Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bolest zad, ženské problémy, angína? Za vším hledejte stres!

  • Stres je častou příčinou mnoha nemocí, i těch vážných.
    15. září 2014 | 06:00

    Do stavu, který dnes nazýváme stres, se naše tělo dostávalo odjakživa. Tato fyziologická reakce se projevuje ve chvíli, kdy se člověk ocitne v ohrožení života a musí se připravit na svoji záchranu, a to ať bojem, nebo útěkem. V tu chvíli se zmobilizuje všechna energie z orgánů, které zrovna nejsou potřeba a přesune se do svalů. Po takovém fyzicky náročném vypětí ale tělo potřebuje odpočinek a následnou regeneraci. V dnešní době jsou někteří lidé vystaveni tomuto napětí permanentně bez jakéhokoliv výhledu na poklidnou budoucnost. Toto vyčerpání organismu se pak musí nutně podepsat na zdraví. 

  • Oslabená imunita

    Antigeny jsou škodlivé látky, které jsou všude v ovzduší kolem a útočí na nás. Tím, že se tělo neumí bránit, se dostanou do organismu, kde způsobí zánět. Tím může být právě třeba angína, nějaká viróza, ale také neustále se vracející opary, bolestivé koutky úst, kožní vyrážky a ekzémy, nebo problémy s očima. Lidem s oslabenou imunitou, která je způsobena stresem, se také dělá bolestivější akné, které se velmi obtížně léčí.

    Nejlepší prevencí proti tomu je samozřejmě zbavit se stresu. Což se samozřejmě lehce poví, ale těžce udělá. Proto je dobré myslet na neustálé posilování imunity, ať už potravinami, jako jsou citrusy, zelí, ořechy, nebo maso. Dbejte na dostatečný pitný režim a spánek. Posílit imunitu můžete i díky řadě anti-stres od Bio-Bachovek včetně vaší pokožky.

    I v době nachlazení můžete vypadat dobře
    Autor: Shutterstock.com
  • Kardiovaskulární onemocnění

    Lidé žijící v neustálém stresu jsou také náchylnější ke kardiovaskulárním onemocnění, jako například infarkt myokardu. Na vině je stresový hormon kortizol, jehož hladina v krvi se v takových situacích zvedne. Na základě několikaletého výzkumu a pozorování skupiny lidí bylo zjištěno, že na infarkt zemřeli lidé, jejichž hladina kortizolu byla dlouhodobě zvýšena. Spolu s tím ale přišli také na to, že z moči lze zjistit přesnou hodnotu hormonu a míru rizika infakrtu s tím spojenou. 

    Ovšem ne každý stres je pro srdce špatný. Krátkodobý stres, který je způsoben nějakou pozitivní událostí, mu naopak pomáhá. Eustres, neboli dobrý stres, pomáhá jedince stimulovat k lepším výkonům.

    Srdeční potíže jsou u nás častější než rakovina.
    Autor: profimedia.cz
  • Nádorová onemocnění

    Ačkoliv není přímo potvrzeno, že stálý stres, ať už fyzický, nebo psychický, vede k samotné rakovině, tak ale velký vliv na ní stejnak má. Pomáhá rakovinotvorným buňkám růst mnohem rychleji a může zapříčinit vznik národu. Funguje tak tedy jako jakýsi urychlovač rakoviny. Je těžké se v takové situaci držet v pohodě a nebýt vystresovaný. To se týká převážně mladších žen, které jsou náchylnější k tomu uchýlit se ke stresu. Lékaři ale zjistili, že působení stresu na organismus zasažený rakovinou lze mírně eliminovat pomocí beta-blokátorů.
    Samovyšetření prsu může odhalit včas rakovinu prsu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Bolest zad a hlavy

    Stres také ovlivňuje naše držení těla. Člověk plný radosti, pozitivního přístupu, bez problémů, stojí obvykle vzpřímen, s rovnými zády a vypnutou hrudí. Naopak člověk, kterému se právě něco stalo, dostal v práci vynadáno, nebo má problémy doma s partnerem, má postavení „poraženého“. Shrbená záda, hlavu mírně postrčenou mezi rameny a celý je v předklonu (tzv. flexi). Pokud v tomto postoji člověk setrvává delší dobu, některé části těla a svaly jsou jím přetěžovány a dochází tak k bolestem zad, hlavy, ramen, nebo šíje.
    Paracetamol není nejúčinnějším lékem proti bolesti zad.
    Autor: Shutterstock.com
  • Gynekologické problémy

    Střevní potíže vždy znamenají nepříjemnou komplikaci
    Autor: profimedia.cz
    Oblast ženských orgánů je na stres a všechny okolní vlivy skutečně velmi náchylná. A to nejen co se týče různých zánětů způsobených oslabenou imunitou. Nepohoda a stres často hýbe s menstruačním cyklem. Stresové hormony, tedy kortizol, adrenalin, atd. mají mnohem větší sílu než ženské hormony, a tak je prostě přebijí. V extrémních případech vede neustálý stres i k nepolodnosti. 

    Ženy, které trpí na časté záněty, mají i jiné problémy, většinou osobního nebo pracovního rázu. Pokud není dáma v psychické pohodě a žije v permanentním stresu, je jasné, že se s ní záněty nikdy nerozloučí. Nepohoda totiž snižuje celkově naši imunitu, takže jsme pak náchylnější k různým chorobám, mimo jiné i k přemnožení kvasinek.

  • Žaludeční problémy

    Nepříjemný pocit v žaludku, který doprovází stresové situace, je známý snad každému. Pokud jde o chvilkovou záležitost, není třeba tomu věnovat větší pozornost a je to pouze jedna z příčin stresu. Při dlouhodobějším stresu si ale tělo na svíravý pocit v žaludku zvykne a není schopen ho ihned odstranit. To může následně vést k žaludeční neuróze. To ale není jediný z problémů. V důsledku toho dochází i k závažnějším střevním a žaludečním potížím. Nejčastěji mívá stres na svědomí zánět žaludku nebo žaludeční vředy.
    Nepříjemná bolest břicha vás může zcela ochromit. Jak na ni?
    Autor: Shutterstock

Diskuse ke článku
.