Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Už zase gynekologický zánět? Dejte si pozor na cukr, sex a krajky!

Trápí vás delší dobu boelsti břicha? Nepodceňujte to! Navšivte lékaře. Test rizika rakoviny tlustého střeva je velmi jednoduchý a rychlý.
13. srpna 2014 | 06:00

Palčivá bolest „tam dole“ postihne během života každou třetí ženu, která s tím navštíví gynekologickou ordinaci. Jde o zánět, za jehož propuknutí nese vinu mnoho faktorů. Nejčastější bývá způsoben přemnožením kvasinek. Tomu lze ale předejít i úpravou jídelníčku.

Nekončící svědění, pálení, někdy i bolest. To je důvod, proč 20 – 40 % žen navštíví svého gynekologa. Jde o gynekologické záněty, které lze rozdělit do tří skupin, podle toho, čím jsou způsobeny. Asi nejčastěji za tyto nepříjemnosti můžou kvasinky, dále jsou to viry a bakterie.

Kvasinkám se nejlépe daří v teplém a vlhkém prostředí, kde se můžou dobře množit. Původcem této choroby je bakterie se jménem Candida albicans. Některé ženy jsou na záněty mnohem náchylnější, proto stačí některý z níže zmíněný aspektů pouze lehce podcenit a problém je na světě.

Kvasinková infekce může být skutečně nepříjemná.
Autor: Shutterstock.com
Pokud propukne kvasinkový zánět, s největší pravděpodobností se projeví svěděním a pálením, neobvyklým výtokem. Stejně tak k tomuto zánětu dochází nejčastěji u zevnějších rodidel a v pochvě. Proto může docházet k zarudnutí a otoku, kvůli čemuž může být bolestivý pohlavní styk.

Nepřeháníte to s hygienou?

Obdobím, kdy je riziko kvasinkových infekcí neboli mykóz nejčastější, je léto. Infekci totiž může rozjet koupání se jak v chlorované vodě, tak i v rybníce zamořeném sinicemi. Některé ženy se po několika zánětech těmto letním radovánkám raději vyhýbají. Existují ale i jiné spouštěče, které zánět rozjedou.

Ačkoliv to zní paradoxně, za některé kvasinky může i přehnaná hygiena, spojena s alergickou reakcí na některou ze složky mýdel. Při koupání by se žena měla věnovat pouze mytí vnějších částí rodidel. Některá mýdla mohou zničit laktobacily, které chrání právě před vznikem infekce. Jejich úkolem je totiž udržovat přirozenou kyselost.

Dalšími příčinami vzniku gynekologického zániku můžou být také aspekty některé z neřestí, kterým nedokážeme odolat, jako sladkosti, střídání sexuálních partnerů, nebo nošení krajkových kalhotek. Dalšími viníky mohou být v některých případech také antibiotika, či antikoncepce.

Sladkosti, a jiné druhy potravin, zvláště ty, které už kvasinky obsahují, ovlivňují hodnotu některých látek v krvi, které podporují množení kvasinek v těle. „Při metabolizmu - štěpení cukrů, dochází k produkci kyselin a tudíž ke snižování pH v pochvě, což podporuje další množení a růst kvasinek a způsobuje vychýlení velmi citlivého poševního prostředí z rovnováhy,“ říká gynekolog Richard Sabol. 

Jestliže trpíte kvasinkovými infekcemi, neměla byste nosit kalhotky.
Autor: Shutterstock.com

 

Hlavně být psychicky v pohodě

Co se týče sexuálních partnerů, pokud má žena tendence je střídat, měla by používat jako ochranu kondom, pokud nechce volný čas trávit na gynekologickém křesle s palčivými bolestmi. Pouhá antikoncepce logicky nestačí, navíc i ona může vést ke zvýšení kvasinek v prostředí dámských genitálií. Stejně tak by si měly sexuálně aktivní ženy dávat pozor při orálním sexu. Pokud si partner před tím nevypláchne pusu vodou, mohou se do vaginálního prostředí dostat bakterie, jež má partner v ústech.

U některých žen slýcháme, jak si neustále stěžují na zánět. Mají ho pomalu stejně pravidelně jako menstruaci. Jako prevenci se raději už ani nekoupají na veřejných koupalištích, sladkému se vyhýbají obloukem a svého jediného partnera se drží jak klíště a nepodvedly by ho ani ve snu. Přesto se zánětů nemohou zbavit.

Za gynekologické záněty může i stres a psychická nepohoda.
Autor: Profimedia.cz
Často jde ale o ženy, které mají jiné problémy, většinou osobního nebo pracovního rázu. Pokud není dáma v psychické pohodě a žije v permanentním stresu, je jasné, že se s ní záněty nikdy nerozloučí. Nepohoda totiž snižuje celkově naši imunitu, takže jsme pak náchylnější k různým chorobám, mimo jiné i k přemnožení kvasinek.

Zapomeňte vejce, dejte si česnek! 

...
Autor: Shutterstock

Jakmile na sobě žena pocítí některé z příznaků případného zánětu, měla by ihned navštívit lékaře a tzv. nepřecházet to. „Může dojít k rozvoji chronického zánětu anebo recidivující formy onemocnění, která je velmi obtěžující a ne zřídka bývá velmi úporná. Takto postižená žena by měla vyhledat gynekologa a původce infekce by měl být přesně identifikován, léčba by měla být razantnější a cílená,“ varuje Sabol.

Pacientka musí ze svého jídelníčku vyškrtnout všechna jídla, která podporují tvorbu kvasinek. Jsou to například vejce, mléko, cukr, bílá mouka. Naopak strašákem těchto našich nepřátel jsou česnek, ředkvičky nebo rukola. V každém případě je ale léčba vždy komplexní a vyžaduje pevnou vůli a spolupráci pacientky. „ V krajních situacích se používají i autovakcíny, které jsou připraveny "na míru" pro danou pacientku a které mají za úkol podpořit imunitní systém v boji proti dané kvasince,“ uzavírá gynekolog.