Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bolí vás záda? Paracetamol vám nepomůže!

Paracetamol není nejúčinnějším lékem proti bolesti zad.
25. července 2014 | 11:00

Paracetamol je účinný lék proti bolesti bez protizánětlivých účinků. Lékaři jej doporučují při akutních bolestech zad, nyní však australští vědci provedli výzkum, který dokazuje, že na tuto bolest je analgetikum téměř neúčinné. 

Aplikace paracetamolu nemá takový vliv na snížení bolesti zad, jak se doteď myslelo. Jde o první pomoc, kterou lékaři při těchto obtížích doporučují. Účinky tlumící bolest jsou však na tu v zádech krátké.

Několikrát za život postihne bolest zad dva z pěti lidí a ve většině případů je tato bolest způsobena špatným držením těla. Téměř vždy ale tato bolest odezní přibližně po třech měsících pravidelného užívání léků na bolest.

Nejúčinnější je placebo

Lékaři obvykle předepisují paracetamol jako univerzální první pomoc při bolesti, ale podle australských lékařů nikdy nebylo vědecky potvrzeno, že paracetamol bolavá záda skutečně uvolňuje. Výzkumu se zúčastnilo 1 652 pacientů s akutními bolestmi zad. Následně byli rozděleni do tří skupin.

Co vše nám v práci škodí?
Autor: profimedia

První skupina dostávala po celý týden třikrát denně 3 990 mg paracetamolu, druhá 4 000 mg pouze při akutních bolestech a třetí skupině pacientů bylo poskytováno placebo. Rozdíly v délce léčby byly minimální. Zatímco lidé, kteří dostávali placebo, si na bolesti přestali stěžovat po 16ti dnech, zbylé dvě skupiny trpěli ještě o dva dny déle.

Vyléčí bolavé zuby

Při výzkumu bylo také zjištěno, že paracetamol nemá přímý vliv na rychlé odstranění bolesti ani na kvalitu spánku. Největší účinek zaznamenali při akutní bolesti zubů nebo pooperačních bolestech. Výsledek výzkumu je tedy takový, že se musíme zamyslet nad tím, jaké léky předepisovat na bolest zad a také odhalit příčinu, proč paracetamol působí na bolest v jiných částech těla a ne na zádech.

Holandští vědci však nejsou tolik skeptičtí. Dle nich je předčasné dělat takovéto ukvapené závěry a s radikální změnou léčby by měli lékaři ještě vyčkat a provést více zevrubných výzkumů. Paracetamol brání vzniku prostaglandinů, které způsobují onu bolest. Léčivou látku naleznete například v Paralenu.

Autor: maš