Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otékají vám víčka? Může za to i nemocné srdce či ledviny!

Otoky víček můžou být skutečně nepříjemné. Příčin je hned několik. Proto je důležité včas odhalit viníka.
18. srpna 2014 | 06:00

Máte těžká víčka, nikoliv však únavou, ale jejich otokem, který se poslední dobou objevuje nějak častěji. Nepřikládáte tomu ale žádný větší důraz, opláchnete si je studenou vodou, a jdete do práce. Oteklá víčka ale nemusí být způsobena pouze večerním flámem a následným nevyspáním. Často poukazují na nemoci, od alergie, přes poruchu štítné žlázy, až po onemocnění ledvin či srdce.

Dámy na oteklá víčka nejčastěji používají různé kosmetické krémy a věří v zázračné účinky. Problémy s víčky spojují s věkem a místo, aby hledaly příčiny vzniku, snaží se přijít na způsob, jak se toho zbavit. Ledovými obklady sice uklidní podrážděné oči, ale nemoc nezmizí. Oči jsou totiž nejen okna do duše, ale i do našeho zdraví.

Pokud se tedy u někoho objeví oteklá víčka častěji, měl by navštívit lékaře, aby příčinu odhalil.

Odhalte pravou příčinu

Při častých otocích je nutné navštívit očního lékaře.
Autor: Shutterstock.com

„Při otoku je zvýšená propustnost cév v důsledku změn v lidském těle, tekutina se dostává do tkání a působí otok,“ vysvětluje přednosta sítě očních klinik Gemini, Pavel Stodůlka. Častými příčinami oteklých víček jsou tak alergie, onemocnění štítné žlázy, různé oční záněty, ječné zrno, herpetické infekce, ale i choroby srdce či ledvin.

Pokud oči otékají z důvodů alergie, pravděpodobně se přidají i jiné symptomy, jako jsou zarudlé oči, slzení, nebo pálení. Lékař vám předepíše antihistaminika, kapičky do očí a pak už je jen na pacientovi, aby se vyvaroval alergenům, které jeho oči dráždí.

Proti otokům pomůžou i kapky.
Autor: Shutterstock.com

S očními záněty je to složitější, můžou se projevovat i hnisavými výtoky, pálením, zarudlým bělmem. V takovém případě se zánět léčí pomocí antivirotik, či antibiotik a zklidňujícími kapkami. Na ječné zrno pomáhají teplé obklady několikrát denně a oční kapky společně s antibiotickými mastmi, které předepíše oční lékař. V případech otoků způsobených nějakou jinou chorobu, jako je porucha štítné žlázy, je důležité začít řešit nemoc jako takovou.

Pomůžou čajové sáčky i okurka

Jestliže je otok způsoben nedostatkem spánku, nebo celkovou únavou očí z neustálého koukání do počítače a neobjevuje se pravidelně, není nutné ihned navštívit lékaře. Pomoc si můžeme doma sami, a to hned několika způsoby, vždy bychom měli ale víčka zchladit. „Lze přikládat například v lednici vychlazené sáčky z černého čaje, zkusit aplikovat na víčka kefír či okurku,“ radí Stodůlka. K lékaři by člověk neměl váhat jít ve chvíli, kdy se k otokům přidají i jiné problémy s očima, jako je bolest, zarudnutí, nebo svědění.

Na oteklá víčka způsobená únavou pomůžou studené obklady. Klidně v podobě okurek.
Autor: Shutterstock.com

Pokud by se však při problémech s očima objevily i jiné, například otoky končetin nebo obličeje a dýchací problémy, je návštěva lékaře nezbytná. „Při výskytu otoků je důležité nejprve vyšetření u praktického lékaře, zda se nejedná o onemocnění štítné žlázy, srdce, ledvin, jater, nebo alergické projevy,“ upozorňuje Stodůlka.

Otokům se ale lze vyvarovat. Pokud je problém způsoben zdravotními problémy, je nutné je vyléčit. V ostatních případech je důležité dodržovat zdravý životní styl, jako je dostatek tekutin, cvičení, dostatečný spánek a vyvarování se zvýšené konzumaci alkoholických nápojů.