Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč se tolik šílí s Movemberem? Kvůli rakovině prostaty!

Listopad je již tradičně měsícem knírů - muži tím podporují prevenci proti rakovině prostaty.
3. listopadu 2014 | 11:47

Přemýšlíte, proč se posledních pár let vždy v listopadu na ulicích objevuje tolik kníračů? A proč si porost pod nosem pořizují i fešáci, kterým mnohem více sluší hladká tvář? Účel je poměrně vznešený - chtějí tím upozornit na závažný problém nádorového onemocnění prostaty. Ačkoliv jde o nejčastější nádor u mužů, mají často tendenci prevenci podceňovat. A co váš muž? Už se byl nechat vyšetřit? 

Orlando Bloom, Leonardo DiCaprio, nebo taky Jakub Kohák či Matěj Ruppert. Každému z těchto fešáků začne 1. listopadu rašit pod nosem knír a zatímco zbytek tváře si poctivě holí, ono místečko nad horním rtem zůstává stále zarostlé. Při pohledu na některé z nich propadám depresím a říkám si, proč ze sebe takový fešák dělá sňatkového podvodníka. Alespoň na první pohled...

Ihned si ale uvědomím, že za kníry se skrývá něco mnohem vznešenějšího, než je pouze pár chlupů pod nosem. Odvážlivci, kteří se rozhodli pořídit si tuto chloubu, tím chtějí upozornit na závažné nádorové onemocnění prostaty, které každý rok postihne miliony mužů na celém světě. Konkrétně v České republice je karcinom prostaty nejčatějším nádorem u mužů, pokud tedy pomineme závažné kožní nádory. 

Knírem za zdravou prostatu!

Movember je celosvětová charitativní akce, jejímž účelem je nejen dostat do co nejširší veřejnosti povědomí o této nemoci, ale také vybrat co nejvíce peněz na podporu mužského zdraví. Peníze poté putují mimo jiné i na výzkum vývoje klinických testů a léčby rakoviny prostaty a varlat a na vývoj postupů pro fyzické a duševní zdraví mužů. K dnešnímu dni bylo vybráno 10,7 miliard korun, ze kterých je financováno na 800 programů v jedenadvaceti zemích světa.

Podpořte akci movember fešným knírem.
Autor: Shutterstock.com

Ano, můžete si říct, že knír přeci nezachrání svět před rakovinou prostaty. Ale čím víc vousáčů bude chodit po ulicích, tím více lidí si toho začne všímat a pídit se po významu. Protože prvním krokem prevence proti čemukoliv, je dostatečné povědomí co nejširší veřejnosti. 

Nádorové onemocnění prostaty a varlat se nevyhýbá ani českým mužům. Bohužel se to týká čím dál tím mladších jedinců. Zatímco v polovině devadesátých let bylo diagnostikováno pouze něco kolem 35 % mužů pod 70 let, o necelých dvacet let později se počet zvýšil na 53 %. Dobrou zprávou ale je, že ačkoliv nemocných stále přibývá, klesá počet pacientů, kteří nemoci podlehnou. 

Věková hranice nemocných roste

Riziko roste po padesátém roce života, proto je důležité, aby muži nepodceňovali preventivní prohlídky. V tomto věku je jednou za dva roky pojišťovnou hrazena prohlídka, při které lze jednoduše rakovinu odhalit. Pokud má pacient diagnostikovány příznaky, vyšetření se provádí zadarmo i dříve. Jestliže chce mít jedinec pouze jistotu a chce se nechat vyšetřit preventivně, zaplatí přibližně 200 korun. 

Podpořte movember i vy sama!
Autor: Profimedia.cz

Bohužel neexistuje žádná primární prevence, která by účinně fungovala proti rakovině prostaty. Jsou samozřejmě aspekty, které možnou chorobu mohou zhoršovat, jako špatný životní styl. Mnohem účinnější je ale sekundární prevence, tedy lékařská prohlídka. Spolu s tím by se měl každý muž sám kontrolovat a sledovat změny na svém pohlavním ústrojí. Jesliže si něčeho takového všimne, neprodleně by měl navštívit svého lékaře.

A co Váš muž? Už se nechal vyšetřit?