Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor! Infarkt může vyvolat i hádka s manželem

Svojí nepozorností můžete partnerovi způsobit infarkt.
8. října 2014 | 10:00

K infarktu vás ale nedovede každotýdenní rande ve steakhousu, nýbrž nedostatečná pozornost vašeho partnera. Lidé, kteří se cítí méně podporováni svými partnery, jsou mnohem náchylnější ke kornatění tepen, které pak omezují průtok krve do srdce. Fakt, že vám partner působí srdeční problémy, získává mnohem větší rozměr, než jsou pouze citové trable.

Také si někdy říkáte, že vás vaše drahá polovička jednou přivede do hrobu, nebo že máte srdcebol? Netušíte, jak blízko pravdě můžete být... Vědci udělali výzkum, ve kterém zkoumali 136 párů a po určitou dobu sledovali činnost jejich srdce a koronárních tepen. Každého zvlášť se pak ptali na to, jak jsou ve vztahu spokojení a speciálně se zaměřili na to, jakou oporou je pro ně jejich partner v těžkých chvílích. 

Životně důležitá podpora
http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: archiv

K infarktu myokardu často přispívá i dlouhodobý stres a deprese. Podle výzkumu byla psychická nepohoda příčinou zhruba 30 % všech infarktů u žen do pětapadesátého roku života. V souvislosti s tímto se snažili odhalit, proč tak vysoké procento žen trpí depresemi, které mohou mít tak fatální následky. 

V těsném objetí, nebo zády k sobě? To, jak spíte, napoví o vašem vztahu mnoho.
Autor: profimedia.cz
Z výzkumu vyplynulo, že ke kornatění tepen docházelo nejvíce u jedinců, kteří si nejsou úplně jistí podporou toho druhého. Respektive pokud se na něj nemohou spoléhat za každé situace. K této ambivalenci ke svému protějšku se vyjádřilo 70 %.

Naslouchejte si

Proč má však podpora takovýto vliv na zdraví našeho srdce? Vědci si v tomto směru nejsou úplně jisti. Může však jít o to, že člověk, který necítí dostatečnou podporu, zvyšuje jeho napětí, které zaměstnává celý organismus, tedy i srdce. Což může vést ke kardiovaskulárním onemocněním. 

Má váš muž milenku? Možná se mu dostatečně nevěnujete.
Autor: Shutterstock.com
Pokud svůj protějšek skutečně milujete, buďte mu dostatečnou oporou, kterou skutečně potřebuje. Myslete na to, že každý problém, který padá na hlavu pouze jemu a nikoliv vám, ovlivňuje jeho sdrce hned několikrát. Nejen po psychické stránce, ale i té fyzické. Přece byste si nevzali na triko, že partner dostal infarkt kvůli vaší nevšímavosti.