Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte v pořádku hormony? Otestujte se!

  • Máte vaše hormony v pořádku?
    6. října 2014 | 06:00

    Tak, a upřímně ruce nahoru, která z vás se v posledních dnech, nebo týdnech, cítila nafouklá, unavená, nebo nevrlá? Takto si s námi každý měsíc pohrávají hormony, ty malé potvory, které ovládají naše tělo. Zatímco s koncem menstruace se jejich hladina zase ustálí, jsou aspekty, které je dokážou pořádně vykolejit. Tím je třeba stres. Když se vám hormony vymknou kontrole, je dobré navštívit odborníka. Jak ale poznáte, kdy je ta pravá chvíle? 

  • Únava

    Nejspíše si řeknete, že je to pěkná blbost, protože únava může být příznakem téměř čehokoliv. Ano, pokud jste unavená týden poté, co jste měla náročné zkoušky, nebo poté, co jste strávila noc prací, je to normální. Jestliže se ale cítíte dlouhodobě vyčerpaná bez vážnější příčiny, začnete přibírat na váze, pozorujete kolísání chutí a změní se vám stolice, může to být znamením, že s vaší štítnou žlázou není něco v pořádku. Konkrétně že vaše štítná žláza má sníženou činnost a produkuje tak méně hormonů.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    Oční víčka mohou natékat i z nedostatku spánku.
    Autor: Shutterstock.com
  • Kožní změny

    Stojíte před zrcadlem a přemýšlíte nad tím, jak je možné, že ve vašem věku se vám stále dělají beďary? To může mít několik příčin. Buď nedbáte příliš na večerní odličování obličeje, anebo se vám zvýšila hladina testosteronu v těle. Pokud tedy o svoji pleť pečujete jak jen můžete, používáte tu nejšetrnější kosmetiku, a přesto vypadáte jak poblázněná puberťačka, měla byste navštívit lékaře, aby stabilizoval hladinu hormonů. Sice to není život ohrožující, ale může se to neblaze podepsat na vaší psychice.
    akné
    Autor: Shutterstock.com
  • Růst ochlupení

    Sice by za to některé dámy daly téměř cokoliv, aby jim vlasy rostly trochu rychleji, my tady hovoříme o skutečně rychlém růstu nejen vlasů, ale i chlupů po celém těle. Pokud se ženě najednou začnou objevovat chloupky pod nosem, na hrudi, zádech nebo ramenou, mohlo by jít opět o zvýšenou hladinu mužského hormonu testosteron, který se hromadí v ženském těle.
    Testosteron může způsobit nelichotivý růst knírku pod nosem.
    Autor: Profimedia.cz
  • Podivné období

    Stejně jako únava, i podivné stavy a výkyvy nálad, jaké zažíváme při menstruaci, můžou být zapříčiněny mnoha faktory. Jsou to stres, problémy se štítnou žlázou, nízká hladina estrogenu, nebo syndrom polycystických ovarií. Ten se projevuje tím, že žena přestává ovulovat, začne přibírat na váze, nebo se jí začnou objevovat více chloupky, než dříve. Jesliže máte podezření na tento syndrom, navšivte lékaře, který nasadí hormonální léčbu, cvičení a dietu. 
    Máte mastné vlasy? Víme, jak to během pár minut napravit.
    Autor: Shutterstock.com
  • Noční pocení

    Pokud v poslední době v noci trpíte horkem více než obvykle, probouzíte se zpocená, mohly by být na vině hormony. Konkrétně estrogen, jehož hladina je snížena a nastává tak perimenopauza. Ta může nastat až deset let před menopauzou a je to vlastně takové předznamenání hormonální změny. I tak ale se svým problémem zajděte k lékaři, mohlo by se jednat i o něco vážnějšího. Nejspíše je nutné srovnat hladinu hormonů.
    Spánek je velmi důležitý a ovlivňuje naše fungování během dne
    Autor: Profimedia.cz

Diskuse ke článku
.