Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak předejít cukrovce i rakovině? Stačí chodit k doktorovi!

Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky? Ne? V tom případě byste měla začít. Můžou vám zachránit život.
7. srpna 2014 | 06:00

Většina z nás na to nedbá, ačkoliv na tom může záviset náš život. Jediné preventivní prohlídky, které většinou absolvujeme, jsou ty stomatologické a gynekologické. Často ani ty ne... Každá žena, bez rozdílu věku, by měla navštívit lékařskou ordinaci přibližně sedmkrát do roka, pokaždé samozřejmě odborníka na něco jiného.

Češi drží jedno smutné světové prvenství, a to v rakovině tlustého střeva. S ohledem na počet obyvatel, u nás žije nejvíce lidí nemocných touto chorobou. Často se o ní dozví až v pokročilém stádiu, když je léčba složitější. Tím samozřejmě klesá i naděje na úplné uzdravení. Přitom kdyby pacienti šli na preventivní prohlídku včas, velmi by jim to pomohlo. Na kontrolu krve ve stolici mají lidé nad padesát let zdarma nárok jednou za dva roky. Stejně jako na spousty jiných vyšetření.

Hýčkejme si svá těla!
Samovyšetření prsu trvá pár minut, ale může vám zachránit život.
Autor: profimedia.cz

Jen co se nám začnou plašit hormony a dovršíme patnáctého roku života, měly bychom začít chodit na preventivní prohlídky k ženskému lékaři. Doktor při kontrole bere v potaz to, kolik je pacientce let a zda (a jak moc) je sexuálně aktivní. Provádí tzv. cytologii, kdy odebere vzorek děložního čípku a pošle ho na rozbor. Tím hlídá možnost bujení rakoviny děložního čípku. Jde o jeden z nejzávažnějších karcinomů, které postihují ženy. A bohužel na něj také často umírají.

Gynekolog by nás měl také naučit, jak správně provádět samovyšetření prsou. Na mamograf mají totiž ženy nárok až od pětačtyřicátého roku života, a to pak jednou za dva roky. Ovšem pokud má pacientka v rodinné anamnéze rakovinu prsou, nebo je ovlivněna jinými rizikovými faktory, dělá se první vyšetření už v osmnácti letech. Od osmnácti let by žena měla každý rok podstupovat také screening karcinomu děložního hrdla.

Vyšetření moči a krve odhalí diabetes

Žena vtrhla do ordinace s klackem schovaným pod kabátem
Autor: profimedia.cz

Kdy jste naposled byla na preventivní prohlídce u praktického lékaře? Už je to pár (desítek) let? A víte, že právě on může z vyšetření krve nebo moči odhalit zvýšenou hladinu cukru, což může odkazovat na případnou cukrovku? Rovnou také zkontroluje, jestli moč neobsahuje krev, bílkoviny, nebo třeba bilirubin. Bílkoviny ukazují na onemocnění ledvin, či nějaký zánět, bilirubin zase na ucpání žlučových cest. 

Při vyšetření moči bude mít také lékař dostatečné povědomí o vnitřním stavu vašeho těla, o případné infekci močových cest, či močových kamenech, nebo na špatnou výživu. Toto vyšetření je skutečně důležité, často odkazuje na choroby, které na sobě pozorujeme až ve chvíli, kdy se dostanou do akutního stádia.

Obvodní lékař také provádí vyšetření hladiny cholesterolu a tuku v krvi. To není nutné dělat na každé prevenci. První bývá v osmnácti letech a pak až ve třiceti a v následných desetiletých intervalech. Od čtyřicátého roka života také průběžně kontroluje hladinu cukru v krvi. Jestliže je vám čtyřicet, začněte si hledat také svého kardiologa, ke kterému budete hodit jednou za čtyři roky na EKG.

Pokud si chcete pohlídat zdraví i svého partnera, posílejte ho na stejné prohlídky, na které chodíte vy. Mimo těch gynekologických, samozřejmě. Muži by po padesátce měli asbsolvovat vyšetření prostaty.