Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bolest hlavy může zničit partnerský sexuální život. Braňte se!

Bolest hlavy může zničit sexuální život.
20. září 2014 | 06:00

„Dnes ne, miláčku. Bolí mě hlava,“ je všeobecně známá výmluva pro to, proč odmítnout partnera ve společném loži. Lidé, kteří trpí chronickou bolestí hlavy, tuto větu u zdravých lidí považují spíše za rouhání. Pro ně je to totiž skutečný důvod, proč nemůžou mít sex, i když by třeba chtěli. Časté migrény ale také mohou způsobit strach z milování.

Jedna z nejtěžších věcí, která doprovází chronickou bolest hlavy, je vypořádání se s tímto problémem v posteli. Lidé, kteří skutečně trpí chronickými bolestmi, se ji ale někdy snaží potlačit, aby vyhověli svému partnerovi. Přitom se sami musí vypořádávat s bolestí, což neprospívá milostnému životu. Člověk se nedokáže úplně soustředit a navíc si to nemůže ani pořádně užít, protože na tu utrpení odehrávající se v jeho hlavě, nemůže zapomenout.

Když může sex za migrénu
Bolest hlavy může zničit partnerský život.
Autor: Shutterstock.com

V některých případech to může dojít tak daleko, že se lidem spouští migréna právě při milování. Což nepůsobí příliš motivačně. Je to způsobeno stažením některých cév v mozku, což je podobné, jako u migrény. Další příčinou může být i nadměrná zátěž krčních svalů. Bolest je pak natolik nepříjemnou záležitostí, že se jí člověk snaží vyvarovat. A co si budeme povídat, sex je jedním z pilířů vztahu a pokud to v posteli nefunguje, často se spolu s tím začnou bortit i každodenní záležitosti.

Jak z toho ale ven? Základem je, jako u všeho ve vztahu, komunikace. Nemusíte přeci na vše rezignovat a do konce života držet celibát. V první řadě by měl člověk s bolestmi navštívit lékaře a probrat s ním jeho zdravotní stav. Pacient by si pak měl doma zavést „deníček bolesti“, kam si bude pečlivě zapisovat, kdy se mu udělalo nevolno, co tomu předcházelo, co v tu chvíli dělal, nebo co očekával. Tím se dá odhalit spouštěč bolesti a následně ho odstranit.

Srovnejte si priority ve vztahu

Odborníci radí, že by si partneři měli ve vztahu srovnat své priority. A při problémech se sexem by se to mělo stát číslem jedna. To znamená, že nemá smysl s milováním příliš otálet a využít každé volné chvíle, kdy to zrovna nekazí migréna. V takovou chvíli jde vše stranou. Navzájem se totiž musí ujišťovat o tom, že je jeden pro druhého stále atraktivním. Což bez tělesného sblížení jde těžce a dva světy se tak začnou pomalu oddalovat.

Měli jste těžkou noc? Nikdo se to nemusí dozvědět!
Autor: Shutterstock

Pokud má jeden z dvojice strach ze sexu, protože by mohl spustit migrénu, lze něžnosti utužovat i jiným způsobem. Třeba společnou koupelí nebo masáží. Přitom k sobě musí být upřímní, a pokud bude postižený cítit, že něco z toho vede k migréně, musí to svému partnerovi říct, aby společně našli jinou cestu k bezbolestným něžnostem. Hlavním je naučit se uvolnit fyzicky i psychicky.

Tyto problémy ale v některých případech mohou vést až k tak závažným problémům, kdy se jeden z páru bojí druhému i dát pusu, nebo ho chytit za ruku. V takovou chvíli nezbývá nic jiného, než navštívit odborníka, nejlépe nějakého terapeuta, aby se oba dva naučili opět pokládat jednotlivé základní kameny intimity.