Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Překvapivé zjištění vědců: nezralé banány brání rakovině, voda bolesti

Banány obsahují velké množství rezistentního škrobu - nového typu vlákniny.
16. července 2014 | 12:20

Snažíte se jíst tak, abyste byli zdraví, štíhlí a plní energie? Podle nejnovějších zahraničních lékařských studií byste do svého jídelníčku měli zařadit potraviny, o které jste do teď možná ani nezavadili pohledem. Například nezralé banány.

Rodney Bilton, profesor liverpoolské univerzity, strávil 15 let svého profesního života výzkumem, jaké potraviny konzumovat, aby měly vliv nejen na vaši linii, ale současně také na zdraví vašeho organismu. K jakým závěrům dospěl?

Jezte nezralé banány

Zelené banány, podobně jako celozrnná mouka, syrové brambory nebo zelenina, obsahují velké množství rezistentního škrobu. O tom se v poslední době mluví jako o novém typu vlákniny, protože má schopnost unikat trávení v tenkém střevě a rovnou vstupuje do střeva tlustého. Má tak pozitivní vliv na činnost vylučovacího traktu, také proto, že je živnou půdou pro střevní bakterie a snižuje střevní PH.

Konkrétně to znamená, že výrazně napomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, ve kterém si Česká republika neustále drží své smutné prvenství. Kromě toho také potraviny s vysokým obsahem rezistentních škrobů snižují hladinu cukru v krvi, a proto jsou vhodné při léčbě obezity, nadváhy a cukrovky druhého typu.

Naprostou superpotravinou jsou pak v tomto ohledu nezralé banány. Platí zde jednoduché pravidlo: čím zelenější banán je, tím vyšší množství rezistentního škrobu obsahuje. A zatímco v západním světě běžně zkonzumujeme mezi třemi a sedmi gramy rezistentního škrobu, ideální objem pro správnou činnost vylučovacího ústrojí je rovných dvacet gramů. Máme tedy co dohánět.

Skoncujte s bramborovou kaší

Snížit příjem cukru, aby se v organismu neukládal v podobě tuku, je jedním ze základních dietologických pravidel. Zatímco vyloučit slazené nápoje, cukrovinky a jiné potraviny, zjevně obsahující vysoké množství cukru, je naprostou samozřejmostí, méně známý je fakt, že nezáleží pouze na tom, jaké potraviny konzumujeme, ale také na způsobu jejich přípravy.

Například o 25 procent více cukru do sebe dostanete v momentě, kdy se rozhodnete dát si místo vařených brambor brambory šťouchané. Brambory totiž obsahují velká zrnka škrobu. S každou úpravou pak u určitého množství těchto zrnek dochází k narušení membrány, která je obklopuje a takto uvolněný škrob se změní na cukr. Čím větší úpravou pak brambory prochází, tím více cukru z nich konzumujete.

Stejné pravidlo pak platí i v případě ovoce. Sníte-li jablko celé, hladina vašeho krevního cukru se zvýší podstatně méně, než kdybyste si jej dali ve formě jablečného pyré. Naprostým zabijákem je pak v tomto ohledu jablečný fresh.

V neposlední řadě záleží také na množství vody, ve kterém potraviny vaříte. Na čím menší kousky brambory nakrájíte a čím více vody do sebe během vaření absorbují, tím snazší je jejich trávení a tím více vám zvýší hladinu krevního cukru. Jednoduše řečeno je nejvhodnější formou úpravy brambor je jejich pečení, nebo vaření ve slupce v malém množství vody.

Bolí vás záda? Pijte vodu

Je to neuvěřitelné, ale až 75% celkové populace západního světa trpí chronickou dehydratací. Nedostatek vody v organismu pak nemá vliv jen na to, že nemůžete zhubnout, ale také na bolesti vašich zad. Nejnovější vědecké studie pak  prokázaly, že budete-li pravidelně pít alespoň tři litry vody denně, sníží se bolesti vašich zad a kloubů až o 80%.

Kromě toho, i poměrně slabá dehydratace organismu zpomaluje metabolismus až o celé tři procenta. Toužíte-li zhubnout, půjde to tak pouze v případě, že budete pít dostatečné množství vody. Když navíc vypijete sklenici vody bezprostředně před tím, než jdete spát, tělo přes noc nezaznamená naprosto žádné pocity hladu a snadněji tak spaluje kalorie.

Pořád vám tyto důvody nestačí? Pak vězte, že dodržování pitného režimu v podobě tří litrů vody denně může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 92 procent. Podle stejných lékařských studií pak o 49 procent snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře a o celých 80 procent riziko vzniku rakoviny prsu.

Autor: brig