Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co se děje v těle, když vypijete limonádu? Chemická válka!

Slazené nápoje jsou pro naše tělo skutečně nebezpečné. Přečtěte si, co s námi dělá limonáda během první hodiny od konzumace.
6. srpna 2014 | 06:00

Na venek hasí žízeň, ale uvnitř těla rozpoutá chemickou válku. Přesně to se odehrává v našem organismu po vypití slazené limonády. Podle vědců může pravidelné pití těchto nápojů způsobit i dnu či rakovinu.

Podle některých vědeckých studií může konzumace slazených nápojů vést k nemoci dna. Jiné zase tvrdí, že nadměrné pití limonád způsobuje v některých případech vznik rakoviny. O tom, co složky obsažené v těchto nápojích působí v lidském těle, bychom tedy měli vědět více. Například to, že časté pití může mít neblahý vliv na ledviny. Až příště v obchodě sáhnete po lahvi se slazenou limonádou, uvědomte si, že ohrožujete své zdraví! Podívejte se, co se ve vašem těle děje po jejím vypití.

Prvních deset minut
Doporučená denní dávka cukru je deset lžiček.
Autor: Shutterstock.com

Právě na vás zaútočilo deset lžiček cukru. (Což představuje 100 % doporučené denní dávky.) Člověk se ale necítí být nijak přeslazen. Bílý jed, který se do nápojů přidává ve formě rafinovaného cukru, totiž tlumí kyselina fosforečná. Zkuste sníst deset kostek cukru, budete mít slepenou pusu mnohem více, než po vypití půllitru limonády. A to jen díky oné kyselině fosforečné.

Po dvaceti minutách

Cukr tu hraje opět hlavní roli. Vzroste totiž jeho hladina v krvi, což následně zvýší produkci inzulinu. Pár deci slazeného nápoje tak úplně zbytečně zaměstná i ledviny. Ty zpracovávají některé škodlivé látky, které do těla dostáváme. Mimo jiné právě i ty, které se nacházejí ve slazených nápojích.

Po pětačtyřiceti minutách

Tělo začne produkovat dopamin, který stimuluje určitou část mozku a navozuje příjemné pocity. Mimochodem, na hodně podobném, ne-li stejném principu funguje i heroin.

Po šedesáti minutách

Kyselina fosforečná na sebe naváže vápník, hořčík a zinek, které mají chránit naše střeva a udržovat správnou funkci metabolismu. Nadměrná dávka cukru a umělých sladidel má na svědomí také to, že je močí vylučován z těla vápník. Ten přitom chrání naše kosti, udržuje chemickou rovnováhu, reguluje srdeční činnost a mimo jiného je také nepostradatelný pro mechanismus srážení a ředění krve.

perlivý nápoj
Autor: Profimedia.cz

Jestliže slazený nápoj obsahoval kofein, pravděpodobně se vám už bude chtít jít na záchod. Bohužel spolu s močí se vyloučí nejen voda, ale i výše zmíněný vápník, hořčík a zinek. Tyto látky by si jinak pro sebe vzaly kosti, pro které jsou důležité.

Zhruba po hodině také začne klesat hladina cukru v krvi, takže se možná budete cítit unaveni, podrážděni, nebo zpomaleni. Také jste ze sebe dostali všechnu vodu, která byla v oné vypité lahvi před hodinou. Ale bohužel spolu s ní ve vašem těle nezůstaly ani živiny, které jsou důležité pro správný růst kostí a zubů.