Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás hlava a nemůžete popadnout dech? Odhalte pravou příčinu!

  • Železo doplníte i zařazením luštěnin do vašeho jídelníčku.
    20. října 2014 | 06:00

    Normální zdravý člověk by měl mít v sobě přibližně 4 gramy železa. To odpovídá zhruba jednomu menšímu hřebíku. Ačkoliv to není moc, stačí to dostatečně pro to, aby lidské tělo fungovalo tak, jak má. Pokud jeho množství snížíme, může to být pro lidský organismus nebezpečné. Je totiž součástí červených krvinek, na které se váže kyslík. A železo právě napomáhá ten kyslík rozvážet po celém těle. Nedostatek železa může vést také k chudokrevnosti a obzvláště nebezpečný je pro těhotné ženy, které mají všeobecně zvýšenou sportřebu všechy minerálů a látek v těle. Pokud nám železo chybí, tělo začne dávat signály, které bychom neměli ignorovat.

  • Únava

    Tělo využívá železa pro přenos kyslíku po celém těle skrze červené krvinky. Pokud nám železo chybí, životně důležitý kyslík nemá šanci se po našem těle přenášet tak rychle, jak potřebujeme. Jestliže do všech orgánů nebude správně doručován kyslík, oslabí to lidský organismus a vy se pak cítíte unavená.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    Únavy během dne se můžete zbavit i vynecháním některých potravin.
    Autor: Shutterstock.com
  • Špatně se vám zaostřuje

    Ačkoliv máte oči jako rys, občas se vám stává, že nemůžete pořádně zaostřit? To je způsobeno právě nedostatkem železa. Jesliže ho máme v těle méně, než je zdravé, neurotrasmitery, což jsou látky v nervové soustavě, začnou funkovat pomaleji, než obvykle. 
    Diabetes může zhoršovat i vidění.
    Autor: Shutterstock.com
  • Apatie

    .
    Autor: isifa.com

    Vůči svým nejbližším, práci, koníčkům a vůbec celému světu jste apatičtí, nic vás nezajímá, nebaví, nechce se vám dělat. I to může být způsobeno nedostatkem železa v těle. Je to stejné jako u problémů se zrakem, i zde z důvodu absence železa nefungují neurostransmitery tak, jak by měly.

  • Dušnost

    Pokud nemá tělo dostatečný přísun železa, červené krvinky nezvládají roznášet molekuly kyslíku po celém těle. To znamená, že ani do plic, což může vést k tomu, že máte pocit, že se nemůžete nadechnout. Lapáte po dechu i při krátké procházce do mírného kopečku. Ne, neznamená to tedy, že máte špatnou fyzičku, ale nedostatek železa.
    Jestliže nemůžete popadnout dech, může to být i nedostatkem železa.
    Autor: Shutterstock.com
  • Bledá kůže

    Kdykoliv se podíváte do zrcadla, máte pocit, že byste mohla být Drákulovou nevěstou. Zatímco obvykle má vaše pleť zdravou sytou barvu, nyní se rapidně zvýšila spotřeba make-upu, protože vypadáte bledší, než normálně. Stačí ale do svého jídelníčku zařadit jídlo bohaté na železo, a opět budete vypadat lépe. Zvýší se vám opět průtok krve a znásobí se počet červených krvinek.
    Neobvykle světlá kůže může být způsobena nedostatkem železa.
    Autor: Shutterstock.com
  • Normální cvičení vám dělá problémy

    Najednou nejste schopni uběhnout stejnou vzdálenost, co ještě nedávno. A to jste neměla žádnou pauzu, neflákala se a udržovala si stále stejné tempo. Tak co se to najednou stalo, že nemáte dostatek síly? To jen nedostatek železa snížil vaší odolnost. Nejprve tedy doplňte jeho hladinu, sportujte opatrně a postupně si opět přidávejte kilometry. Uvidíte, že se brzy vrátíte ke svému původnímu tempu.
    Pocení slouží jako termoregulace tělesné teploty, neměli bychom se mu tedy příliš bránit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Bolí vás svaly

    Kvůli nedostatečnému rozvodu kyslíku do celého těla se ho nedostává ani do svalů. Což vede k tomu, že po klasickém cvičení vás bude celý člověk bolet mnohem déle a intenzivněji, než obvykle. Nedostatek železa totiž připravuje svaly o jejich schopnost se rychle regenerovat. 
    Most
    Autor: Shutterstock.com
  • Slabé nehty

    Nejlepší manikůra ani pedikůra vám nepomohou zakrýt zničené nehty. Ty jsou tenké, křehké, lámou se a štěpí. Jediné, co vám proti tomu pomůže, je obnovit dostatečný přísun železa. Nejde ale o kosmetický problém pouze co se týče nehtů, ale i vlasů. Lidé s nedostatkem železa často trpí na jejich vypadávání.
    Špatné nehty
    Autor: Shutterstock.com
  • Stále se vrací nemoci

    V důsledku nedostatku železa může docházet i k často se opakujícím infekcím a nemocem. Nejčastěji to bývají choroby spojené s dýchacími cestami. Jestliže jste tedy často nemocní, může to být i z tohoto důvodu. Zaměřte se na stravu a snažte se jí doplnit o co nejvíce potravin s vysokým obsahem železa.
    Nepodceňujte příznaky onemocnění. Přechozená chřipka vám může nadělat problémy na celý život.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.