Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 největších mýtů o antikoncepci. Tloustne se po ní a tlumí chuť na sex

  • Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
    10. října 2014 | 06:00

    Také každé kilo navíc, které se objevilo na vaší váze, jste přičítala hormonální antikoncepci, kterou už nějaký ten pátek zobete? V sexu odmítáte používat jakoukoliv jinou ochranu, protože prášky jsou přeci dostačující? Každý den máte nastavený budík na určitou hodinu, kdy si máte vzít pilulku, protože jinak by její účinnost přestala fungovat? Milé dámy, čtěte dál, vyvedeme vás z těchto, a několika dalších, omylů, které kolují po světě o hormonální antikoncepci.

  • Po antikoncepci se přibírá

    Asi nejčastějším mýtem je že při užívání hormonální antikoncepce se tloustne. Ne, to není pravda. Prášky nezpůsobí to, že začnete neovladatelně kynout. Za to můžou hormony, které vám dodávají pocit pohody a uvolněnosti, kdy se nehlídáte a slupnete vše, na co přijdete. Jen si sama vzpomeňte... Kolikrát jste měla v ruce tabulku s čokoládou a řekla si "No tak co, jedna mě nezabije,"? Jedna vám skutečně neublíží, ale pokud k tomu přistupujete takto každý den, problém to být může. Stačí tedy jen držet mlsnou na uzdě.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv

    Hormony v antikoncepci také zadržují v těle větší množství vody, než je normální, což může u ženy navozovat dojem, že přibrala. Po pár měsících užívání dané značky by se to ale mělo srovnat. Pokud ne, stačí navštívit gynekologa a prokonzultovat s ním, jestli by nestálo za to vyměnit prášky za jinou značkou s jiným obsahem hormonů.

    Dieta
    Autor: profimedia.cz
  • Když kojím, nepotřebuji antikoncepci

    Kojící žena
    Autor: Profimedia.cz
    Je mnoho matek, co se řídily heslem, že pokud kojí, nepotřebují žádnou další antikoncepci. Tvrdí se totiž, že kojení samo působí jako ochrana před nežádoucím otěhotněním. V tomto období se totiž uvolňuje z hypofýzy hormon zvaný prolaktin, který podporuje tvorbu mléka a trochu brzdí zrání vajíček. Jenže aby skutečně tento hormon působil jako antikoncepce, musela by v našem těle být stálá hladina. Jenže ona kolísá s tím, kdy zrovna kojíme. Hormon se spouští ve chvíli, kdy se dítě dotkne matčiny bradavky.
  • Každý den ve stejnou dobu

    Určitě jste několikrát od vašich kamarádek slyšely, že antikoncepci je nutné brát každý den ve stejnou hodinu, jinak její účinek klesá. To platí pouze u jednoho druhu pilulek, konkrétně u prášků, které obsahují pouze hormon progestin a nikoliv estrogen. Takovou antikoncepci je nutné brát pravidelně s tolerancí tři hodiny. U klasických prášků je tato tolerance vyšší, dvanáct hodin. Samozřejmě pokud vám vyhovuje brát si prášek vždy ve stejnou dobu, tím lépe pro vás, alespoň na to nebudete zapomínat.
    Prášky není nutné brát každý den ve stejnou hodinu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Dlouhodobé užívání antikoncepce způsobuje neplodnost

    Ačkoliv se to může zdát neskutečné, podle odborníků může žena otěhotnět klidně v tu chvíli, kdy přestane zobat antikoncepci. Hormony obsažené v prášcích nemají tak vysokou hodnotu, proto tělu netrvá tak dlouho, než se s tím srovná. Jesliže jste zdravá a vše je u vás v pořádku, šance na otěhotnění přichází společně s vysazením antikoncepce. Hlavně to nedramatizovat a příliš netlačit na pilu. Vše má svůj čas.
    Těhotenství
    Autor: profimedia.cz
  • Novější značky antikoncepce nejsou tak bezpečné, jako ty staré

    Možná jste slyšely, že novější značky antikoncepce jsou mnohem nebezpečnější, než ty klasické, protože obsahují více hormonů a větší zdravotní rizika. Ano, sice obsahují více hormonů, ale rozhodně nejsou zdravotně nebezpečnější. Výzkumy ukázaly, že je minimální riziko krevních sraženin. Jde ale o skutečně zanedbatelné množství. Větší riziko krevních sraženin vám hrozí v těhotenství, než při užívání hormonání antikoncepce.
    Antikoncepční pilulky užívá spousta žen
    Autor: Profimedia.cz
  • Vynechávat menstruaci je nezdravé

    Často se tvrdí, že užívání antikoncepce bez týdenní pauzy na menstruaci je nezdravé a tělu vůbec neprospívá. Není to sice úplně ideální zbavovat se svých ženských povinností, nebo spíše úkolů, ale také nejde o žádnou tragédii. Pokud se nechystáte v nejbližších týdnech otěhotnět, nekouříte, nemáte vyšší krevní tlak a je vám méně jak pětatřicet, můžete si dovolit ten luxus prožít dva cykly bez menstruace. Vždy ale počítejte s rizikem špinění nebo drobného krvácení, ke kterému může dojít. Není ale dobré přeskakovat delší dobu. Po dvou měsících se nějaké to krvácení objeví téměř jistě. 
    Menstruaci můžete klidně občas přeskočit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Hormonální antikoncepce způsobuje deprese

    Odpůrci hormonální antikoncepce tvrdí, že při její užívání trpí ženy depresemi mnohem více, než bez ní. Je pravda, že psychický stav ženy ovlivňuje hladina hormonů v jejím těle. Nejkritičtější bývá období kolem menstruace, kdy v nás často exploduje celý koktejl hormonů. Jenže při braní prášků je tomu spíše naopak a hormony jsou více v rovnováze. Depresivní stavy jsou skutečně ojedinělé a jako vedlejší účinky polykání pilulek ani nestojí za řeč. 
    Hormonální antikoncepce depresi nezpůsobuje. Naopak.
    Autor: Shutterstock.com
  • Při užívání antikoncepce je nutné dělat pauzy

    Vysazení antikoncepce kvůli pročištění těla je naprosto zbytečné.
    Autor: Shutterstock.com
    Popravdě, jediná pauza mezi platíčky antikoncepčích pilulek by měla být ta, kdy se chystáte otěhotnět. Každá další, kdy chcete vyčistit své tělo od hormonů, je zbytečná, nota bene škodlivá. Pro tělo je mnohem těžší vyrovnat se s vysazením a následným znovu nasazením antikoncepce. Proto pokud to není nezbytně nutné, berte prášky pravidelně, bez jakýchkoliv pauz. 
  • Tlumí chuť na sex

    Jestliže žena odmítá sex, může za tím stát i něco jiného, než je antikoncepce.
    Autor: Shutterstock.com
    Antikoncepce v dnešní době neobsahuje tolik hormonů, aby ovlivňovaly ženinu chuť k sexu. V prvé řadě je důležité zamyslet se nad tím, jestli snížené libido není způsobeno nějakým dlouhodobým stresem, problémy s partnerem, nebo jiným citovým potížím. Ovšem pokud cítíte, že nechuť k sexu nemá žádnou vážnější příčinu, neváhejte navštívit svého lékaře a zamyslete se nad změnou značky antikoncepce.
  • Antikoncepce je nebezpečná

    Je spousta odpůrců hormonální antikoncepce, kteří tvrdí, že je to neetické, nebezpečné a nepřirozené. Je pravda, že látky v nich obsažené nejsou tělu natolik vlastní, avšak jejich složení se jim velmi podobá. Naopak srovnání hormonů v ženském těle může mít blahodárný vliv. Prášky se předepisují i za účelem odstranění menstruačních bolestí, či zlepšení akné.
    Antikoncepce není tak strašně špatná, jak se o ní hovoří.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.