Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co se řeší v Ordinaci: Operace versus bylinky a homeopatika. Co kdy pomůže?

Podávání léků se může doplňovat s postupy alternativní medicíny. Ale léčbu by měl řídit lékař.
17. září 2014 | 06:00

V nejnovějších dílech seriálu Ordinace v růžové zahradě se jedna z dějových linek odehrává kolem ordinace lékařky Běly a její nové kolegyně, Marie. Zatímco první z nich je zastánkyní medicínského řešení lékařských problémů a Jindřicha Valšíka s nemocným žlučníkem posílá na operaci, nová lékařka Marie Pokorná věří bylinkám. Spor mezi hrdinkami se trochu uklidnil, ale čemu věřit, když se v rolích pacientů ocitnete vy? 

Když se Jindřich Valšík zkroutil bolestí po dalším žlučníkovém záchvatu, protože nedokázal odolat hrnku škvarků, měla lékařka Běla Páleníková jasno. Bez operace a odstranění žlučníku to nepůjde. Jenže to dopadlo jinak - obézní muž zašel za její kolegyní, která mu předepsala odvar ze zelené řasy a navíc ho přiměla k tomu, že začal běhat. A nejspíše i jíst zdravěji. 

Je otázkou, zda mu to vydrží. Televizní seriál Ordinace v růžové zahradě 2 se tu každopádně dotkl otázky, s níž se už setkal nejeden lékař i jeho pacienti. Věřit jen lékům a operacím nebo naopak vsadit na bylinky, zdravý životní styl nebo třeba homeopatika? 

Vyberte si, co vám více vyhovuje

Autor: Shutterstock.com
Ačkoli se najdou zarytí zastánci obou směrů, ukazuje se, že nejlepší je oba způsoby kombinovat a doplňovat. S tím, že ideální je, když se vám podaří najít doktora, který se na věc dívá podobně jako vy.

Existují například dětští praktici stejně jako praktičtí lékaři pro dospělé, kteří svým pacientům ordinují mimo jiné homeopatika, aniž by přitom zavrhovali silnější kalibr třeba v podobě antibiotik na angínu. Nebude to však dělat dobrotu, pokud vy sami homeopatikům nevěříte a budete tak vždycky vyžadovat konvenční léčbu. Lékař vám nejspíše vyhoví, ale nikdy mezi vámi nevznikne potřebná důvěra. 

Homeopatie se v Česku stále pohybuje na okraji oficiální medicíny, ale například v Německu je velice populární a respektovaná. Ani tam vám však homeopaté nenabídnou vyléčení z těžkých nemocí, pomáhají spíše u banálních chorob a zejména s snaží celkově vyladit organismus, zabývají se přitom i dopady stresu. 

Vsadit jen na bylinky se nevyplácí, ale jako prevence zabírají

Autor: Shutterstock.com
Na případu dvou lékařů z televizního seriálu je nicméně vidět, že mezi takzvanou alternativní a klasickou medicinou nemusí ležet tlustá čára. 

A že ten, kdo preferuje léčbu za pomocí přírody a návratu ke zdravému životnímu stylu nemusí být žádný extremista popírající moderní vědu. 

Protože doufat, že se všechny nemoci dají zvládnout za pomocí bylinek, obkladů nebo díky tomu, že se člověk začne více hýbat, by bylo pomýlené. 

Krajním případem jsou případy lidí, kteří uvěřili, že se mohou z rakoviny vyléčit třeba přísnou dietou a za pomocí léčitelů. Bohužel, většinou jde o tragické příběhy. 

Na druhou stranu jsou situace, kdy právě přírodní přípravky dokáží pomoci více než cokoli jiného, stačí vzpomenout třeba brusinky přinášející úlevu u zánětu močového měchýře. A je rovněž pravda, že bylinné přípravky mohou pomoci jak třeba u kašle, tak u pohmožděnin a podobně. 

Na žlučníkové kameny alternativní postupy stačit nemusí

Autor: Shutterstock.com
Pokud bychom se vrátili k případu televizního pacienta se žlučníkovými kameny, zůstává přece jen otázkou, zda by mu doporučená léčba skutečně pomohla, protože jednou vzniklých kamenů už se jinak než odstraněním žlučníku dost dobře zbavit nelze. Bylinná kúra ze nicméně může přinést úlevu od zažívacích problémů. 

Sporná je také jeho náhlá vášeň pro běhání, respektive lékařské doporučení, aby s tímto sportem začal. 

Člověku s takovým životním stylem a obezitou by to totiž žádný lékař nejspíše nedoporučil a už vůbec ne bez důkladného předchozího vyšetření. I tak by nejspíše musel začít s chůzí, nikoliv s během.