Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Toužíte po krásném úsměvu? Pozor na tyto potraviny!

Víte, že existuje celá řada potravin, které mohou ohrozit váš krásný úsměv?
27. července 2014 | 06:00

Chlazená cola, kavé frappé, víno. Že právě tyhle nápoje a k nim třeba oříšky a chipsy, patří mezi vaše hity léta? Pozor na ně: dokážou vám zničit zuby!

Pochopitelně, že to nemusí být tak vážně, ale lepší být připravena než zaskočena, ne? A pokud si chcete zachovat zdravý a i hezký úsměv a vyhnout se návštěvám na zubařském křesle, jděte na to chytře.

Mějte přehled o tom, jaké potraviny a nápoje vám mohou narušit zubní sklovinu a způsobit časem nejen estetické, ale i zdravotní potíže.

Které to jsou?

Podle zubařů a dentálních hygienistek známá coca-cola, ale také sladké limonády, šťávy, džusy, dětská „pitíčka“ nebo jakýkoli sladký nápoj s brčkem, kyselé ovoce (ananas, pomeranč, citron a jiné), banány, chipsy, karamely, turecký med, tmavé pečivo, oříšky...

Tipy, co vám pomohou

Zkrátka velké množství kyselého a sladkého je potíž. Ne, že byste se jim měly vyhýbat obloukem, ale stačí vědět, jak na ně. „Pokud zkonzumujete větší množství kyselých potravin či nápojů, je lepší půl hodiny poté nečistit zuby,“ radí dentální hygienistka Lucie Hronková.

Čištění zubů po jídle může vést k citlivým zubům či odhaleným krčkům. „Dejte sklovině čas, aby svůj naleptaný povrch opět zpevnila,“ upozorňuje s tím, že o to se postarají především sliny.

Nejvíc funguje voda

Množství slin můžete zvýšit žvýkačkou či bonbonem bez cukru nebo kyselé prostředí v ústech naředit tím, že se napijete vody nebo si je vypláchnete ústní vodou. I proto odborníci doporučují si ke všem pochutinám, kávě, vínu dávat právě sklenici vody.

A například k červenému vínu jako protipól dobře funguje sýr, zásadité prostředí se s kyselým tam vyrovná, a vaše zuby nebudou v ohrožení. Co na tuhle kombinaci ale řekne vaše postava už je kapitola zase jiná...

Sledujte i ty dětské

Opatrní buďte i při výběru nápojů a dobrot pro své potomky. „U malých dětí je problém pití sladkých nápojů a jedení sladkostí,“ říká MUDr. Jana Vopěnská. Zakazovat však něco jako je cukrová vata nebo zmrzlina je zbytečné. Spíše proto radí volit lepší pití.

Za nejvíce škodlivé považují odborníci dětská pitíčka: „Mají speciální uzávěr s brčkem či zúženým špuntem, přes který nápoj prochází pomaleji, takže jsou zuby nežádoucímu prostředí vystaveny déle,“ shodují se dentální hygienistky a doplňují, že podobný vliv má i u dospělých pití přes brčko nebo zvyk usrkávání neředěných ovocných šťáv v průběhu
celého dne. Pomoci dětem také může vaše kontrola, jak si čistí chrup, a vždy ho dočistit.

Autor: bla