Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolesti na hrudi, akné ale i deprese! Nemáte málo minerálů? Nechte se zdarma otestovat!

Minerály jsou obsaženy i v zelenině a ovoci.
1. září 2014 | 15:45

Jestliže člověk podcení jejich přísun, může to vést k fatálním problémům, jako je selhání organismu, či vzniku některých nemocí. Bez minerálů se zkrátka neobejdeme. Na druhou stranu, pokud to s nimi budeme přehánět, můžeme si uškodit. Jak by tedy měla vypadat ta zlatá střední cesta, kterou se, co se týče příjmu minerálů, vydat? Otestujte se v rámci Zdraví národa! 

Podle výzkumů nemají Češi úplně jasno v tom, kolik minerálů by ve svém těle měli mít. Přitom výkyvy můžou mít zásadní důsledky pro organismus. Minerály v těle mají na práci spousty procesů, jako je například udržování stálého prostřední uvnitř organismu, podpora imunitního systému, nebo správná funkce svalů. Bez minerálů by neprobíhala v těle výstavba tkání, organismus by nedokázal správně využít některé vitamíny a látky důležité pro vývoj člověka.

Bez minerálů může hrozit i infarkt
Minerály jsou naprosto nezbytné pro správné fungování lidského těla. Víte, jestli jich máte dost?
Autor: Shutterstock.com

Důležitou funkci mají také ve spojitosti s cholesterolem v krvi, jehož hladinu poměrně zásadně ovlivňují. Zpomalují tak negativní změny na cévách, jako je jejich kornatění, které může vést až k infarktu myokardu. Neměli bychom zapomínat ani na celkovou detoxikaci organismu a regulaci endokrinního systému, který vytváří a propouští hormony do krve. Navíc působí jako elektrolyty, tedy elektrické náboje, které řídí funkce všech nervů a svalů v lidském těle.

Minerály si bohužel lidské tělo není schopno vytvořit samo, a tak je zcela závislé na tom, abychom mu je dodávali sami v pití, nebo jídle. Nejdůležitějšími jsou hořčík, draslík, vápní, sodík, síra, chlor a fosfor. Tyto minerály se vyskytují v poměrně vysokém množství. Dále jsou to minerály, které se ale v našem těle objevují pouze ve stopovém množství, jako například chrom, železo, zinek, nebo fluor, jód, selen, nebo měď.

Stačí vyvážený jídelníček
Minerály jsou obsaženy i v zelenině a ovoci.
Autor: Shutterstock.com

Mít dostatek správných živin v lidském těle není žádná věda. Stačí, aby měl člověk alespoň trochu zdravý vyvážený jídelníček. Tak totiž docílí toho, aby minerály i vitamíny byly ve vzájemné rovnováze. Ty bude tělo přijímat samo bez problémů a dosáhne tak dostatku, který potřebuje. V určitých fázích života se člověk dostane do situace, kdy běžná strava tak úplně nestačí, a minerály musí do těla dodávat i jinou formou. Jde hlavně o těhotné ženy a malé děti, které pro správný vývin a růst potřebují všech živin více, než dospělý člověk. V jídelníčku bohatém na minerály, by neměly chybět ryby (hlavně ty mořské), ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, maso, slunečnicová a dýňová semínka.

Poznat však nedostatek minerálů na první pohled není tak jednoduché. V rámci akce Zdraví národa si ale všichni mohou nechat udělat vyšetření, které na případné nedostatky, či naopak přebytky, upozorní. Zájemci si na místech určených k tomuto testování mohou nechat odebrat vzorek krve, který bude poslán na rozbor a výsledky pak budou člověku doručeny poštou i s případným komentářem.

Možnost otestovat se má každý člověk, po celý měsíc, až do posledního zářijového dne. Seznam pracovišť, kde vám odběr udělají, naleznete na stránkách www.synlab.cz.