Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cukrovka? Více než sladké vám škodí uzeniny a rohlíky

K diabetu II. stupně mají blíže lidé s nezdravým životním stylem.
14. listopadu 2014 | 06:00

Dnes je světový den diabetu a podle jejího českého ekvivalentu, cukrovka, si jej spousta lidí spojuje s cukrem. A tak se jako čert kříži vyhýbají sladkostem v domnění, že pokud z jídelníčku vyřadí tyto pochoutky, tak se diabetu více bát nemusí. To je ale pouze mýtus, protože k cukrovce se člověk může, když to řeknu lidově, „prožrat“.

Zatímco si čtete tuto první větu, pravděpodobně někde ve světě zemřel jeden člověk na komplikace způsobené diabetem. Podle posledních průzkumů cukrovka zabije přibližně jednoho člověka každých deset vteřin. V České republice to není naštěstí natolik fatální, ale i tak je dvacet dva tisíc úmrtí ročně poměrně vysoké číslo. Světová zdravotnická organizace ale varuje, že do patnácti let bude tato civilizační choroba sedmou nejčastější příčinou smrti. To už je celkem alarmující, nemyslíte?

Diabetes se v těle může rozvíjet až deset let, než se projeví jeho příznaky.
Autor: Shutterstock.com

Přitom proti cukrovce existuje vcelku účinná prevence. Pokud tedy hovoříme o diabetu II. typu. Ten, na rozdíl od I. typu, není dědičný a je způsobený špatným životním stylem. Ano, genetický předpoklad tu hraje určitou roli, ale cukrovkáři druhého typu jsou většinou obézní lidé, kteří se špatně stravují a nesportují. To je patrné i z toho, že zatímco u diabetes I. stupně se projevuje již v raném věku, u II. stupně se objeví ve středním, či vyšším věku.

Pozor na koblihy a masné výrobky

Český název pro nemoc diabetes je cukrovka, což může svádět k tomu myslet si, že je nemoc způsobena nadměrnou konzumací sladkostí s vysokým obsahem cukru. Abychom to ale uvedli na pravou míru - to, že lidé žijí špatným životním stylem a nesprávně se stravují neznamená, že jedí přemíru sladkostí, ale že jejich tělo již nezvládá příjem tolika sacharidů a tuků. A ty se mnohem více než ve sladkém objevují v tučném jídle a mase. Největším nepřítelem jsou ale transmastné nenasycené kyseliny.

Bílé pečivo může ohrožovat vaši imunitu.
Autor: Shutterstock.com

Ty vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, hlavně olejů.  Asi nikoho nepřekvapí, že se tyto špatné kyseliny objevují v uzeninách, paštikách a jiných masných výrobcích. Zpozornět byste však měli při faktu, že je naleznete i v  pečivu, jako je třeba klasický bílý rohlík, nebo kobliha. Dalším zdrojem jsou i různé čokoládové náhražky a polevy, nebo sušenky.

Čokoláda za to nemůže
Je opravdu důležité večeřet před šestou?
Autor: shutterstock

Mezi mlsáním sladkého a vznikem cukrovky typu II. nebyla doposud objevena spojitost, zatímco mezi obezitou a diabetem ano. Proto se nebojte dát si nějakou dobrou čokoládu, ovšem za předpokladu, že to není každý den a že zbylý příjem potravy je vyrovnaný a zdravý. V rámci prevence by člověk měl také mít pohyb, nekouřit a žít ve všech směrech co nejzdravějším životem. To jedince uchrání nejen před cukrovkou, ale i před dalšími civilizačními chorobami.

Ačkoliv se pro nemocného stane cukrovka partnerem do konce života, lze její sekundární projevy a problémy eliminovat. Nemoc se v těle rozvíjí až deset let, proto je dobré odhalit ji co nejdříve. Bohužel v počátcích člověk na sobě nic nepozoruje a cukrovka se odhalí až ve chvíli, kdy se objeví některé příznaky. Těmi může být například časté močení (ledviny nedokáží udržet cukr a tak jej propouští do moči a glukóza s sebou bere i vodu), nezvyklá únava a pocity žízně.