Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak nás ovlivňují ženské hormony? Znáte všech pět?

  • Omluvte mou podrážděnost. To ne já, ale hormony!
    24. listopadu 2014 | 06:00

    Každý měsíc to samé. Procházíme si obdobím, kdy jsme až nesmyslně sentimentální, během chvíle se však proměníme v hysterku a do třetice všeho dobrého začneme nenávidět své tělo, protože není dokonalé. Pohlavní hormony s námi hezky cloumají během celého měsíce, avšak v době menstruace je to nejsilnější. Víte ale vůbec, kteří ti mizerové tahají za šňůrky a ovládají nás tak? Je jich celkem pět. Ale dokážete je všechny vyjmenovat? 

  • Estrogen

    Ano, hned na prvním místě nesmí chybět estrogen, nejsilnější ženský hormon, který známe snad všechny. Tento malý dělník vlastně připravuje naši dělohu na těhotenství. Pokud je v rovnováze, zvyšuje sexuální apetit a také posiluje imunitu. Ale taky může za ty bolestné stavy při menstruaci. Každá část tohoto hormonu se totiž rozmístí po celém těle, od prsou až po kosti, kde pak působí. Pokud ho máme v těle přebytek, trpíme během menstruace bolestí a některé studie dokonce uvádí, že může způsobovat rakovinu prsu. Naopak jeho nedostatek je častou příčinou osteoporózy. Abychom si udržovaly hladinu estrogenu ve zdravé hladině, musíme si udržovat ve zdravé hladině i naši váhu. Čím méně tukových buněk bude, tím menší prostor na zakotvení estrogen má. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Po vysazení antikoncepce se vám může zhoršit PMS.
    Autor: Shutterstock.com
  • Progesteron

    Progesteron během celého měsíce vystýlá dělohu a připravuje ji tak na případné těhotenství. Pokud během měsíce nezaděláte na miminko, začne se před menstruací hladina progesteronu snižovat, což vede k měsíčkům. A právě i tento hormon může za naše výkyvy nálad, kdy ze smíchu přecházíme vcelku plynule do pláče. Je toho však mnohem více, co má progesteron na svědomí. Působí jako takové sedativum, což vede k únavě, nevrlosti, zadržování vody, ale také zácpě a plynatosti.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Testosteron

    Testosteron není jen pro muže. I my ho v sobě máme! Bez něj bychom totiž nemohly ovulovat a také chuť k sexu by se rapidně snížila. Ale zase taková sláva to s ním není. Jestliže produkce testosteronu stoupne, žena se začne potýkat více s akné, lupy, začnou jí více růst chlupy na místech, kde je to běžné spíše u mužů... Vyšší úbytek je zase doprovázen špatnou náladou. Zkrátka s mužskými hormony je to stejné, jako s jejich nositeli. Příliš mnoho nám škodí, avšak s jejich nedostatkem se těžce potýkáme.
    Testosteron může způsobit nelichotivý růst knírku pod nosem.
    Autor: Profimedia.cz
  • Prolaktin

    Prolaktin má na svědomí jedny z nejhlavnějších ženských, potažmo mateřských záležitostí - každý měsíc má za úkol dohlížet na vajíčka, aby se včas uvolnila a mohla být oplodněna. Když se toto podaří, za devět měsíců pak prolaktin začne tvořit mateřské mléko. V případě zvýšené hladiny může klesnout chuť na sex, a co hůř, nemusí dojít k ovulaci. Prolaktin se vylučuje v noci, proto je tolik důležitý kvalitní spánek. 
    Zatímco vy spíte, váš mozek pracuje na plné obrátky.
    Autor: Shutterstock.com
  • FSH/LH

    Folitropin (LSH) a lutropin (LH) společně pracují během celého ženského cyklu a připravují vajíčka na jejich dlouhou cestu. Kontrolují rozmnožovací funkce a řídí ovulaci. Navíc tyto dva hormony společně hýbou s dalšími hormony, které během cyklu ovlivňují nejen naší fyzickou část, ale i psychickou. Na startu cyklu mávnou praporkem a odstartují tak hormonální závod. Závisí na nich tedy produkce progesteronu i estrogenu. Jejich práce však končí ve chvíli, kdy vajíčko nebylo oplodněno. Jejich činnost je utlumena a čeká tak do dalšího měsíce, aby opět rozjely hormonální show.
    ....
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.