Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nemáte boreliózu? Jak ji poznat? Není to snadné!

2. června 2022 | 06:00

Borelióza je nejčastější klíštětem přenášená nemoc, která nejvíce ohrožuje malé děti a starší lidi. Typickým příznakem onemocnění bývá červená skvrna v místě přisátí klíštěte, ta se ale v mnoha případech vůbec neobjeví. Prozradíme vám, jak boreliózu poznat a kde se nechat spolehlivě otestovat.

Lymeská borelióza (LB) je závažné onemocnění, jehož přenašečem je klíště obecné, vyskytující se obvykle v lesích, ve vysoké trávě a nízkých keřích. Infikované klíště přenáší do těla hostitele bakterie rodu Borrelia, které spouští v těle zánětlivou reakci už několik hodin po přisátí. Průběh nemoci je však velmi individuální a často i bez vnějších projevů. Na co byste si tedy měli dát pozor?

Červená skvrna na kůži není jediným příznakem

Rané stadium boreliózy se nejčastěji projevuje typickou červenou skvrnou s bílým středem v místě přisátí klíštěte. Někdy se může přidat i únava, nevolnost nebo bolest hlavy. Rozhodně však nelze spoléhat na to, že absence této skvrny nebo její postupné vymizení znamená, že boreliózu nemáte. Infekce se může šířit i bez tohoto symptomu a v dalším stádiu nemoci mohou být napadány klouby, nervový systém, mozek a srdce.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu RNDr. Kateřina Kybicová Ph.D. vysvětluje: „Většinou lidé spoléhají, že při infekci LB se jim v místě přisátí klíštěte vytvoří červená skvrna, která se postupně zvětšuje. V mnoha případech ale onemocnění probíhá bez kožních projevů, skvrna se vůbec nevytvoří a objeví se jiné příznaky, jako zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, otoky a zánět velkých kloubů či neurologické příznaky jako ochrnutí lícního nervu. V každém z těchto případů doporučujeme navštívit lékaře, ať už praktického nebo přímo odborného lékaře jako dermatologa nebo neurologa. Pouze ti dokáží zhodnotit závažnost příznaků nemoci a vybrat ty správné laboratorní testy, které mohou k prokázání nemoci přispět.“

Neléčená borelióza může mít dlouhodobé následky

Pokud se borelióza dlouhou dobu neléčí, může dojít k rozsáhlému poškození periferních nervů, kloubů a kůže. Kožní projevy se vyskytují ve všech fázích onemocnění - kromě skvrny na kůži v místě přisátí klíštěte se později může objevit také Borreliový lymfocytom projevující se tvorbou modročervených uzlíků. U dětí bychom je našli nejčastěji na ušním lalůčku, u dospělých pak na prsní bradavce.

Borelióza může rovněž způsobit postižení kloubů a artritidu neboli bolestivý kloubní zánět. Pokud bakterie proniknou do nervového systému, propuká onemocnění zvané neuroborelióza, jehož projevy jsou např. obrna lícního nervu, poškození zraku nebo vznik. tzv. Bannwarthova syndromu. Ten doprovází hlavně bolest hlavy a krční páteře.

Testování nechte raději na odbornících

Zpozorovali jste na sobě některé příznaky a potřebujete spolehlivou odpověď, zda se opravdu jedná o boreliózu? Testy můžete zakoupit v lékárně a jejich cena se pohybuje přibližně od tří set korun. Odborníci se však shodují, že domácí samotesty, které jsou dostupné na trhu, nejsou dostatečně spolehlivé a často vykazují falešně negativní výsledek. Při podezření na boreliózu tedy dejte přednost návštěvě lékaře nebo odborné laboratoře. U nejčastějšího projevu onemocnění, kterým je vytvoření červené skvrny na těle, v mnoha případech nedojde k tvorbě protilátek v krvi a diagnóza tedy závisí především na lékařském posouzení kožního projevu.

Za jak dlouho provést test na boreliózu a jak probíhá

V dalších případech lymeské boreliózy jsou již přítomny protilátky v krvi a je tedy doporučen odběr a sérologické testy z krve, kloubní tekutiny nebo mozkomíšního moku. „Pro zjištění protilátek v krvi (či jiné tekutině) pacienta se používá takzvané dvoustupňové testování (postupně dvěma sadami testů). Těmito testy se vyhodnocuje přítomnost protilátek, nikoliv infekce samotné. Obecně mají testy význam nejdříve 4 až 6 týdnů po přisátí klíštěte, aby se mezitím stihly v těle vytvořit protilátky. Přesný postup ovšem stanoví lékař podle stavu pacienta a na základě příznaků a obtíží,“ upozorňuje doktorka Kybicová a doplňuje: „V některých případech hrozí ale i falešně negativní výsledek, tedy pacient může být nakažen, ale test vyjde negativní. Stává se to například, pokud krevní vyšetření bylo příliš brzy po přisátí klíštěte a tělo ještě nevytvořilo protilátky, na které diagnostika reaguje, a také například ve chvíli, kdy imunitní systém vůbec nezareaguje tvorbou protilátek a opět tedy krevní testy borreliózu nemohou potvrdit.“

Chránit se před klíšťaty je důležité

V současnosti není k dispozici vakcína na boreliózu, proto nejúčinnější prevencí proti onemocnění je nošení vhodného oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a používání repelentu. Obrana proti klíšťatům se může opravdu vyplatit. Po každé návštěvě přírody důkladně prohlédněte své tělo a v případě, že klíště objevíte, co nejrychleji jej odstraňte a místo pečlivě vydezinfikujte. Pokud se v následujících dnech nebo týdnech projeví příznaky onemocnění, je nutné zahájit léčbu podáním antibiotik.

TIP NA VIDEO: Kolik hodin máte na odstranění klíštěte, aniž byste se nakazili boreliózou?
 

 

 

 

 

 

Autor: Karolína Tomášková