Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rýma, kašel a školka: kdy tam dítě poslat a kdy už ho nechat doma?

Zatímco do některé školky může potomek přijít i se slabou rýmou, jinde ho v takovém případě nevezmou vůbec. Navíc, není rýma jako rýma - ta "žlutá" mezi ostatní děti nepatří nikdy
5. listopadu 2014 | 06:00

Tohle zná rodič každého dítěte předškolního věku. Jakmile se přiblíží chladné měsíce, trne, kdy se potomkovi spustí rýma, začne pokašlávat a nebude kvůli tomu moci do školky. Nebo ano? Protože ne s každým nachlazením se musí zůstávat doma. Základní pravidlo zní: dítě s teplotou či horečkou do školky skutečně nesmí, s rýmou ano, pokud není bakteriální. Ve skutečnosti si však pravidla školky stanovují samy a jsou mezi nimi skutečně velké rozdíly. 

Moje kamarádka se nedávno vrátila ze školky, kam odvedla své čtyřleté dítě, hodně rozčílená. „Představ si, jiná maminka tam přivedla holčičku s obrovskou nudlí u nosu, ještě v šatně ji nutila se vysmrkat. Jak k tomu přijde moje dítě, vždyť to od ní chytí,“ psala mi mail, sotva přišla do práce, a chtěla vědět, jaké jsou v tomto směru moje zkušenosti.

Hodně různé. A taky se mi už někdy v životě stalo, že jsem do školky poslala dítě s rýmou či lehce pokašlávající - třeba proto, že jsme zkrátka neměli žádné hlídání ani babičky po ruce a oba jsme přitom potřebovali jít do práce. Ve školce nikdy nic nenamítali.

Půlroční rýma? Tak doneste potvrzení

...
Autor: Shutterstock.com
Na druhou stranu, vím, že jsou školky, kde máte s nudlí u nosu svého potomka smůlu. "U nás se to praktikuje jako někdy v 70. letech v jeslích - nestačí dítě šoupnout mezi dveře, zamávat mu a odejít. Učitelka ho přebere a vždycky více či méně zkontroluje, zdá nemá rýmu," zní zkušenost Aleny z Prahy 6.

Pokud ji má dítě půl roku, musí do téhle školky přinést potvrzení, že jde například o rýmu alergickou. Zda jsou díky tomu děti z tamní školky méně často nemocné, protože si mezi sebou nepředávají bacily? Podle ní tak stejně jako kdekoli jinde. 

Dítě s horečkou do školky nepatří, s nudlí přijít může

Autor: Shutterstock.com
Na druhou stranu, jakmile začnou být moje děti viditelně zvadlé nebo dokonce mají teplotu, do školy nebo školky je neposílám. Vycházím z doporučení, jaké dává například dětský praktik Milan Kudyn.

Dítě se zvýšenou teplotou už bojuje s infekcí, je unavené a potřebuje chorobu vyležet. Kdežto nudli u nosu může mít týdny a měsíce, zvláště v zimě, a nemusí z toho nikdy být nic horšího.

„Důležité je, zda je rýma takzvaně čirá nebo zda je hlen z nosu hustý a žlutozelený,“ řekl lékař. Žlutavé zbarvení nosního sekretu ukazuje na druhotnou bakteriální infekci, která už do školky nepatří, navíc u ní stoupá riziko, že se k ní přidá zánět středního ucha nebo že spadne na průdušky a dítě bude trápit krom rýmy i kašel. 

Kašel nemusí být na překážku

Autor: Shutterstock.com
Ovšem, ani kašel sám o sobě neznamená, že dítě do školky nesmí. Opět je třeba rozlišovat.

Pokud má dítě čirou rýmu a v noci nebo po ránu párkrát zakašle, jde v podstatě jen o to, že musí vykašlat hleny, které mu natekly do krku. Přes den nejspíše nebude kašlat vůbec a není důvod, abyste ho nechávali doma.

Někdy se dokonce může stát, že dítě kašle v noci docela hodně, ačkoli přes den vůbec - v tom případě ho pro klid svědomí vezměte k lékaři, ale ani ten ve většině případů nic neobjeví a vy tak můžete dítě rovněž poslat mezi vrstevníky.

Zpozornět v tomto ohledu musíte, pokud dítě kašle i přes den. Může to být banální viróza, projevující se suchým kašlem, ale ten je pro dítě hodně namáhavý sám o sobě a mělo by proto zůstat doma, zatímco budete kašel tlumit příslušnými kapkami. Celý den trvající vlhký kašel může ukazovat i na počínající zánět průdušnice nebo průdušek. Pokud se k němu přidá horečka, raději proto vezměte dítě k lékaři.

Jak to chodí u vás? Napište nám své zkušenosti s dětskou rýmou, kašlem a vaší školkou na mailovou adresu radka.wallerova@cncenter.cz