Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč jsou muži tak zženštilí? Můžou za to hormony, ty naše!

Mužům se stále zvyšuje hladina ženského hormonu estrogen.
10. listopadu 2014 | 06:00

Když se mluví o hormonech, máme to striktně rozděleno. Estrogen patří ženám a testosteron mužům. Jsou to přeci pohlavní hormony, co se tedy může stát, když má muž více estrogenu, než je obvyklé? Začne snad toutiž po něžných dotecích, bude si chtít dlouze povídat o svých citech a čekat na novou kolekci od Jean Paul Gaultiera? S největší pravděpodobností nikoliv. Nadbytek estrogenu může u pánů vést k závažnějším onemocněním.

Po ulici vidíte jít osobu a nejste si úplně jistá, o jaké pohlaví jde. Ve většině případů jsou to ženy, které v nás vzbuzují dojem, že jde spíše o muže. Je to způsobeno vysokou hladinou testosteronu, který ona dáma má v sobě. Ten se totiž podílí na růstu svalové hmoty, ochlupení, ale i na některých povahových rysech. Podle nejrůznějších průzkumů jsou muži s vyšším podílem testosteronu výkonnější, ambicióznější, ale také dominantnější, v některých případech i agresivnější. To platí i u žen, které oplývají větším podílem tohoto hormonu. 

Estrogen všude, kam se podíváš

Co se však stane s mužem, když se zvýší hladina estrogenu? Důsledky jsou mnohem vážnější, ale začneme popořadě. Poslední dobou je čím dál tím více mužů, kteří mají zvýšenou hladinu estrogenu. Je to způsobeno tím, že se muži čím dál tím více dostávají do kontaktu s výrobky, obsahující estrogen. Ten je, bohužel, všude kolem nás. Stopové množství je obsaženo i ve vodě, která je infikována skrze ženskou hormonální antikoncepci. Podle některých vědců se estrogen objevuje i v některých plastikových výrobcích či v sójových potravinách.

Sójové produkty
Autor: Shutterstock.com

Estrogen se tedy do mužského těla dostává nepřirozenou cestou. Jenže na jeho vyšší hladině se podílí samozřejmě i příroda. Zatímco s postupujícím věkem u chlapů klesá hladina testosteronu, mírně se zvyšuje hladina estrogenu. Ovšem stále jsou oba hormony v rovnováze a v určité hladině. Problém nastává, když má na tento přirozený vývoj vliv ještě špatné životní prostředí. Pokud se estrogen pustí ze řetězu a začne ovlivňovat tělo více, než je žádoucí. Ženský hormon se ukládá v játrech, svalech, tukových buňkách a v mozku. 

Nemůžu za to, že jsem tlustý!
Za mužskou tloušťku můžou naše hormony.
Autor: Shutterstock.com

V poslední době třeba muži začínají trpět čím dál tím více na obezitu. Podle posledních výzkumů je na světě více obezních chlapů, jak žen. Samozřejmě, že na vině této choroby moderní dob je i špatný životní styl a spousta dalšího, ale u mužů má tloušťku na svědomí do jisté míry právě estrogen. To proto, že omezuje činnost štítné žlázy. Ženský hormon ale působí v mužském zdraví mnohem větší neplechu. Prokázalo se, že muži, kteří trpí cukrovkou, mají mimo zvýšeného cukru v krvi také zvýšenou hladinu estrogenu.

Je zajímavé, jak si mužské tělo nedokáže poradit s ženským hormonem. To odpovídá i faktu, že muži, kteří nemají hladinu hormonů v rovnováze, jsou náchlnější k mrtvici či infarktu. Větší množství estrogenu totiž může způsobit krevní sraženiny. Ovšem k tomu dochází spíše u starších mužů, u kterých je proces změny hladiny hormonů běžným projevem stáří. 

Naše antikoncepce, jejich problémy

V neposlední řadě patří mezi ty závažnější problém také rakovina prostaty. Jde o druhé nejčastější karcinogenní onemocnění u mužů. Dlouhou dobu se mělo za to, že viníkem jsou jejich vlastní hormon, ale podle posledních průzkumů za to může estrogen. Stejně, jako u nás nadbytek ženského hormonu může vést k rakovině prsou, u mužů jeho vyšší hladina působí negativně na jejich pohlavní ústrojí. 

Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
Autor: Shutterstock.com

Samozřejmě je mnohem více oblastí, kde nerovnováha hormonů působí neplechu. Bohužel to má vliv i na sexuální život. Příliš mnoho estrogenu nedovolí muži udržet se vzrušen po dlouhou dobu a i kvalita spermií jde dolů. Aby se muži udrželi skutečnými muži a nemuseli bojovat s našimi hormony, dá se proti tomu preventivně bránit. Měli by se vyhýbat sójovým potravinám, masným a mléčným výrobkům, které by mohly obsahovat růstové hormony. Zdravý životní styl také dělá své.

A my ženy bychom se měly zamyslet samy nad užíváním hormonální antikoncepce, ze které se právě ten zrádný estrogen uvolňuje do vody a do okolí. A který právě může být pro naše muže nebezpečným.