Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zase zácpa? Osm důvodů, proč si nemůžete dojít na záchod

  • Trávíte na záchodě hodiny a nic z toho?
    4. října 2014 | 06:00

    Veškeré problémy spojené s naším trávením a vyprazďováním jsou často tabu a lidé se o nich stydí mluvit. Ať už to jsou hemoroidy, zácpa, nebo naopak častý průjem. Přitom není důvod se o tom stydět hovořit, vždyť jsme na tom všichni stejně, každého z nás zažívací problémy někdy trápily. Pokud si už pár dnů nemůžete dojít na záchod, možná je za tím jeden z osmi důvodů níže uvedených. Odhalte pravou příčinu zácpy a zbavte se jí!

  • Cestujete

    Pokud vyrážíte někam na cesty, tak poslední, na co myslíte, je to, co cesta způsobí vašemu trávicímu systému. Spousta lidí je zvyklá jíst tak, aby měla dostatek vlákniny, která podporuje trávení. Ve chvíli, kdy jedete někam na dovolenou, neřešíte, jestli tamější pochoutka, do ktreré se s chutí zakousnete, jí má dostatek. Navíc tělo potřebuje trochu času na to, aby se jídla, na která není zvyklé, naučilo trávit.

    Doporučená denní dávka je přibližně 25 gramů denně pro dospělou ženu. Jestliže si tedy nejste jistí, jestli máte dostatek vlákniny z potravin, kterými se na dovolené živíte, vsaďte na cereálie ke snídani. Ty jí totiž obsahují, takže vy budete vědět, že děláte něco pro své trávení a zácpa se vám vyhne.

    Pozor na to, co v zahraničí jíte.
    Autor: Profimedia.cz
  • Jste ve stresu

    Lidé, kteří vyhledají odbornou pomoc kvůli zácpě, často trpí stresem a nespavostí. Což jde ruku v ruce jedno s druhým. Může za to enterální nervový systém, důležitý hráč v roli zdraví našeho travícího systému. Tedy to, že nejste psychicky v pohodě může vést právě k tomu, že dojít si na záchod se pro vás stane naprosto nepředstavitelnou záležitostí. Snažte se být co nejvíce v pohodě, odprostit se od stresu a hned to půjde lépe.
    Stres je častou příčinou mnoha nemocí, i těch vážných.
    Autor: Shutterstock.com
  • Konec cvičení

    Do ordinací se zácpou také často přicházejí lidé, kteří přestali cvičit. Pokud je tělo zvyklé na pravidlný pohyb, změna ho samozřejmě vykolejí. Vnitřní orgány začnou pracovat trochu jinak, než byly zvyklé, což se může podepsat právě i na tomto problému. Vidíte, hned máte o důvod víc, proč nepřestávat chodit cvičit! 

    Fitness
    Autor: Shutterstock.com
  • Těhotenství

    Jestliže trpíte častými zácpy a třeba i občasnou nevolností, je dost pravděpodobné, že jste těhotná, pokud o tom ještě nevíte. Zácpa je na začátku těhotenství poměrně normální záležitostí. Je to způsobeno změnou hormonů, pozměněnými chutěmi k jídlu, a to všechno má vliv na travicí systém. Snažte se vypozorovat, po jakém jídle si nemůžete dojít na záchod a snažte se tomu vyhnout.
    V době těhotenství je kyselina listová nezbytně důležitá!
    Autor: profimedia.cz
  • Příliš mnoho prášků na bolest

    Jestliže jste po nějaké operaci, nebo dlouhodobě berete léky proti bolesti, nejspíše se budete potýkat i se zácpou. Nemluvíme tady ale o ibuprofenu, ale silnějších lécích, jako jsou opiáty. Jestliže se tento problém týká i vás, poraďte se se svým lékařem, zda nenasadit projímadlo, či nezměnit medikaci. Není však dobré si projímadla dávkovat a vybírat sám, mohou totiž ve výsledku způsobit mnohem větší problémy. Střeva mohou „zlenivět“ a nedokáží pak samostatně fungovat bez podpory léčiv.

    Některé léky proti bolesti mohou způsobovat zácpu.
    Autor: Profimedia.cz
  • Chybí vám hydratace

    ...
    Autor: Shutterstock
    Důvodů, proč dodržovat správný pitný režim, je nespočet. Voda má vliv na správný chod našeho těla a orgánů, mimo jiné i na trávení. Tedy ne přímo na ně. Voda funguje ve střevech společně s vlákninou, samostatně by nic nezmohly. Tedy pokud byste měli dostatek vlákniny, ale málo vody, je vám to, ve vztahu k trávení, k ničemu. Proto pijte, pijte, pijte!
  • Problémy se štítnou žlázou

    Pokud jste už vyloučili všechny možné příčiny zácpy, může jít o větší problém, pravděpodobně s poruchou funkce štítné žlázy. V tomto případě se sníženou funkcí. Pokud štítná žláza funguje tak, jak má, produkuje hormony. Ty se starají o funkci mnoha procesů v našem těle, mimo jiné i o ten travicí. Bez dostatečeného přísunu těchto životně důležitých hormonů se funkce střev může zpomalit a oslabit.
    Vaginální mykóza ohrožuje ženy hlavně v letních obdobích.
    Autor: Profimedia.cz
  • Chronické onemocnění

    Kromě zácpy vás trápí ještě nevolnost a bolesti břicha? Pak zamiřte rovnou za gastroenterologem. Problém zácpy může být druhotný a může jít pouze o příznak některé nemoci, například syndromu dráždivého tračníku. Při něm tlusté střevo nefunguje tak, jak by mělo a nedokáže úměrně reagovat na vnější, či vnitřní podněty. Je způsoben opět stresem, proto se mu dá poměrně snadno předejít. Pokud však máte podezření na syndrom dráždivého tračníku, nesnažte se proti zácpě bojovat projímadly, ale navštivte lékaře, on vám doporučí správnou medikaci.
    Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.