba i cukrovka nebo antikoncepční pilulky. To vše je důležité konzultovat s lékaři. Nevšední výtok se ale může objevit i po porodu, kdy se zabarví lehce dorůžova. Je to způsobeno vyplavováním částí děložní sliznice. Pokud není výtok způsoben žádnou nemocí ani porodem, není třeba se ho bát, zpozornit byste však měly v následujících případech. 

Může odhalit nemoci

Pokud je výtok krvavý nebo tmavší, s největší pravděpodobností jde o krvácení způsobené nepravidelnou menstruací. Může jít ale také o rakovinu děložního hrdla nebo děložní sliznice. V takovém případě je výtok doprovázen ještě krvácením nebo bolestí v pánevní oblasti. 

Jestliže žena odmítá sex, může za tím stát i něco jiného, než je antikoncepce.
Autor: Shutterstock.com

Jestliže se oddáváte nechráněnému sexu a nejste úplně vyznavačem monogamního vztahu, musíte počítat s tím, že za své činy ponesete následky. Objeví-li se u vás tmavý a nažloutlý výtok, doprovázen krvácením mimo cyklus, občasnou inkontinencí nebo bolestmi v pánevní oblasti, pravděpodobně jste si z jedné vášnivé chvilky odnesly dárek na celý život, a to kapavku. 

Nejčastěji se však ženy setkávají se silným, bílým, šedým výtokem, který navíc může mít i nevalnou vůni. Pak může být doprovodem kvasinkové infekce nebo nějakých nežádoucích bakterií. Co se týče ostatních příznaků, i ty jsou si navzájem podobné. Může se objevit otok a bolest kolem pochvy, svědění, pálení a v některých případech může být sex bolestivý.