Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Záchvaty vzteku a žravost před menstruací? Někdy pomohou jen antidepresiva

Před menstruací se u některých žen mohou objevovat depresivní a úzkostné stavy, stejně jako náladovost a sklon k výbuchům vzteku
25. srpna 2014 | 06:00

Mysleli jste si, že antidepresiva jsou léky vhodné pouze pro lidi postižené různými projevy depresí? Omyl. Mohou pomáhat i ženám, které trápí mimořádně silný premenstruační syndrom. Ten se může projevovat nejen bolestmi či zadržováním vody a s ním spojeným kolísáním váhy. V některých případech ovlivňuje psychiku natolik, že může dotyčné ženě ohrozit vztah nebo jí může způsobit potíže v práci. 

Zkratku PMS neboli premenstruační syndrom nejspíše znáte, ale už jste někdy slyšeli označení PMDD? Lékaři tak označují takzvanou premenstruační dysforickou poruchu, která má těžší a závažnější průběh než běžná předmenstruační tenze. A proto by se měla také řešit mnohem důkladněji, protože jinak může způsobit postižené ženě poměrně velké potíže, ačkoli ze zdravotního hlediska se zase tak moc neděje. 

Zatímco běžný PMS nevyžaduje žádnou léčbu, snad krom léků na bolest hlavy a podobně, PMDD patří do rukou lékaře, protože tady už volně prodejné pilulky nezabírají. 

Křičela jsem na manžela, že ho nenávidím, jako šílená 

Autor: Profimedia.cz
Své o tom ví čtyřicetiletá Vladěna ze středních Čech. Vždycky měla docela silnou menstruaci, ale to, co nastalo po porodu druhého dítěte, ji přece jen zaskočilo. Každé tři týdny silné sedmidenní krvácení a co hůře, výkyvy nálady, které nejde popsat jinak než jako příšerné. 

"Týden před menstruací jsem křičela na manžela, že ho nenávidím, byla jsem schopná ječet na děti jako smyslů zbavená, všechno mě štvalo," líčí jeden z projevů žena, které se k potížím přidaly i úzkostné stavy. V noci se budila s bušícím srdcem, tlakem na hrudi a zrychleným dechem, až měla pocit, že se o ni pokouší infarkt. 

Když to trvalo dlouho, odhodlala se o tom zmínit své gynekoložce, k níž šla na pravidelnou kontrolu. Její doktorka byla naštěstí úplně v obraze, hned si dala dvě a dvě dohromady a na základě rozhovoru s pacientkou diagnostikovala Vladěně právě premenstruační dysforickou poruchu. A naordinovala ji antidepresiva. 

Postižené ženy jsou podrážděné nebo naopak apatické

Autor: Shutterstock.com
Typické projevy? Může se objevit pocit hlubokého smutku a bezmoci, pocity, stejně jako popsané stavy intenzivního napětí a úzkosti či záchvaty paniky. Ženy trpící PMDD trpí také zvýšenou přecitlivělostí na odmítnutí nebo kritiku - což v zaměstnání rozhodně nevypadá dobře. Běžné jsou také rychlé a výrazné výkyvy nálad, nechybí ani záchvaty nekontrolovatelného pláče.

Že vám to připomíná projevy běžného premenstruačního syndromu? Ano, ale představte si je asi pětkrát intenzivnější. Tam, kde žena s PMS někomu odsekne a rozmrzení zají třemi belgickými pralinkami, žena s PMDD pošle dotyčného hlasitě do háje, třískne dveřmi, rozbrečí se a sní celou bonboniéru. A to několik dní po sobě nebo klidně vícekrát za den. Právě přejídání se patří k další projevům dysforické poruchy.

Antikoncepce pomáhá jen někdy

Autor: Shutterstock.com
Časté konflikty s okolím jsou skutečně výrazným příznakem, stejně jako výbuchy vzteku, ale žena s PMDD může být rovněž apatická, ztratí zájem o každodenní činnosti a vztahy. Přidávají se problémy se soustředěností, chronická únava nebo naopak nespavost. Situaci ještě zhoršuje pocit, že člověk nemá nic pod kontrolou. 

Nejnovější poznatky o dysforickém menstruačním syndromu ukazují, že nejúčinnější je právě léčba za pomocí antidepresiv. Krom toho se projevy dají mírnit také podáváním vysokých dávek esenciální aminokyseliny L-tryptofan, která se v krevním oběhu mění na serotonin. U některých sledovaných žen částečně zabralo užívání vitamínu B6 a pravidelný pohyb spolu s vyváženou stravou. 

Někdy se dá vsadit také na antikoncepci, ale není to vždy trefa do černého - u některých pacientek se kvůli ní potíže naopak zhoršily. 

Za všechno může kolísání hladiny pohlavních hormonů

Autor: Shutterstock.com
Co vlastně tak těžké stavy před menstruací způsobuje? Základním problémem je, že některým ženám začne v průběhu cyklu scházet hormon serotonin v důsledku kolísání hladiny pohlavních hormonů jako je progesteron, estrogen a testosteron. Hormon serotonin je přitom přímo zodpovědný za naší náladu a jeho nedostatek stojí i za klasickou depresí. 

Stavy navíc zhoršuje stres, takže ženy jsou v náročnějších životních obdobích náchylnější k tomu, aby jejich premenstruační stavy měly horší průběh. PMDD je navíc dědičná.