Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děti matek, kterým je v těhotenství špatně, jsou chytřejší a zdravější

Rychle se učí nové věci a přitom jsou málokdy nemocné. Takové jsou podle studie děti matek, kterým v těhotenství nebylo moc dobře.
2. září 2014 | 06:00

Neplatí to stoprocentně, ale jinak jsou si vědci čím dál jistější. Ženy, které trápí těhotenská nevolnost, mají větší šanci, že jejich gravidita jinak proběhne bez potíží. A že jejich dítě bude ve srovnání s vrstevníky zdravější a chytřejší. 

Každá těhotná žena, která ráno co ráno objímá záchodovou mísu, se může utěšovat tím, že v jejím případě je riziko potratu třikrát nižší než kdyby se cítila výborně. Platí to i v případě, že se jí zvedne žaludek, i když se jen nadechne v závodní jídelně, a k jídlu si tak může dopřát nejvýše suchý rohlík. 

Shrnující studie kanadských vědců, kterou publikoval časopis Reprodukční toxikologie, totiž mluví jasně - čím horší nevolnost, tím nižší riziko potratu, zjednodušeně řečeno. Navíc to podle často svědčí o tom, že dítě bude zdravější a nejen to, připisuje mu rovněž vyšší inteligenci ve srovnání s vrstevníky. 

Nevolnosti trápily i Kate Middleton

Autor: Shutterstock.com
Dlouhodobé sledování těhotných žen a dětí, které přivedly na svět, ukázalo také to, že děti matek trpících nevolnostmi, méně často postihují vrozené vady a že jejich vývoj v kojeneckém období bývá příkladný. 

Nedá se přitom nikdy odhadnout, koho budou ranní těhotenské nevolnosti trápit a koho ne. Někdy jsou dokonce tak úporné, že žena kvůli nim musí skončit v nemocnici, aby dostala dostatek živin pomocí infúze, jako tomu bylo v případě manželky britského následníka trůnu Kate Middleton. Princ George rozhodně vypadá celkem zdravě a ve vývoji také rozhodně nezaostává, spíš naopak.

Nevolno bývá většině žen

Autor: Shutterstock.com
Ranní nevolnost postihuje až 85 procent matek. Příčinou je pravděpodobně prudký vzestup hladiny hormonu gonadotropinu, který se tvoří v placentě a který pomáhá udržet těhotenství. Po prvním trimestru nevolnosti většinou odeznívají. 

Výzkumníci z dětské nemocnice v kanadském Torontu k závěru, že ranní nevolnost zvyšuje pravděpodobnost, že na svět přijde zdravé dítě, dospěli pomocí shrnutí výsledků několika dílčích odborných studií. 

Porovnali výsledky celkem desítky odborných prací provedených v letech 1992 až 2012, jejichž autoři sledovali celkem 850 tisíc žen. 

Někdy pomáhá sušenka ještě v posteli

Autor: Shutterstock.com
Jejich autoři se nezávisle na sobě shodli mimo jiné na tom, že nevolnost a zvracení snižují riziko, že dítě bude při porodu vážit příliš málo a matky, které během gravidity zvracely, také méně často rodily předčasně.

Riziko potratu bylo téměř třikrát nižší. Zajímavé je i zjištění, že ochranné účinky nevolností vědci pozorovali zejména u těhotných ve věku pětatřiceti let a starších. 

Když se vědci po několika letech začali zajímat o další vývoj děti, ukázalo se, že pravděpodobně existuje spojitost také mezi těhotenskými nevolnostmi a vyšší inteligencí dětí. Ty rovněž začínaly rychleji mluvit a naopak méně často než jejich vrstevníci trpěly poruchami chování. 

Předcházet nevolnosti nebo ji nějak mírnit většinou moc nejde, ačkoli někomu mohou přinést úlevu některé vitamíny, zázvorová lízátka nebo léky na zklidnění žaludku. Někdy zabírá také to, když žena ještě v posteli sní něco malého, například sušenku.