Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Záhadná nemoc PFAPA! Děti trápí vysoká horečka, která trvá až šest dní

Opakované horečky mohou být příznakem syndromu, který se označuje jako PFAPA. Mohou se bez vysvětlení objevovat každých pár týdnů.
5. srpna 2014 | 06:00

Jakmile dítěti stoupá horečka, rodiče už jen čekají, jaká nemoc se z toho vyvine. Bude to tentokrát angína, zánět průdušek nebo snad neštovice? Existuje přitom zdravotní potíž, jejímž hlavním a někdy jediným příznakem je právě horečka. Lékaři nemoc znají teprve dvě desetiletí, pojmenovali ji PFAPA a rodiče utěšují tím, že z ní dítě většinou do deseti let vyroste. Navíc není pro potomka nijak nebezpečná. Může se však mnohokrát opakovat, přičemž průběh není vždy úplně lehký, protože dítě může být nemocí hodně vyčerpáno. 

Dovedete si představit dětskou chorobu, která o sobě dává vědět vysokými horečkami, ale nezpůsobuje ji žádný virus nebo bakterie? Chorobu, která nejspíš souvisí s nastavením imunitního systému a umí život rodiny zásadně ovlivňovat po dobu mnoha let, protože se nikdy nedá dopředu odhadnout, kdy se horečky zase přihlásí.

Tak v tom případě jste se pokusili vžít do situace rodičů, jejichž dítě trápí potíž zvaná PFAPA, jejíž název se do češtiny někdy překládá jako periodická horečka. Ataka nemoci obvykle trvá tři až šest dní, během nichž se dítě cítí poměrně nemocně, takže mu není dobře, nechce jíst ani pít. Vzhledem k tomu, že vysoká horečka tělo vyčerpává sama o sobě, beztak by mělo být v klidu. 

Kromě horečky se mohou objevit puchýřky v ústech, zvětšené uzliny a zánět nosohltanu. Dítě si většinou stěžuje alespoň na jednu z těchto potíží. Někdy se mohou přidat i bolesti kloubů, podobné těm u viróz, ačkoli nikoho jiného v okolí tyto potíže netrápí. Horečka u PFAPA navíc většinou nastupuje náhle, z plného zdraví.

Lékaři musí vyloučit závažná onemocnění

"Když jsme se dozvěděli, že naše dítě trpí PFAPA, vlastně se nám ulevilo," přiznává osmatřicetiletá Magdalena ze středních Čech. Do té doby totiž lékaři občas mluvili o tom, že opakující se horečky jejich čtyřleté dcery mohou být projevem nějaké celkového závažného onemocnění, což se naštěstí nepotvrdilo. Spousta vyšetření, která postupně vylučují různé jiné nemoci, jsou v podstatě jediným způsobem, jak dospět k diagnóze PFAPA. 

Neznamenalo to však celkovou úlevu, protože holčička měla ataku nemoci někdy i třikrát do měsíce, takže nemohla chodit do školky. Podobně se nedaly plánovat ani rodinné dovolené, které se musí zamlouvat dlouho dopředu. Rodina sice díky pojištění dostala peníze třeba za objednaný pobyt v Chorvatsku, ale všichni se těšili a nakonec byli zklamaní. 

Do budoucna se tak rodiče dívky utěšují především tím, že s věkem dětí většinou nemoc slábne a po osmém desátém roce většinou vymizí úplně. Navíc přes své časté opakování se nijak neohrožuje ani nezpomaluje vývoj dítěte.

Léčí se jen příznaky, někdy jsou potřeba kortikoidy

Zkratka PFAPA pochází z angličtiny, kdy první dvě písmena - PF - označují periodic fever čili periodickou opakující se horečku. Další písmena jsou odvozena od dalších možných projevů, jako jsou třeba zmíněné puchýřky v ústech. Odborníci potíže krom označení PFAPA někdy uvádějí také pod jménem Marshallův syndrom. Nemoc rozhodně není nakažlivá. 

Bohužel však také není k mání žádný lék, který by dokázal dítěti ulevit. Jediným způsobem, který jakž takž funguje, tak je srážení horečky pomocí antipyretik, kombinovat lze ta obsahující ibuprofen s paracetamolovými. 

Když se ani tak nedaří horečku srazit alespoň na rozumných osmatřicet, je někdy potřeba dítěti krátkodobě nasadit kortikoidy, aby ho vysoká teplota pohybující se kolem čtyřicítky zbytečně nevysílila. Naopak nemá smysl požadovat nasazení antibiotik, protože ta zabírají jen na bakteriální infekce. Ukazuje se nicméně, že potíže může někdy zlepšit odstranění krčních mandlí.