Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Žaludeční neuróza? Nadýmání? Víme, jak se problémů zbavit!

Bolest břicha může být způsobena syndromem dráždivého střeva.
28. srpna 2014 | 06:00

Bolesti břicha, zácpy, nadýmání, průjem, nafouknutí… Všechny tyto příznaky mohou doprovázet velmi nepříjemnou nemoc, a to syndrom dráždivého střeva. Nemusí být tedy vždy jednoduché ho na první pohled poznat. Hlavní příčinou bývá nezdravý životní styl doprovázený častým stresem.

Ráno rychle kávu na lačno, k obědu sendvič do ruky mezi dvěma schůzkami a nedostatek spánku. Jestli nějak takto vypadá váš normální den, pravděpodobně si zaděláváte na problémy. Mimo oslabené imunity, které může vést k dalším nemocem, si koledujete o dráždivý tračník, nebo jak se říká lidově, střevní neurózu. Ne vždy je na vině ale pouze stres. Podrážděná střeva se mohou objevit i jako následek zánětu střev, nebo jiných onemocnění, která se léčila pomocí antibiotik.

Když se střeva špatně hýbou
....
Autor: Shutterstock.com

Při dráždivém tračníku tlusté střevo nefunguje tak, jak by mělo a nedokáže úměrně reagovat na vnější, či vnitřní podněty. V jednu chvíli pracuje střevo příliš rychle, jindy zase pomalu. Nejde tedy o žádné poškození struktury střeva, či nějaký zánět. Normálně střevo pracuje tak, že se neustále jemně pohybuje a my tyto pohyby nevnímáme. Dozvídáme se o nich až ve chvíli, kdy se nám chce na velkou. Ve chvíli, kdy nás trápí syndrom dráždivého střeva, začne pracovat nepravidelně, ozývají se křeče.

Pokud jsou průjmy a zácpy občasné, lze je řešit svépomocí medikamenty, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V případě, kdy však tato léčba nepomůže, je nasnadě navštívit lékaře a řešit problém s ním. S největší pravděpodobností bude nutné změnit životní styl a poupravit životosprávu. Nejen, co se týče jídla a pohybu, pacient by se měl vyhýbat stresovým situacím. V jídelníčku by neměl chybět dostatek vlákniny, ideálně ve formě ovoce, zeleniny, nebo celozrnného pečiva. Naprosté tabu je káva, cigarety, sladké jídlo a alkohol.

Pomůže návštěva psychologa
Sydrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
Autor: Shutterstock.com

V některých případech může lékař také doporučit navštívit psychologa, případně pacientovi předepíše antidepresiva nebo léky potlačující úzkost. Jde o to zmínit psychickou trýzeň člověka a naučit ho fungovat v krizových situacích, aby se příliš nenervoval. Bohužel ani v tomto případě se problémů se střevy nikdy nezbaví. Je to totiž téměř neléčitelné, pouze v ojedinělých případech. Ale příznaky se dají velmi zmírnit, skoro potlačit.