Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pálí vás oči, slzíte? Nepodceňujte to, nemusí jít pouze o únavu!

Syndrom suchých očí je způsoben také častým vysedáváním u počítače.
1. prosince 2014 | 06:00

Poslední dobou jsem zaznemanala, že mě bolí oči častěji než dříve. Nikdy jsem se zrakem problémy neměla, spíše naopak. Vidím jak ostříž a ostatním tlumočím nápisy na velkou vzdálenost. Jenže s tím ona bolest a nepříjemné pálení nemá nic společného. Vždycky jsem tento diskomfort sváděla na svou práci u počítače a čtení, že to prostě oči unavuje. To sice ano, ale tento problém, zvaný syndrom suchého oka, může být pro zrak skutečně nebezpečný, pokud ho budeme jen tak přecházet a neřešit.

Dnešní svět a hlavně pracovní podmínky příliš nepřejí našemu zdraví. Hrbíme se u počítače, koukáme do jasného světla monitoru, na oběd si často vytěsníme pouze pár minut, a to ještě takovou formou, kdy si odsuneme nepořádek na pracovním stole tak, aby se tam krabička s jídlem vešla. Nelze všechno svádět na to, kde jsme zrovna zaměstnáni, ale měli bychom to brát v potaz při případných zdravotních trablích. Stejně jako v případě, když nás začnou bolet oči.

Není únava jako únava

Po dlouhém dni v práci vás začnou pálit oči a máte pocit, jako by se vám do nich dostal písek, škrábe to. Oči si promnete a při cestě na toaletu se zastavíte u zrcadla, kde zkontrolujete svůj vzhled. Únava je znát, hlavně na těch zarudlých očích, ve vnitřních koutcích se zaleskne ospalek. Jen co si na záchodě rozsvítíte, rozbolí vás oči ještě více a vy si nepřejete nic jiného než už být v klidu doma, kde si lehnete a zraku dáte odpočinout. Jenže jen co vyjdete z budovy, oči vám začnou slzet.

Stop. Pokud jste se právě našli ve většině výše popsaných bodů, měli byste – spíš než na pouhý odpočinek – myslet na návštěvu očního lékaře. S velkou pravděpodobností může jít o nemoc syndromu suchého oka. Pocit pálení a škrábání v očích je způsoben porušením slzného filmu, a tak dochází k nedostatečnému zvlhčení rohovky a spojivky.

oční prohlídka
Autor: Shutterstock.com

Ačkoliv název může vést k domněnce, že oči „vysychají“, ve skutečnosti jsou v takovémto stavu náchylnější k nadměrné produkci vodné složky slzného filmu. Tím vlastně reagují na dráždění, které vzniká při poruše množství nebo složení onoho filmu. Ve výsledku pak zvýšené slzení ještě více naruší rovnováhu slz na povrchu oka, čímž jeho ochranu ještě zhorší.

Nemoc si nevybírá

Nemoc přichází v každém věku, během celého roku. Je pravda, že starší lidé jsou v důsledku zpomalené produkce slz k syndromu náchylnější, avšak nevyhýbá se ani mladším lidem, zvláště pokud je počítač jejich pracovním nástrojem. Častěji jsou však v ohrožení ženy než muži. Proč to zase musí odskákat ženy? Protože produkce slz je řízena z části také mužskými hormony, kterých mají naši protějšci, a buďme za to rády, více. Co se týče léčby, nezáleží však, jestli potřebuje pomoc žena, nebo muž. Vždy je nutné oči zvlhčit. 

Bolavé oči
Autor: Shutterstock.com

Lidé, kteří mají jakýkoliv problém s očima, by neměli s návštěvou lékaře příliš otálet. Ačkoliv na první pohled nemusí jít o vážný problém, postupem času by se z toho mohl vyklubat. I v případě syndromu suchých očí je vhodné navštívit očaře. Příčin vzniku může být několik, které je však třeba včas odhalit a snažit se jich zbavit. Léčba je ale vždy doprovázena neustálým zvlhčováním očí pomocí umělých slz a kapek do očí. V lékárnách jsou dostupné volně k prodeji a jsou to například Systane, Visin nebo Bepanthen. Kapky musí být vždy určeny na suché oči, případně to mohou být zvlhčující kapky.

Upravte si kancelář, předejdete problémům

Oči udržujte stále zvlhčené umělými slzami.
Autor: Shutterstock.com

V případě, že se syndrom suchého oka neléčí, může dojít ke zhoršení zraku, k jizvám na rohovce. Pokud nejsou oči dostatečně zvlhčené a film na nich není silný, jsou pak náchylnější k infekcím, které napadnou nechráněné oko a způsobí mnohem větší problémy než pouhý syndrom. 

Vysychání očí lze předcházet, stačí trochu pozměnit denní návyky. Vzduch v kanceláři by měl být dostatečně zvlhčen, přehnaná klimatizace škodí. Zajistěte si, že monitor počítače je od vašich očí vzdálený alespoň 50 až 80 centimetrů a je mírně sklopen. Během dne často mrkejte, bude se vám tak film stále zvlhčovat. Také je dobré dostatečně pít a mít ve svém jídelníčku zařazené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.