Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Smyslný dekolt? Triky, jak si udržet ňadra krásná i ve čtyřiceti!

Hýčkejte svá prsa, aby byla zdravá a krásná.
7. října 2014 | 10:00

Také máte ten pocit, že ačkoliv je vaše pleť stále napnutá a pružná, prsa jsou na tom mnohem hůře? Podle nejnovější studie stárne prsní tkáň mnohem rychleji, než zbyek těla. Což není úplně fér, nemyslíte? Pojďme tedy vyhlásit proti tomuto stárnutí boj!

Muži si z nás často dělají srandu a postupné oslabování pevnosti ňader dávají za vinu gravitaci. Kéž by to bylo tak jednoduché. Holt bychom se s tím musely smířit a oni vlastně taky. Krásu našich prsou však můžeme ovlivňovat a pokud jim dopřejem dostatečnou péči, popereme se tak částečně i s tou protivnou gravitací. 

Z posledních výzkumů vyšlo najevo, že tkáň na našich prsou stárne mnohem rychleji, než tkáň v ostatních částech našeho těla. To je důvod, proč kůže ochabuje a proč se třeba častěji tvoří na prsou strie. Navíc během života se několikrát mění jejich vzhled, za což můžou časté váhové výkyvy, porod, ale i hormonální změny každý měsíc. Nikdo holt nemá jednu velikost po celý život, dokonce ani po většinu.

Voda má blahodárné účinky dokonce i na náš sexuální žiovt
Autor: shutterstock

Hydratujte!

Sáhněte tedy po hydrataci a dodejte pokožce vláhu. Jestliže budete správně hydratovat, vytvoří se mezi pokožkou a okolním prostředí bariéra, kde se bude udržovat voda a prsa tak zůstanou pevná, pružná a hladká. Abyste podpořily celkový účinek, mazejte pravidelně nejen prsa, ale i hruď nad nimi, kokosovým olejem. 

Samotná vláha nestačí, abyste si udržela prsa krásná a pevná, musíte mít i pevné i jejich svalstvo. To ochabuje postupem let nejen celkovým opotřebením, ale i špatnými návyky. Třeba nosením špatné podprsenky, nebo dokonce i nezdravým postavením těla. Často dbáme na to, abychom měly správnou oporu při sportování, protože pohyb prsou při tom může být velmi nepříjemný, pro někoho dokonce i bolestivý. Svaly při tom totiž ochabují a uvolňují se. V některých případech může dojít i k natržení prsního svalu, což je záležitost skutečně velmi bolestivá.

Správná podprsenka a kočičí vzhled
Vhodně vybraná podprsenka by měla vaše prsa pozvednout a dodat jim objem a pevnost.
Autor: Shutterstock

Stejnou péči, jakou dbáme o prsa při nákupu sportovní podprsenky bychom však měly dát i při výběru té na každodenní nošení. I při běžných úkonech jsou naše prsa zaměstnávána, nehledě na to, když musíme někdy doběhnout tramvaj, nebo autobus. Za podprsenku se tedy nebojte připlatit, pevný hrudník vám poděkuje sám. A nejen on, ale i obdivné pohledy mužů ve vašem okolí. 

Kromě volby správné podprsenky se svaly udrží pevné i při dobrém držení těla. Pokud budete sedět, nebo stát, rovně, nejen že takové držení bude zdravé pro prsa, ale také budou o to lépe vypadat. Proto vypněte pořádně hruď, ramena lehce zatáhněte dozadu a mějte postavení, jako kočka. 

Hýčkejte se

Zdravá prsa však nejsou pouze o výběru správné podprsenky či dostatečně silném hydratačním krému. Bez dostatečné prevence by nám byla krásná, avšak nemocná prsa, k ničemu. Jednou měsíčně si tedy vyhraďte chvíli sama pro sebe a pro svá ňadra a věnujte jim dostatek péče. Pořádně je ohmatejte, zda nedošlo k nějakým změnám. Jesliže pociťujete i drobné niance, rozhodně neváhejte a ihned navštivte lékaře.

Pokožká v létě podřebuje opalovací krém
Autor: profimedia.cz

Co se týče prevence, myslete na ni i během léta, kdy se vystavujete slunečnímu záření. Rozhodně byste je neměla vystavovat přímému slunečnímu svitu bez dostatečné ochrany. Pokožka na ňadrech je totiž mimořádně citlivá a jakékoliv špatné zacházení si pamatuje. Pokud si prsa spálíte a kůže se vám sloupe, mohou se pak vytvořit nevzhledné pigmentové skrvny. Navíc sluneční svit poškozuje pokožku, takže prsa mohou rychleji povadat. 

Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
Autor: Shutterstock.com

Obezřetné buďte i co se týče akné na hrudi. Každou jizvičku, kterou na tomto místě zanecháte, se vám bude nepříjemně připomínat skutečně hodně, hodně dlouhou dobu. Použijte tedy čistící prostředky na akné zaměřené na citlivou pleť. Pokud byste měla tyto problémy delší dobu, navštivte dermatologa, který vám předepíše zklidňující krém.