Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

O prázdninách stoupá počet vážných zranění při dopravních nehodách. Víte, jak zachránit život?

7. července 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. FLEXI životní pojištění od Pojišťovny České spořitelny upozorňuje na rizika, která na nás číhají na dopravní komunikaci, a přináší rady, jak postupovat, když se sami staneme účastníky nehody.

Statistiky Pojišťovny České spořitelny potvrzují, že nebezpečí na silnicích nehrozí jen posádkám osobních automobilů, ale také chodcům nebo cyklistům. O prázdninách navíc stoupá i počet zraněných dětí. Mezi nejčastější úrazy naštěstí patří jen zlomeniny a pohmožděniny, ale při střetu s motorovým vozidlem dochází k velmi vážným zraněním, která si vyžádají operace i dlouhou léčbu. A někdy bohužel končí také smrtí.

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Zajistěte místo nehody  zastavte nejméně 50 metrů za místem nehody, rozsviťte výstražná světla, oblékněte si výstražnou vestu, vezměte lékárničku a výstražný trojúhelník. Volejte 155, jděte k nehodě, popište, kde jste a co vidíte. Vypněte motor, zajistěte vozidlo proti pohybu. Trojúhelníkem označte místo nehody.

Pamatujte si: Kdo křičí o pomoc, není na tom ještě tak zle

Nejdůležitější kroky, které zachrání život – někdo je v bezvědomí? Šetrně mu uvolněte dýchací cesty záklonem hlavy a předsunutím dolní čelisti. Silně krvácí? Zastavte krvácení tlakovým obvazem a prsty v ráně. Zapomeňte na zaškrcovadlo. Zjistěte stav životních funkcí ostatních poraněných. Znovu volejte 155 a sdělte, jak jsou zranění na tom. Operátorka přivolá potřebnou pomoc a poradí vám, co dělat.

Z auta lidi vytahujte zraněné jen ve výjimečných případech

Vyprošťování se vyhněte, pokud nehrozí další nebezpečí. Zraněné osoby z auta vytáhněte jen v případech, kdy blokují přístup k dalším zraněným, když nelze poskytnout první pomoc na místě (např. resuscitace). Vytaženým lidem nepodkládejte hlavu, ale zakloňte ji. Neobnoví-li se dýchání nebo je dýchání nenormální (lapavý dech), zkontrolujte ústa (zapadlý jazyk) a zahajte oživování masáží srdce (100 × za minutu), hrudník stlačovat do hloubky 4 až 5 centimetrů, nebojte se přitlačit. Správná masáž srdce zláme žebra, ale zachrání život. Pokračujte, dokud nepřijede sanitka. Pamatujte, mozek bez vzduchu vydrží jen 5 minut, do té doby většinou sanitka nedorazí. Dýchání z plic do plic (dva vdechy za sebou) je pak nezbytné.

Neohrožujte sami sebe

Nezapomínejte, že nejdůležitější jste vy. Proto si nezapomeňte brát rukavice a použít roušku, pokud se rozhodnete dát umělé dýchání.

Pojišťovna České spořitelny prodlužuje o jeden měsíc speciální akci pro klienty, kteří si sjednají FLEXI životní pojištění s krytím rizika trvalých následků úrazu, invalidity nebo velmi vážného onemocnění. Za zranění při dopravní nehodě dostanou tito klienti dvojnásobek sjednané pojistné částky. Speciální nabídka, která definitivně skončí 31. července 2014, platí po celou dobu trvání smlouvy.

Dopravní nehodou pojišťovna myslí srážku, která se stane na pozemní komunikaci (dálnice, silnice, cyklostezka, čerpací stanice, parkoviště u obchodu apod.) a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu. Takovým vozidlem je i kolo, motorka nebo tramvaj. Peníze z pojistky tedy vyplatí klientovi, který byl řidičem vozidla nebo spolujezdcem, řídil motorku, jel na kole, procházel se, jel s kočárkem, jel na invalidním vozíku nebo jel na kolečkových bruslích.

Dostat za zranění při dopravní nehodě dvakrát víc, to se vyplatí, co říkáte?