Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je váš stres nad normu? Tyhle signály těla vážně varují!

  • Následující signály vám jasně dávají najevo, že situace už je neúnosná a vyžaduje změnu.
    22. listopadu 2014 | 06:00

    Jste unavení, rozlámaní, otrávení? Možná váš stres přesáhl únosnou hranici a tělo volá o pomoc. Jak to poznáte? Následující signály vám jasně dávají najevo, že situace už je neúnosná a vyžaduje změnu.

  • Přijde víkend a bolí vás hlava

    Nenechte se v práci přivést na pokraj šílenství!
    Autor: profimedia.cz
    Náhlý výpadek pravidelných návalů stresu o víkendech paradoxně může vést k silným bolestem hlavy. Snažte se proto ve dnech volna alespoň dodržovat stravovací a spánkový režim, na který jste z týdne zvyklí, máte tak šanci snížit riziko bolesti. Pokud ale přes týden málo spíte a mizerně jíte (nezapomínejte, že i chuť na sladké bývá často výsledkem stresu), tak tudy cesta nepovede…
  • Vracejí se vám často bolesti břicha


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Stres vyvolává mimo jiné i bolesti břicha, podle výzkumů se u stresovaných osob objevují až třikrát častěji. Od potíží pomáhá cvičení, někomu zklidnění a meditace – tudy cesta určitě vede. Jestli ale trpíte často, je dobré zajít k lékaři, aby vyloučil možnost alergie na jídlo, laktózovou intoleranci, syndrom podrážděných střev nebo vředy.

     

    Ženy ve stresu trpí dvakrát častěji taky menstruačními křečemi než ty méně vynervované, tvrdí studie. Vědci to přičítají stresem narušené hormonální rovnováze. Odbourat křeče i stres pomáhá cvičení, třeba hormonální jóga.

  • Bolí vás pusa a máte divné sny


    Afty jsou velice bolestivé, pomoc můžete najít ve své kuchyni.
    Autor: Shutterstock.com
    Bolest čelisti může být výsledkem broušení zubů během spánku, a to bývá výrazně zhoršeno stresem. Tenhle problém byste měli jít konzultovat nejprve se svým zubařem, mimo jiné pomáhá ochrana zubů.

     

    Pod vlivem stresu se navíc člověk během noci často probouzí, a tím se regenerační proces narušuje. Místo příjemných snů nastupují ty nepříjemné. Vyvarujte se před spaním kofeinu a alkoholu, aby se vám povedlo spát sedm až osm hodin denně.

  • Krvácející vám dásně


    Každý den si čistím zuby ráno a večer bělicí pastou, a přesto je mám zažloutlé.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Vědci dokázali, že stresovaní lidé jsou vystaveni vyššímu riziku zánětů dásní. Chronicky zvýšené hodnoty hormonu kortizolu narušují imunitní systém a umožňují bakteriím napadat dásně. A proto když pracujete dlouhé hodiny a jíte na pracovišti, mějte u sebe zubní kartáček. Pomůže vám v první linii, spolu se cvičením a pravidelným zdravým spánkem.
  • Kůže mluví jasně: nečekané akné, svědění, zhoršení alergie


    Mačkání pupínků je to nejhorší, co podle odborníků můžete udělat.!
    Autor: scom
    Stres vede i k zánětům pokožky. Ošetřujte svou pleť prostředky, které obsahují kyselinu salicylovou, která zbavuje tělo špatné kůže, a benzoyl peroxidem, který ničí bakterie. Pomáhají prostředky na zvlhčení pokožky. Pokud ovšem nenastane během několika týdnů zlepšení, poraďte se s lékařem.

     

    Ve stresu jsme až dvakrát častěji náchylní i k chronickému svědění kůže. Je sice pravda, že to funguje i naopak – chronické svědění vyvolává stres, ale o tom, že i stres samotný dokáže způsobit kožní obtíže, není pochyb. Stres totiž aktivuje nervová vlákna a působí pocit svědění. Podobně jestli trpíte alergií, její příznaky se zhoršují, pokud cokoli vyvolá pocit úzkosti. Potřebujete změnu životního stylu, vzkazuje vám to vaše tělo.

Autor: Zuzana Macková
Klíčová slova:  stres, zdraví
Diskuse ke článku
.