Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za bolestí zad se může skrývat nemoc, ale i nerudný manžel či šéf!

Bolí vás záda? Nemáte to náhodou ze stresu z manžela, nebo šéfa?
23. srpna 2014 | 07:00

Pro samou bolest už nemůžete sedět ani ležet, prášky nezabírají a vy jste na pokraji psychického zhroucení z toho, že jste na bolest vyzkoušeli vše od analgetik, přes masáže, až po tejpování. Jestliže se chcete bolesti zad účinně zbavit, v první řadě je nutné odhalit její pravou příčinu.

Na pracovním stole máte nákres, jak správně sedět, aby vás nebolely záda, a přesto trpíte a kroutíte se v neustálých bolestech. Ve volném čase poctivě cvičíte, abyste posílili zádové a břišní svalstvo, které drží páteř, což zajišťuje dobré držení těla. Na těžká břemena se už raději ani nedíváte, aby vám z toho neluplo v zádech. A i přesto bolest neodchází. Čím to může být?

Za vším hledej stres

Bolest zad může mít několik původců. Často přehlíženou příčinou může být i stres. Ten má neblahé účinky na náš organismus celkově. Může vést k poruchám trávicího traktu, ke kožním onemocněním, v některých případech k onkologickým a nádorovým onemocněním, a pozor, také k bolesti zad, hlavně v okolí páteře.

Za vaší bolest zad může i blbá nálada šéfa, který vás seřval pro nic za nic.
Autor: Shutterstock.com

Stres totiž ovlivňuje naše držení těla. Člověk plný radosti, pozitivního přístupu, bez problémů, stojí obvykle vzpřímen, s rovnými zády a vypnutou hrudí. Naopak člověk, kterému se právě něco stalo, dostal v práci vynadáno, nebo má problémy doma s partnerem, má postavení „poraženého“. Shrbená záda, hlavu mírně postrčenou mezi rameny a celý je v předklonu (tzv. flexi). Pokud v tomto postoji člověk setrvává delší dobu, některé části těla a svaly jsou jím přetěžovány a dochází tak k bolestem zad, hlavy, ramen, nebo šíje.

Stres můžete zahnat cvičením. Z těla se vám vyplaví endorfiny a ty vám zaručeně vykouzlí úsměv na rtech.
Autor: Shutterstock.com

Tohle ale nevyřešíte analgetiky, neboli prášky sloužící k úlevě od bolesti. Psychickou pohodu si musí člověk navodit sám. V první řadě by si ale měl uvědomit, co ho dostává do stresu, co ho trápí. Pak se snažit odstranit z života veškeré stresové situace, které by člověka mohly ovlivňovat a trápit ho. I přesto, že je pacientovo onemocnění psychosomatického rázu, tedy když se psychické problémy projevují skrze tělesné nemoci, neměl by člověk podceňovat cvičení. Pokud začne sportovat a cvičit, úspěch bude hned dvojnásobný. Nejen, že zádové svaly budou posíleny, ale také se při sportování z těla vyplatí stres a mozek nám naopak obalí endorfiny.

Příčiny skryté v orgánech

Ať už jde ale o bolest zad způsobenou čímkoliv, v žádném případě by se neměla podceňovat léčba. Podle výzkumu až 72 % pacientů řeší své problémy analgetiky. Ty sice pomůžou od bolesti, ale nesou s sebou další potíže, které si člověk neuvědomuje. Při častém užívání mohou pacientovi způsobit problémy s ledvinami nebo narušit funkci trávicího traktu. Navíc analgetika nevyléčí příčinu bolesti.

„Jestliže bolest zad nevymizí ani po čtrnácti dnech, je rozhodně nutné navštívit lékaře. Pokud je ale bolest spojená s poruchami citlivosti a schopnostmi pohybovat rukama, nebo nohama, neměl by pacient váhat a k lékaři zamířit včas," upozorňuje doktor Robert Rapčan z EuroPainClinics.

Za bolestí zad se totiž může skrývat i závažnější problém, než jen stres. Nepříjemné pocity mohou být projevem onemocnění některého z orgánů. Nejčastěji se skrze záda projevují problémy s ledvinami, může jít ale i o signál zánětu slinivky břišní, či příznaky pásového oparu. „Spousta lidí podceňuje bolest zad ve spojitosti s nádorem v oblasti páteře. Přitom jde o první důležitou věc, kterou musí lékař vyloučit před tím, než zahájí další diagnózu," varuje Rapčan.

Analgetika nám sice pomůžou od bolesti, ta se ale brzy vrátí.
Autor: Shutterstock.com

Proto je nutné při dlouhotrvajících potížích navštívit lékaře, aby odhlalil pravou příčinu. V poslední době se v medicíně hovoří stále více o tzv. intervenční léčbě bolesti zad, která řeší chronické problémy.

Jedná se o drobné miniinvazivní zákroky. Při takových jde o to zasádnout co nejšetrněji do organismu, takový zákrok téměř nebolí a léčba je mnohem rychlejší, než u klasickcýh invazivních operací. Například léčba vyhřezlé ploténky je dlouhodobá záležitost, zatímco v případě intervenční léčby může pacient po zákroku ihned domů.  V současné době metody neinvazivní léčby bolesti zad využívá pouze kliniky EuroPainClinics. Tým lékařů pacienta prohlédne, diagnostikuje příčinu bolesti zad a nařídí nutnou léčbu.