Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chřipka, rýma, nebo bolest v krku! Kdy jsou antibiotika zbytečná?

  • Dokážete rozeznat, kdy jde o pouhé nachlazení a kdy o chřipku?
    1. listopadu 2014 | 06:00

    „Není mi moc dobře, něco na mě leze,“ je taková hezká univerzální věta, kterou používáme kdykoliv se začneme cítit trochu v nepohodě a do světa vykřikujeme, že nás přepadla zrádná chřipka. Podle čeho ale poznáme, že jde skutečně o chřipku a nikoliv o „pouhé“ nachlazení? V případě chřipky je to jednoduché - pokud jste upoutáni na lůžko, bolí vás celé tělo a nejste schopni vstát z postele, jde o chřipku. S nadhledem lze říct, že tuto nemoc jako jedinou zaručeně rozeznáte od ostatních. Jaké jsou ale poznávací znaky ostatních chorob, které nás každoročně navštěvují hlavně během zimních měsíců? 

  • Chřipka

    Kdo nikdy chřipku nezažil, neví, jak hrozná ta nemoc skutečně je. Má totiž celkové příznaky, jako je horečka a bolest kloubů a svalů a celého těla. Ale takovým způsobem, že jedinec není téměř schopen jakéhokoliv pohybu a pouhá cesta z postele na toaletu ho vyčerpá natolik, že pak prospí klidně půl dne v kuse. Pacient může trpět také závratěmi, zimnicemi, ale i návaly horka. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv

    Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které zasahuje hlavně dýchací cesty. Její nástup je opravdu rychlý, nepředchází tomu žádné jiné příznaky, takže večer můžete jít spát zdravý jak rybička a ráno se probudit paralyzován chorobou. Nemoc doprovází vysoké horečky, nejsou neobvyklé ani kolem 39 - 40 °C. Jestliže teplota nestoupne nad 39 °C, rozhodně ji nesrážejte. Tělo si tak totiž vyrábí obranou reakci na virové onemocnění. Navíc při teplotě dochází k pocení, které z těla vyplavuje škodliviny.

    Začíná období chřipkové epidemie. Jak ji můžeme předejít?
    Autor: Profimedia.cz

    Návštěva lékaře je v tomto případě tedy téměř zbytečná. Protože nejde o infekční onemocnění, je zbytečné podávat pacientovi antibiotika. V tomto případě jsou důležitější antipyretika a analgetika, které tlumí bolest. Dodržujte pitný režim a snažte se jíst co nejvíce vitamínů. Sáhněte také po lécích proti kašli, který chřipku doprovází. Nemoc odezní po zhruba třech až pěti dnech. Tělo se však regeneruje přibližně čtrnáct dnů, proto se v tomto období šetřete.

  • Angína

    Angínu poznáte hlavně podle bolesti v krku a ucpanému nosu.
    Autor: Shutterstock.com
    Neskutečná bolest v krku, kdy vás bolí sebemenší sousto a pít můžete jen po troškách a opatrně. K tomu se přidá ucpaný nos a horečka a je vymalováno. V takovém případě jde o angínu, která je, narozdíl od chřipky, bakteriálního původu. Nemoc je i viditelná, stačí otevřít ústa. Jazyk bývá potažen bílým povlakem a na mandlích se objevují bílé čepy. 

    Ovšem zda jde skutečně o angínu, pozná mnohem lépe lékař, než vy. Pokud se nemoc potvrdí, předepíše vám antibiotika, konkrétně penicilin. Ta brzy uleví od nejhorších příznaků, což může člověka lákat k tomu, že prášky nedobere a léčbu skončí mnohem dříve. Jestliže ale angínu nedoléčíte a skončíte dříve jak za sedm dnů, bakterie v organismu zůstanou a brzy se můžou projevit znovu. 

    Spolu s antibiotiky můžete brát také antipyretika proti horečce a analgetika proti bolesti. S prášky na snížení horečky to však příliš nepřehánějte. Stejně jako u chřipky, i tady zvýšená teplota vyplavuje škodliviny a snaží se s bakteriemi vypořádat po svém. Spolu s prášky můžete používat i podpůrnou léčbu, a to pomocí Priessnitzova obkladu (mokrý studený obklad, igelit, suchý obklad) nebo kloktadel, které pomáhají od bolesti v krku.

  • Nachlazení

    Máte ucpaný nos, kašlete, pobolívá vás v krku a tak nějak máte pocit, že vlastně nemůžete pořádně dýchat. K tomu se přidá bolest hlavy, tlak v uších, rýma a zvýšená teplota. Zvláštní, že v létě tyto problémy nemíváte, zatímco v zimě je to celkem běžné? To je naprosto jednoduché. V zimě se totiž mnohem více pohybujeme v uzavřených prostorech, kde viry jednodušeji přeskakují z člověka na člověka. Navíc útočí na oslabenou imunitu a vyčerpání člověka. 

    O co tedy vlastně jde? Nachlazení je virová infekce, která postihuje horní cesty dýchací. Všechny nepříjmené stavy spojené s nachlazením, jsou způsobeny podrážděním sliznice. Protože tělo je napadeno viry, nikoliv bakteriemi, antibiotika zde nejsou na místě. Mnohem lepší je klid na lůžku, čaj s citrónem a medem a trpělivost. Případně sáhněte po kapičkách na kašel, které uvolní odkašlávání. 

    Na léčbu nachlazení je nejlepší čaj s citrónem a klid na lůžku.
    Autor: Shutterstock.com
  • Bolest v krku

    Bolest v krku nemusí být vždy pouze zapříčiněna virovým nebo bakteriálním onemocněním. V zimním období nás může přepadnout, aniž by byla doprovázena dalšími sympotmy poukazující na vážnější onemocnění. K nepříjemnému pocitu v hrdle dochází i při pobytu v prostorách, kde je suchý vzduch, kouř nebo pokud je ovzduší silně znečištěno. Nemusíte se tím tedy znepokojovat, bolest rychle odezní. Pokud bude citelná i po 48 hodinách, rozhodně navštivte lékaře.
    Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Rýma

    Zásoba kapesníčků rapidně roste, nos máte celý červený a všechny nosové hlásky vám krásně rezonují. Ano, je to skutečně TA nemoc, jež pokládá muže do postele a ženy s ní zvládnou dále pracovat. Příčiny rýmy jsou nejrůznější, ale ve většině případů jde o virovou infekci, která postihuje nosní dutinu a způsobuje zánět sliznice. 

    Rýma je kromě neustálého smrkání a pokašlávání doprovázena celkovou únavou, bolestí hlavy, schváceností a mírně zvýšenou teplotou. Jestliže vás tato nemoc přepadne, snažte se uvolnit průchod nosní dutiny, dbejte na dostatečný pitný režim a naordinujte si vitamín C. Je ale nutné počítat s tím, že léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden.

    I v době nachlazení můžete vypadat dobře
    Autor: Shutterstock.com
     

Diskuse ke článku
.