Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Beďary, o kterých se nemluví! Vyzrajte na pupínky na pozadí

Zkuste pár cviků na krásný zadeček.
17. listopadu 2014 | 06:00

Možná byste nevěřily, kolik lidí trápí pozadí zbrázděné nehezkými boláky. Asi proto, že to všichni raději tají. Patříte i vy mezi postižené? Přestaňte se trápit! Poradíme vám totiž, jak s nepříjemným akné zatočit.

I tohle akné ale patří do velké skupiny zánětů kůže, které většina z nás zná z puberty. Nevyhne se mu valná část populace, ženy jsou na tom ještě o něco hůř než muži. Na jeho vzniku se podílí dědičnost, hormonální změny, bakterie na kůži, ucpané mazové žlázky a některé nemoci jater nebo ledvin.

Kuk a je tu beďar

Akné se projevuje pupínky až celými zánětlivými mapami na kůži. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, hrudníku, horních partiích zad, je však velká skupina lidí, kterou obtěžuje právě na půlkách sedacích partií. Tam vypadá trochu jinak, než třeba na tváři. Boláky jsou větší a často z nich s hnisem vytéká i krev. Pro ženský zadeček je to dost stresující záležitost, za kterou se stydí a často ani nesebere odvahu navštívit dermatologa.

Zadeček
Autor: Shutterstock.com
Zahajte bitvu

A to nekompromisně! Obecně platí, že by se měla pokožka hýždí denně sprchovat, omývat mýdlem a vždy utřít zcela dosucha. Pokud rády nosíte tanga, je možné, že hýždě dráždí materiál kalhot spolu s dlouhým sezením. Na již vytvořené pupínky, jejichž hojení je poměrně zdlouhavé, používejte kosmetické výrobky určené na problematickou plet. Protože pokožka pozadí není tak jemná jako na obličeji, můžete sáhnout i k silnějším výrobkům. Například k pleťové vodě s vyšším obsahem alkoholu.

Co můžeme udělat sami?

1. Nenoste těsné spodní prádlo
2. Dbejte, abyste nosily prádlo z přírodního materiálu, nejlépe ze 100% bavlny.
3. Dbejte na hygienu, denně se sprchujte a měňte spodní kalhotky.
4. Postižená místa myjte antibakteriálním mýdlem a čistící pleťovou vodou pro aknózní pokožku.
5. Někdo si chválí občasnou návštěvu solária, které má vysušující účinek
6. Používejte masti předepsané pro akné
7. Výsledky mívá i obyčejný dětský zásyp
8. Přestaňte alespoň na čas nosit džíny a přesedlejte na sukně, punčocháče nebo legíny.

Dejte sbohem celulitidě
Autor: profimedia.cz
Jídlo, které vám vyhladí zadeček

Jezte hodně čerstvé zeleniny, ovoce a Omega-3 mastných kyselin, které jsou obsaženy hlavně v rybím tuku (tuňák, makrela, sleď, sardinky, losos, platýs, úhoř, sumec a pstruh). Dále je najdete ve  vlašských ořechách, sóje, slunečnicových semenech, pšeničných klíčcích, sezamu a kukuřici.

Co může udělat lékař

Jestliže nepomůže nic shora uvedeného, nezbývá, než se vydat ke kožnímu lékaři. Ten předepíše buď již hotovou mast (kalciová mast, ichtyolová mast, infadolan…) nebo vám ji namíchají podle receptu v lékárně. V případě, že je akné v horším stádiu, je možné ho vyčistit pomocí jehliček, v akutním případě je nutný i skalpel. Rozhodnete-li se pro kosmetický salon, nabídnou vám buď chemický peeling, který spočívá v odloupnutí vrchní vrstvy pokožky a vyčištění zánětlivých ložisek, nebo ošetření laserem.

Dejte sbohem celulitidě
Autor: profimedia.cz
Čaj proti akné

20 g natě macešky
20 g světlíku lékařského
10 g lišejníku islandského
10 g natě přesličky rolní

Maceška čistí pleť, lišejník mírní podráždění a přeslička podporuje hojení. Byliny smícháme a spaříme horkou vodou (2 lžíce na 0,5 l vody). Necháme 10 minut vyluhovat a pijeme 3 krát denně. Je dobrý i na omývání postižených partií.

Papájová maska

1 papája
2-3 lžíce smetany

Pomáhá proti nečisté pleti kdekoli na těle. Oloupanou a semen zbavenou papáju rozmačkáme na kaši, smícháme se smetanou a naneseme na obě půlky. Necháme působit 30 minut.

VIDEO: Jak se zbavit akné?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Moje zdraví/Markéta Tošnarová

Autor: Simona Škodáková