Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhadný syndrom ústa - ruka - noha! Jaké nemoci dětem v létě hrozí?

  • Pokud letní nachlazení trvá více než tři dny nebo se přidá herečka, vezměte dítě k lékaři
    23. července 2014 | 06:00

    Zatímco na letní nachlazení zabere trocha klidu a lék na kašel či chrapot spolu s obkladem krku, pořádná angína se neobejde bez antibiotik podobně jako nebezpečná meningitida, číhající zejména na dospívající. Víte, jaké jsou příznaky běžných i méně častých letních infekcí, které hrozí vašim dětem? Poznáte od sebe virovou a bakteriální angínu? Čtěte, kdy se dají zdravotní problémy zvládnout doma a kdy je potřeba vyrazit s dítětem k lékaři? Poradíme vám. 

  • Syndrom ústa - ruka - noha aneb svědivé letní trápení

    Autor: profimedia.cz
    Možná jste o téhle chorobě nikdy neslyšeli, ale lékaři ji poslední dobou diagnostikují čím dál častěji. Naštěstí podle nich nejde o nic vážného, jen o jednu z několika typických dětských nemocí, které postihují především batolata a předškoláky. 

     

    Řeč je o chorobě, pro kterou ani lékaři nemají jiný název než syndrom ústa - ruka - noha. Projevuje se malými puchýřky na těchto partiích těla. Naštěstí sama odezní během týdne až deseti dní, aniž by bylo potřeba ji léčit.  

     

    Šíří se především v létě a to buď kapénkami nebo prostřednictvím špinavých rukou, které si dítě špatně umyje po použití toalety. 

     

    Příznaky: puchýřky v ústech a na dlaních a ploskách nohou, vyrážka může svědit, někdy se objevuje mírná horečka nebo bolest břicha  

     

    Léčba: přímo na nemoc nic není, tlumí se svědění pomocí antihistaminik nebo krémů na vyrážku, jako je například tekutý pudr, dítě by nemělo chodit na sluníčko

     

  • Bakteriální angína se musí léčit antibiotika kvůli následným komplikacím

     

    Autor: Shutterstock.com
    U klasické angíny to bez antibiotik nepůjde. Na druhou stranu, nemusíte šílet, pokud díte onemocní například v neděli na chatě, stačí, když s ním k lékaři dojdete až v pondělí po návratu - antibiotika se totiž u téhle choroby podávají především kvůli následným komplikacím, které by mohly postihnout například srdce či ledviny. Při pár hodinách z prodlení určitě nic takového nehrozí. 

     

    Výjimkou je spálová angína, projevující se krom silné bolesti v krku také vyrážkou a teplotami přesahujícími čtyřicítku, tady je na místě případně cesta na pohotovost. 

     

    Běžná bakteriální angína mívá většinou mírnější průběh, i když nateklé mandle mohou také hodně bolet a ztěžovat polykání. Pokud si lékař není jistý, zda jde skutečně o angínu, měl by provést výtěr z krku a antibiotika nasadit až po potvrzené infekci, způsobené například bakterií streptokokem. Lze provést i CRP vyšetření z vzorku krve odebraného z prstu dítěte nebo jednoduchý streptest, obojí přímo v ordinaci, ale ne všichni lékaři to nabízejí. 

     

    Obávaná zmrzlina sama o sobě angínu nevyvolá, ale může přispět k rozvoji choroby, pokud mělo dítě oslabenou imunitu.  

     

    Typické příznaky: vysoká horečka, zvětšené uzliny, silná bolest v krku, bolest břicha a hlavy, celková schvácenost  

     

    Léčba: antibiotika, většinou stačí penicilin, obklady krku, jedeen až dva týdny na lůžku, léky na bolest a horečku

     

  • U herpetické angíny se tlumí příznaky, někdy je však potřeba infúze kvůli dehydrataci

     

    Autor: profimedia.cz
    Herpetická angína má podobné příznaky jako angína, je například také hodně bolestivá a nemocné dítě proto odmítá jíst a pít. Při pohledu do úst a krku však nejsou ani tak vidět červené zvětšené mandle jako spíš puchýřky na patře, případně jinde. Způsobuje je původce choroby, herpetický virus, na který nezabírají antibiotika, je proto zbytečné se jich v tomto případě vyžadovat. Chcete-li mít jistotu, nechte dítěti provést CRP vyšetření z kapky krve z prstu, nízké hodnoty v tomto případě dokládají, že skutečně nejde o bakteriální infekci.  

     

    Dítě by měl v každém případě vidět lékař, protože u herpetické angíny hrozí kvůli odmítání tekutin dehydratace a při delším odmítání jídla také hubnutí, dítě tak může skončit na kapačkách v nemocnici. 

     

    Typické příznaky: bolest v krku, puchýřky na patře, horečka přes 39 stupňů Celsia 

     

    Léčba: tlumí se příznaky, tedy zejména bolest v krku, sráží se horečka, důležitý je klid, ale dítě nemusí nutně ležet 

     

  • Běžné letní nachlazení se také projevuje bolestí v krku, ale většinou stačí obklady nebo pastilky

     

    Autor: profimedia.cz
    Mnoho lidí v létě občas zabolí v krku, stačí, když například střídají horké ulice a klimatizované prostředí - u většiny z nich z toho naštěstí žádná nemoc nebývá a platí to i pro děti. 

     

    Pokud však bolest trvá a případně se přidávají další příznaky, je na místě vyloučit bakteriální angínu, protože ta se někdy může vyvíjet netypicky pomalu. Váháte-li, raději vezměte dítě k doktorovi, zvláště pokud má například teplotu. 

     

    Když si však dítě jinak na nic nestěžuje, je při chuti a pouze ho trochu trápí krk, většinou půjde pouze o nachlazení, které není třeba nějak zásadně řešit, ačkoli dva tři dny klidu doma mohou malému pacientovi prospět.  

     

    Příznaky: rýma, mírný kašel, bolest nebo škrábání v krku, někdy slabá bolest kloubů a svalů

     

    Léčba: pastilky na bolest v krku, bylinkové čaje, obklady krku

     

    Mimochodem, škrábání v krku nemusí být projevem infekce nebo nachlazení, ale může tak o sobě poprvé dát vědět alergie. Například po požití nějakého ovoce nebo exotického jídla. V tom případě je záhodno nasadit antihistaminika a potravině se pro příště vyhýbat. 

  • Pozor na meningokoka, hrozí nejmenším dětem i dospívajícím, kteří protančí noc

     

    Autor: profimedia.cz
    Život ohrožující, ale naštěstí dost vzácné je další onemocnění, které se rovněž může objevit v létě - obávaná meningokoková infekce. Nejčastěji postihuje batolata a pak dospívající starší patnácti let. 

    Při nemoci se bakterie rychle šíří tělem, pronikají do všech orgánů a mohou způsobit jejich selhání. Ohrožení jsou například dospívající, kteří přes den dřou na brigádách a v noci holduji alkoholu nebo diskotékám, protože oslabený organismus je pro meningokoka snazším cílem. 

    Při podezření na meningitidu je třeba volat záchranku. 

    Příznaky: typický je prudký nástup z plného zdraví, často během několika hodin, nemoc se projevuje zvracením, průjmem, bolestí hlavy, zmateností, tuhnutím šíje, typické jsou drobné krevní podlitiny

     

    Léčba: nutná je hospitalizace a nasazení silných antibiotik, proti některým typům meningokoka se dá očkovat

Klíčová slova:  dítě, angína, léto, infekce, léčba, lékař, děti, zdraví
Diskuse ke článku
.